-5.5 C
Alajärvi
lauantai 25.3.2023
spot_img
spot_img

Kehitysvammaisten asumispalveluyksikköön ensimmäiset asukkaat jo ensi viikolla

Alajärven rannalle rakentuneeseen vammaispalveluiden asumispalveluyksikköön ensimmäiset asukkaat muuttavat jo ensi viikolla.

Talon avajaisia juhlistettiin tänään aamulla kutsuvierasjoukon läsnäollessa ja tiistaina taloon on mahdollisuus tutustua kaikkien kiinnostuneiden.

Vastaava ohjaaja Ritva Peura ja palveluvastaava Hannu Yli-Hynnilä ihastelevat upeaa näkymää, joka asuntojen ikkunasta aukeaa Alajärvelle.

Sosiaalipalvelujohtaja Sirpa Tuomela-Jaskari toteaa, että viimeistään tämän talon myötä Alajärvellä vammaispalvelut ovat nyt hyvällä tasolla. Muutoinkin moni asia on muuttunut ja kehittynyt viimeisen kolmen vuoden aikana.

Myös palveluvastaava Hannu Yli-Hynnilä toteaa, että asiat on tuotu tälle vuosikymmenelle ja nyt tarjonta on varsin monipuolista ja asiakaslähtöistä.

Uuden talon vastaava ohjaaja Ritva Peura iloitsee siitä, että ensimmäiset asukkaat saapuvat pian. Hän on yhdessä ohjaaja Pirjo Hiltusen kanssa tehnyt jo paljon valmistuja, mutta kodiksi talo alkaa muotoutua asukkaiden tullessa.

Asuntoja uudessa yksikössä on kaikkiaan kymmenen, joista kahdeksan 31 neliön tukiasuntoa ja kaksi 46 neliön kaksiota itsenäisempään asumiseen.

Asukkaita taloon on valittu jo viisi. He tulevat erilaisista lähtökohdista, osa omista kodeistaan. Osa muuttajista on myös toimintakeskuksen asiakkaita ja kaikille on jo ennakolta annettu asumisvalmennusta.

Rohkiat bändi esiintyi upeasti avajaisjuhlassa. Rummuissa Ismo Leppäkangas ja solistina Onni Ukonmäki.

Silti tavoitteena ei ole saada taloa heti täyteen, koska jokaiselle asukkaalle halutaan antaa muuttorauha. On tärkeää että myös muutto ja kotiutuminen sujuvat pienin häiriöin henkilöstöön tutustuen. Niinpä kaikki jo valitutkaan asukkaat eivät muuta kerralla.

Peura ja Yli-Hynnilä uskovat yksikön kuitenkin täyttyvän nopeasti, sillä tarvetta sille on. Kiinnostuneet voivat olla yhteydessä perusturvaan tai suoraan Hannuun tai Ritvaan, niin saa lisätietoja ja pääsee tutustumaan paikkoihin.

Sujuvat rakennustyöt

Avaussanat juhlassa lausui valtuuston puheenjohtaja Antti Joensuu todeten, miten monta vaihetta on ollut ensimmäisestä esityksestä siihen, että talo on nyt valmis. – Tämä on ollut pitkä ja haastava prosessi, jossa on ollut mukana paljon tekijöitä, Joensuu totesi kiitollisena siitä, miten hieno lopputulos on saatu aikaan.

Kohteen valvoja, rakennusmestari Juuso Pikkukangas kertoi, että vuonna 2016 tehty tarveharkintakartoitus osoitti selvän tarpeen tukityyppisille asunnoille. Suunnittelutoimikunnassa on ollut iso joukko eri sektorien edustajia ja heiltä on saatu paljon näkemyksiä varmistamaan, että tiloista tulee toimivat.

– Yksi tavoitteista oli kodinoaisuus ja se näkyykin vahvasti näissä tiloissa, Pikkukangas sanoo ja kertoo, että Rakennuksessa asunnot ovat pitkälti alkuperisen ajatuksen mukaisia, mutta ARAn vaatimuksesta yhteisistä tiloista oli nipistettävä. Silti kokonaisuudesta saatiin toimiva.

Kohteen hinta on noin 1,5 miljoonaa euroa, ja ARA:lta avustusta saadaan 470000 euroa. LVIA -suunnittelun kohteeseen on tehnyt Insinööritoimisto Jorma Niemonen ja sähkösuunnittelun Insinööritoimisto Pauli Kippola.

Pääurakoitsija on ollut Rakennusliike M.Ranta Oy ja muut urakoitsijat ovat Peltisepänliike Nykänen Ky, Vesijohtoliike Timo Rentola Oy, Pitkäsen Sähköasennus Oy ja Hitcon Oy.

Kohteen on suunnitellut arkkitehti Jyrki Tuomela, joka kiitti omassa puheenvuorossaan eri tahoja muistellen suunnittelun vaiheita.

Yksikkö sijaitsee upealla paikalla, mutta suunnittelulle se oli aiheuttanut hieman haastetta, koska rakennusalueen rajat ovat siinä hyvin tarkat ja toiselta puolen muita rakennuksia on lähellä.

– ARAn vaatimus poistaa rakennuksen keskiöstä noin 120 neilötä aiheutti haasteita, Tuomela sanoi mutta oli tyytyväinen niihin kompromisseihin, jotka tekemällä suunnittelu saatiin maaliin.

Kerrosala rakennuksessa on yli 600 neliötä ja sen runkomateriaalina on CLT -massiivipuuelementti Hoiskosta.

Peruspalvelujohtaja Tanja Penninkangas muistutti, että ensimmäinen tarvekartoitus tämän tyyppiselle ratkaisulle tehtiin jo kuutisen vuotta sitten.

– Kaupunki haluaa, että kaikilla on hyvä asua ja elää Alajärvellä, Penninkangas sanoi. – Tämä koti on siitä hyvä esimerkki. Tämän prosessin edetessä tekijöillä on ollut sydän mukana.

Kaupunginjohtaja Vesa Koivunen yhtyi kiitoksiin muistuttaen, miten paljon kaupunki on viime vuosina investoinut niin korjaus- kuin uudiskohteisiinkin.

Hän muistutti, ettei tämä olisi mahdollista ilman veltuuston päätöksiä, valtuuston halua toimia kaupungin strategian mukaan ja pyrkiä kehittämään Alajärveä alueen palveluiden keskuksena.

Samalla Koivunen totesi tämänkin kohteen olevan hieno esimerkki kaupungin halusta edistää puurakentamista, joka varmasti on yksi keskeinen ratkaisu sisäilmaongelmiin.

Musiikkia juhlassa kuultiin Token Rohkiat -bändiltä, jossa Yli-Hynnilän johdolla rummuissa tällä kertaa oli Ismo Leppäkangas ja solisteina Katja Valpas ja Onni Ukonmäki.

Tuula Jokiaho

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät