-5.5 C
Alajärvi
lauantai 25.3.2023
spot_img
spot_img

Pikkuoppilaiden kokoisia ekotekoja Soinissa

Viime maanantaina Soinin yhtenäiskoulun ensimmäisen luokan oppilaat valloittivat Heikinjärven lähimaaston tehdäkseen oman kokoisiaan ekotekoja ja nauttiakseen luonnossa olosta.

Onginta ja makkaranpaisto maittoivat Heikinjärven rannassa.

Päivä liittyi yhtenäiskoulun ilmastotekojen teemavuoteen ja oppilaiden MOK-viikkoon (monialaiset oppimiskokonaisuudet).

Oppilaita oli viritelty aiheeseen oppitunneilla keskustellen luonnonsuojeluun liittyvistä asioista. Suurin ilmastoteko ja hiilinielun kasvattaja on peltojen metsitys. Tämän vuoksi suunnattiin maanantaiaamuna ensiksi opettajan vanhalle pellolle.

Jokainen kahdestakymmenestäyhdeksästä oppilaasta sai istuttaa oman nimikkopuunsa, jonka kasvua hän voi käydä ihmettelemässä vielä vuosikymmenten kuluttua.

Pala luontoa otettiin mukaan oppilaiden keräämien Sibelius boxien muodossa.

Koko päivän oppilaat jaksoivat touhuta eri tehtävien parissa. Ohjelmassa oli mm. puolukoiden poimintaa, maustekasvien kuivaamista, klapien tekoa ja puutarhakasvien syyshoitoa.

Kaarnalaivojen veistely sekä etenkin onkiminen oli erityisen suosittua. Palanen Heikinjärven luontoa otettiin mukaan myös kouluun oppilaiden keräämien Sibelius boxien muodossa. Niiden avulla reissu pysyy muistoissa vielä pitkään.

Luontopäivänä nautittiin lounaaksi satokauden tuotteita ja lähiruokaa. Tarjolla oli mm. leivinuunissa haudutettua kaalilaatikkoa ja hirven routapaistia Heikinjärven karpaloitten ja saaristolaisleivän kera.

Ruokahävikkiä ei tullut, koska open koira söi mieluusti oppilailta jääneet muruset.

Eräs oppilas totesi päivän päätteeksi, että ”aivan kuin olisi ollut koko päivän välitunnilla”. Opettajan korvaan tuo kuulosti siltä, että retki oli onnistunut ja ekotekoja oli kiva tehdä.

Ekaluokkalaisten luontoprojekti jatkuu ensi viikolla tutustumalla Soinin jätteiden lajittelu- sekä kierrätyspisteisiin.

Minna ja Elina

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät