0.2 C
Alajärvi
torstai 30.3.2023
spot_img
spot_img
spot_img

Yli 50-vuotiaat pyöräilevät huolestuttavan vähän

Pyöräliitto on huolissaan yli 50-vuotiaiden vähenevästä pyöräilyinnostuksesta. Aktiivinen elämä auttaisi kuitenkin ihmisiä pysymään terveempinä ja säilyttämään itsenäisen elämäntyylin.
– Polkupyöräily edistää kestävyyskuntoa, lihaskuntoa ja tasapainoa. Sen merkittävin etu moneen muuhun liikuntamuotoon on helppous: pyörällä asioiden hoitaminen on samalla liikuntaa. Liikennemuotona se on taas edullinen, kohtalaisen nopea eikä vaadi ajokorttia”, sanoo Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen.

Pyöräilyn suosio vähenee jo 50-vuotiailla. Pyöräliiton ja Pyöräilykuntien verkoston viime vuonna toteuttaman kyselytutkimuksen mukaan 27 prosenttia 50–64-vuotiaista ei käytä pyörää lainkaan ja yli 65-vuotiaista luku on jo 44 prosenttia.

Ennakkoluulot vaikuttavat

Esteiksi pyöräilyn lisäämiselle iäkkäämmät määrittelevät useimmiten pyöräteiden laadun ja niiden kunnossapidon. Usein taustalla on myös luulo pyöräilyn vaarallisuudesta ja vähäinen tieto siitä, miten omaa pyöräilyään voi tehdä turvallisemmaksi ikääntyessä.

Koistisen mukaan liikenneympäristömme muuttuu kuitenkin koko ajan turvallisemmaksi ja pyöräilijöiden kuolemaan johtaneet onnettomuudet ovat enemmän kuin puolittuneet kahdessa vuosikymmenessä.
– Ikääntyneet voivat myös vaikuttaa paljon omaan turvallisuuteensa. Alkoholi on ylivoimaisesti suurin riskitekijä ja sen vaikutukset vahvistuvat iän myötä. Ostoskassia ei kannata roikottaa tangossa, vaan laittaa se koriin, pyöräilylaukkuun tai reppuun. Katujen ja maanteiden ylitykset kannattaa tehdä rauhassa ja tarvittaessa vaikka pysähtyä katsomaan tuleeko muita.

Matalarunkoiset pyörät helpottavat kyytiin nousemista ja kolmipyörät mahdollistavat liikkumisen vaikka tasapainon kanssa olisi ongelmia. Sähköavustus auttaa ylämäessä.

Pyöräilystä olisi vanhemmille ihmisille paitsi terveydellisiä hyötyjä myös iloa, sillä pyöräily mahdollistaa sosiaalisen verkoston vahvistamisen ja ylläpidon.
– Pyöräilijän on helppo pysähtyä keskustelemaan vastaan tulevan tutun kanssa ja sillä on helppo kulkea sujuvasti kyläilemään, asioita hoitamaan sekä vaikkapa museoon tai torikahville. Kesällä pyöräily olisi helppo aloittaa taas pitkänkin tauon jälkeen, kun ilmat ovat lämpimät ja olosuhteet helpot, kannustaa Matti Koistinen.

Pyöräliitto kannustaa yli 50-vuotiaita nousemaan pyörän satulaan. Pyöräily edistää esimerkiksi lihas- ja kestävyyskuntoa ja mahdollistaa ikäihmisille sosiaalisen verkoston vahvistamisen ja ylläpidon.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät