0.2 C
Alajärvi
torstai 30.3.2023
spot_img
spot_img
spot_img

Urmas Niemen Lumberjacks bluesin EM-kisoihin

Eteläpohjalainen bluesin voimakvartetti Lumberjacks voitti viime perjantaina Tuusulassa käydyt bluesin EM-karsinnat eli European Blues Challenge (EBC 2020) Suomen loppukilpailun.

Yhtyeen vahvat tulkinnat, soinnukas stemmalaulu ja vastustamattoman menevä yhteissoitto toivat voiton korkeatasoisessa kisassa.

Yhtyeessä soittava soinilainen Urmas ”Big Hand” Niemi kertoo yhtyeen lähteneen karsintaan voitto mielessään, mutta paineita ei tavoitteesta otettu. Varsinainen EBC 2020 -kilpailu järjestetään Hollannin Zaanstadissa 17. ja 18.4. ensi vuonna.

Bluesin EM-karsintoihin ilmoittautui 15 suomalaisyhtyettä, joista neljä kutsuttiin loppukilpailuun. Yhtenä arvostelukriteerinä oli se, että yhtyeiden piti käyttää ennakkoon ilmoitettu 20 minuutin aika hyväksi aidossa live-tilanteessa.

Lumberjacks-nelikko eli Urmas ”Big Hand” Niemi (kitara, laulu), Miikka ”Chef” Kivimäki (basso, laulu), Janne Käpylä (rummut, laulu) ja Jarkko Salo (koskettimet, laulu) oli treenannut 20 minuutin live-tilannetta neljä–viisi kertaa ja kellottanut sen niin tarkasti, että setti kesti muutamaa sekuntia vaille 20 minuuttia.

– Setistä yli puolet oli omia kappaleita ja bluesia laidasta laitaan: nopeaa, hidasta ja eri tyylilajien esittelyä. Jokaisella jäsenellä oli myös soololaulu, valottaa ”Big Hand” Niemi yhtyeensä voittoisaa EM-karsintaa.

Tuusulan Krapin Pajassa oli karsintakilpailua seuraamassa kolmisensataa henkeä ja tunnelma luonnollisesti katossa.

Yhteen hitsautunut

Lumberjacks yhdistelee soitossaan tyylitietoisesti bluesia, soulia ja New Orleansin syviä sävyjä. Niemi ja seinäjokiset Kivimäki, Käpylä ja Salo ovat soittaneet yhdessä jo vuosituhannen alkupuolelta lähtien.

Bluesia kvartetti on soittanut vuodesta 2010 lähtien ja julkaissut tähän mennessä kaksi originaalisävellyksiä ja -sanoituksia sisältävää levyä: Lumberjacks vuonna 2012 ja Shake ’em Roots vuonna 2016. Pitkä yhteinen historia kuuluu pakottomassa ja tarkassa yhteissoitossa ja -laulussa, joka miellytti EM-karsintojen tuomaristoakin siihen malliin, että jokaisen tuomarin paperissa Lumberjacks komeili ykkösenä.

– Tuomaristo tarkkaili ammattimaisuutta ja lavapreesensiä eli sitä, kuinka yhtyeet käyttäytyivät lavalla, kertoo Niemi.

Lumberjacks on osallistunut vastaavaan karsintaan kerran aikaisemmin. Urmas Niemi toteaa, että jos Lumberjacks ei olisi voittanut tänä vuonna Suomen-karsintaa, se ei olisi lähtenyt kisaan enää kolmatta kertaa. Yhtyeen jäsenet ovat ylpeitä ja iloisia siitä, että he pääsevät Hollannissa edustamaan korkeatasoista suomalaista roots-musiikkia eurooppalaisella areenalla.

– Loppukilpailuun lähdemme rennolla otteella, mutta ilman muuta menestys tavoitteena, toteaa Urmas Niemi.

Itseoppinut Niemi

Urmas Niemen instrumentiksi valikoitui kitara isoveljen innoittamana.

– Viisi vuotta vanhempi isoveljeni sai kitaran ja aloin opetella kitaransoittoa hänen kitarallaan. Olen soittanut 40 vuotta, 70-luvun lopulta lähtien. En ole saanut tuntiakaan opetusta kitaransoitossa. Kaikki musiikkityylit olen käynyt läpi.

Bluesissa Niemeä miellyttää se, että musiikkina blues on alkukantaista ja vanhaa.
– Se kuulostaa helpolta, mutta kun alat tosissaan soittaa sitä, tuntuu, ettet ole ikinä valmis.

Lumberjack on englantia ja tarkoittaa metsuria. Oikea metsurikin Lumberjacks-yhtyeestä löytyy – nimittäin Niemi, joka työskentelee metsurina Metsähallituksen palveluksessa. Soinilaissyntyinen Niemi palaisi synnyinseudulleen kymmenkunta vuotta sitten, asuttuaan sitä ennen Seinäjoella.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät