-6.9 C
Alajärvi
torstai 23.3.2023
spot_img
spot_img

Kurejoella on kaksi puutarhaa – lähde nyt tutustumaan niihin paikan päälle!

Alajärven Kurejoella on 26 vuoden ajan toiminut Kurejoen puutarha, josta kesäkukkien ja tomaattien sekä kurkkujen ohella asiakkaat ovat oppineet hakemaan myös puut, pensaat, perennat, havut ja marjakasvit.

Kurejoella, vain kolmen kilometrin päässä Kurejoen Puutarhasta, sijaitsee kuitenkin myös toinen puutarhamyymälä, jolla on vieläkin pidemmät perinteet.

Jamin puutarha ja sen myymälä Timjami on monen paikkakuntalaisen suussa edelleen maamieskoulun puutarha, mutta oppilaitoksen nykyinen nimi Jami Kurejoki lienee entisestäänkin sekoittanut monen asiakkaan mielessä Kurejoen Puutarhan ja Jamin puutarhamyymälän.

Jamin puutarhamyymälä Timjamissa on myös viherkasveja, kuten näitä nyt muodikkaita peikonlehti Monkey Maskia ja luurankokukkaa.

– Asiakkaat sekoittavat meidät aivan jatkuvasti, kertoo Tuula Karjanlahti Kurejoen Puutarhalta. – Saamme vihaisia soittoja, kun emme olleetkaan paikalla vaikka juuri oli puhelimessa niin sovittu ja väliin meiltä kysellään oppilaita työhön. Sidontatöitä ja leikkokukkia myös kysellään.

Erehdyksiä sattuu ennen muuta naapuripitäjistä tuleville asiakkaille, mutta myös paikallisille, ja Jamilla on huomattu että esimerkiksi Kuortaneen suunnasta tulee usein väkeä Timjamiin ostamaan puita ja pensaita.

Niitä ei Jamilla kuitenkaan ole myynnissä, vaan pääartikkeleina ovat kesäkukat, tomaatit ja kurkut, joulukukat sekä opetusmyymälän tuotteet sidontatyöt sekä viherkasvit.

– Kun asiakas tulee väärään paikkaan, ohjaamme hänet oikeaan osoitteeseen, Mervi Ukonmäki Jamin puutarhalta kertoo ja toteaa, että yhteistyö kahden lähekkäin sijaitsevan puutarhan välillä on muutenkin todella hyvää.

Taimihankintoja tehdään yhdessä ja Jamin opiskelijat saavat säännöllisesti harjoittelumahdollisuuksia Kurejoen Puutarhalta.

Syysistutuspäivät Kurejoen Puutarhalla

Molempiin kylän puutarhoihin on helppo tulla tutustumaan paikan päälle vielä tämän istutuskauden aikana, sillä molemmissa puutarhoissa tapahtuu!

Ensimmäisenä tapahtuu Kurejoen Puutarhalla, jossa ensi viikonloppuna 24.-25.8. kello 9-15 järjestetään Syysistutuspäivät. Päivien teemana tänä syksynä ovat isot puut ja pensaat, joita nykyisin istutetaan aivan liian vähän.

– Pihoista puuttuvat usein isot puut, jotka on joko kaadettu eikä uusia ole istutettu, tai niitä ei ole ollutkaan. Isot puut ja pensaat kuitenkin luovat varjoja ja luovat pihaan pienilmaston. Ne monipuolistavat mahdollisuuksia muihin istutuksiin ja vähentävät pihan paahteisuutta, Tuula Karjanlahti sanoo.

Pihoihin kannattaisikin istuttaa myös havupuita siinä missä pihlajia, koivuja, vaahteroita ja lehmuksia sekä kookkaita pensaita.

– Nykyisin tahdotaan tehdä vain pientä, rakennetaan altaita aluskankain, tehdään kivistä reunat ja tehdään alue joka ei tunnu kuuluvan ympäristöönsä, Tuula harmittelee ja sanoo, että pahinta näissä altaissa ovat useinkin pohjakankaat, jolloin veden luonnollinen lasku ja nousu estyy.

– Kun haetaan helppohoitoisuutta, saadaankin todella työläs hoidettava koska se kastelun määrä, jota tällainen kukkamaa vaatii, on valtava varsinkin kuivana kesänä.

Syysistutuspäivillä saakin monenlaista käytännön vinkkiä ja tarjousten lisäksi maistatusta on muun muassa kesäomenista ja omenamehusta.

Suunnitteluhortonomi Maarit Levijoki opastaa lauantaina kello 9-13 taimialueella kasvien valinnassa ja pienimuotoisissa kukkapenkkien ja pensasryhmien suunnittelussa. Ota kuva tai piirros kohteesta mukaan!

Maarit toteaa puiden merkityksestä pihoilla ja viheralueilla, että vaikka Suomessa menestyy reilusti yli 300 koristepuulajia, niin nykyään näiden käyttö on pihoissa vähentynyt ja yhä enemmän on keskitytty pienten yksityiskohtien luomiseen, varsinkin jos käytettävä alue on suuri.

– Koristepuilla sekä havupuilla on suuri merkitys pihan tai viheralueen pienilmastoa muodostaessa. Puilla saadaan mm. muille kasveille suotuisammat kasvuolosuhteet. Eli ne muodostavat rungon yksityiskohtaisempien kasvillisuusalueiden muodostamiselle. Lisäksi puista löytyy apu ilman epäpuhtauksien poistajana sekä ehkäisemään ilmastonmuutosta sitomalla ilmasta hiilidioksidia.

– Viheralue tai piha jaetaan eri toimintojen mukaan erikokoisiin alueisiin. Tiloja rajaamaan voidaan käyttää esimerkiksi rakenteita sekä erikokoisia, kohteeseen sopivia puita.

– Puut yhdistävät alueen muuhun ympäristöön ja näin ollen alue tulee osaksi maisemaa. Koriste- sekä havupuiden avulla pihaan saadaan korkeutta, erilaisia valo-olosuhteita sekä näkö- ja tuulensuojaa.

– Usein unohtuvat myös puiden koristearvot, jotka muodostuvat koosta, lajille tyypillisestä siluetista, rungon väristä sekä lehtien muodosta sekä väristä. Pysyvyys muodostuu usein puiden myötä, Maarit kertoo.

Puutarhasuunnittelua Kurejoen Puutarhalle tekee myös Marjo Joensuu Viherjasmikkeesta ja Kuortaneella yhteistyökumppanina on Margit Nurmi PihaMaalla yrityksestä.

Viimeksimainittu yritys tekee suunnitelmien lisäksi myös pihojen vihertöitä. Talven aikana tehdään ensi kevään pihasuunnitelmat.

Kurejoen Puutarha palvelee asiakkaita muutoin arkisin kello 9-18 ja lauantaisin kello 9-13

Sadonkorjuumarkkinat viikkoa myöhemmin

Jami Kurejoella järjestetään viikkoa myöhemmin, lauantaina 31.8. kello 10-14, perinteiset Sadonkorjuumarkkinat, joihin saapuu runsaasti myyjiä ja esillä on kauden satoa.

Samalla on hyvä tilaisuus poiketa myös puutarhamyymälään, jossa ovet ovat itsepalveluna avoinna kello 7-22, kuten joka päivä. Palvelu myymälässä on maanantaista torstaihin kello 8-15 ja perjantaisin 8-14.

Sadonkorjuumarkkinoiden aikana on mahdollista käydä myös Kurejoen Puutarhalla, joka palvelee aina lauantaisin kello 9-13.

Mervi Ukonmäki muistuttaa, että Jamin puutarhan yhteydestä löytyy myös Keidas, jossa paikkoja on reilu kymmenelle henkilölle.

Jos joku kaipaa siis kokoontumistiloja kello 7-22 välisenä aikana, niin Keitaalle saa mieluusti tulla istahtamaan ja pitämään vaikka pieniä kokouksia.

Tilaa ei tarvitse varata ennakkoon, mutta jos varmasti haluaa olla rauhassa, kannattaa pirauttaa etukäteen.

Lähempänä joulua Jamin puutarhalle on tulossa myös jotain uutta jouluun liittyvää tunnelmaa….

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät