25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Vierailla paikkakunnilla ajaminen voi olla haaste

Kesä on monille mahdollisuus tarttua auton rattiin ja kiertää ennestään tuntemattomia Suomen kolkkia. Liikenneturva muistuttaa, että vieraat paikkakunnat saattavat muodostaa arkea haastavamman ympäristön kuskille ja kehottaa suunnittelemaan matkan sen mukaisesti. Tarkkaavaisuus, tauottaminen ja muiden liikkujien huomioiminen tekevät reissusta turvallisen.

Monille päivittäin autolla liikkuville suurin osa matkoista kulkee tuttuja reittejä. Matkat töihin, harrastuksiin ja kauppaan ovat osa arkirutiinia, eikä yllätyksiä tule vastaan kuin harvoin. Kesä tuo kuitenkin mukanaan mökkireissut, festarit ja kivat kesäkaupungit. Uusissa ympäristöissä navigoiminen saattaakin vaatia huomion kiinnittämistä tavallisesta poikkeaviin asioihin.
– Vieraalla paikkakunnalla ei voi heti olettaa ajavansa kuin paikallinen taksikuski. Rauhallinen asennoituminen auttaa. Jos vaikka meneekin oikeasta risteyksestä ohi, niin on turha hermostua ja tehdä äkillisiä liikkeitä. Hätää ei varmasti ole, vaan aina voi palata ja ottaa kääntymisen uusiksi, ohjeistaa Liikenneturvan aluepäällikkö Rainer Kinisjärvi.

MAINOS

Liikenneturvan kyselyyn vastanneista autoilijoista 41 prosenttia koki vieraassa taajamaympäristössä ajamisen haastavaksi olosuhteeksi. Monille kesän reissuista saattaa haastavamman tehdä uudenlaisen ympäristön lisäksi myös ennestään tuntematon ajoneuvo. Kaverin autolla tai vuokratulla välineellä ajaminen kannattaa huomioida matkan suunnittelussa.

Kinisjärven mukaan ennakointi tuo turvaa.
– Ajoneuvoon ja ajoreittiin kannattaa mahdollisuuksien mukaan tutustua jo ennalta vaikkapa kokeilemalla autoa ensin tutussa ympäristössä ja vilkaisemalla netin karttapalveluista miltä ympäristö näyttää. Navigaattorissa kannattaa olla äänet päällä ja se on syytä kiinnittää kunnolla kuljettajan näkökenttään, kertoo Kinisjärvi.

Taukopaikkojen taikaa

Pitkin Suomea matkustaessa tärkeässä osassa ovat myös tienvarsien taukopaikat ja levähdyshetket. Maan kaikkia huoltoasemia ei tarvitse kiertää, mutta paikalliset pysähdyskeitaat tuovat oman mausteensa retkeen ja antavat kuskille mahdollisuuden virkistyä. Uudessa ympäristössä ajaminen vaatii tavallista enemmän tarkkaavaisuutta ja kuluttaa enemmän energiaa, joten taukojen suunnittelu on tärkeää.
– Pääkopan hieman tavallista suuremmalla rasituksella on kuitenkin myös positiivinen puolensa. Monesti vieraalla paikkakunnalla huomioi tarkemmin liikennemerkit ja ryhmittymiset, eikä lipsu rutiininomaiseen huolimattomuuteen”, huomioi Kinisjärvi.

Mitään mystistä uudessa ympäristössä liikkumiseen ei liitykään, vaan tarkkaavainen ja huolellinen kuski pitää myös kyydissä matkustavat turvassa. Kuten aina, ensisijaisen tärkeää liikenteessä on toimia vastuullisesti ja muita huomioiden. Nopeusrajoitusten noudattaminen ja kuskille sopiva tilannenopeus korostuvat vieraissa ympäristöissä.
– Kaikkien olisi syytä olla huomaavaisia muita liikenteessä kulkevia kohtaan ja reagoida ymmärtäväisesti uusissa olosuhteissa liikkuviin. Aggressiivinen käytös ja tööttäily johtaa pahimmillaan vaarallisten tilanteiden kehittymiseen. Annetaan sen sijaan tilaa ja autetaan toisiamme, kehottaa Kinisjärvi.

Liikenneturvan viisi vinkkiä vieraalla paikkakunnalla liikkumiseen:
Aja rauhallisesti, tarkkaile ympäristöäsi ja säilytä sopiva tilannenopeus. Kiinnitä navigaattori kunnolla kuljettajan näkökenttään ja aseta puheopastus päälle. Suunnittele reitti ja taukopaikat jo etukäteen. Tartu rattiin vain virkeänä – väsymyksen iskiessä pidä tauko ja juo kuppi kahvia. Ole huomaavainen muita liikkujia kohtaan.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät