-2.7 C
Alajärvi
lauantai 25.3.2023
spot_img
spot_img

Pienet koululaiset pääsivät lypsylle Alajärvellä

Alajärvellä Ylikylän alakoulun oppilaat pääsivät yökoulun puitteissa mukaan ilta- ja aamulypsyille Järviseudun ammatti-instituutin opetusnavetassa.

Ennen navetalle menoa desinfioitiin saappaat!

Lähes kaikille lapsille kokemus oli aivan uudenlainen ja se varmasti muistetaan vielä pitkään. Nämä lapset tietävät nyt ihan oikeasti, mistä ruoka tulee ja että kylmä maito ei ilmesty purkkiin itsekseen.

Ylikylän alakoulu on jo kolmatta vuotta väistötiloissa Järviseudun ammatti-instituutin tiloissa Kurejoella. Alakoulu toimii omassa rakennuksessaan, tiloissa jotka ovat käyneet Jamille tarpeettomiksi.

Jamin ja alakoulun yhteiselo on sujunut hienosti ja molemmat osapuolet ovat olleet tyytyväisiä ratkaisuun.

Ammattikoulun pihapiirissä on hienoja mahdollisuuksia erilaiseen opetukseen, ja niitä onkin hyödynnetty. Alakoululla on yhteistyön myötä poikkeuksellinen mahdollisuus toteuttaa opetusta toiminnallisesti aidossa oppimisympäristössä.

Navetalla oli aika jännää…. 1-2 luokkien oppilaat odottavat ohjeita työhön tarttumiseksi!

Edellisten lukuvuosien aikana alakoululaiset ovat mm. kasvattaneet vihanneksia ja kasviksia Jamin puutarhalla, osallistuneet Jamin ohjaamille luontoretkille ja saaneet opastusta kestävään kehitykseen sekä ympäristönsuojeluun liittyvissä asioissa.

Navetalla alakoulun oppilaat ovat hoitaneet lehmiä ja lampaita ja hevoskerhon puitteissa koululaiset ovat päässeet hoitamaan Pancho -ponia, jonka Jami osti ylikylän koululle joululahjaksi ensimmäisenä jouluna!

Lypsylle mukaan pääseminen on ollut monet kerrat keskusteluissa ja suunnitelmissa, mutta lehmät lypsetään sellaisina kellonaikoina, jolloin pienet koululaiset eivät ole koulussa.

Jamin kiltit ja rauhalliset lehmät ovat tottuneet monenkokoisiin vierailijoihin.

Nyt asiaan saatiin muutos ja oppilaat pääsivät osallistumaan oppilaitoksen opetusnavetassa ilta- ja aamulypsyille yökoulun puitteissa!

– Mielestämme tämä yhteistyökuvio on loistava ja aivan ainutlaatuinen. Lapset pääsevät oikeasti näkemään, mistä ruoka tulee, sanoo Jamin luonnovara-alan koulutusalajohtaja Henna Latvala.

Latvala kertoo, että Jamin osalta toiveena yhteistyössä on se, että lasten ja nuorten tietoisuus ruuan tuotannosta paranisi ja että he myös oppisivat, miten ruokaa tuotetaan vastuullisesti ja eettisesti sekä ympäristö huomioiden.

– Toivomme myös, että joillekin heistä jäisi kipinä kouluttautua myöhemmin tälle alalle, sillä työntekijöitä maatalous- ja puutarha-alan yrityksiin tarvitaan!

Nyt toteutettu ilta- ja aamulypsylle osallistuminen toteutettiin siten, että pienet koululaiset 1-2 luokilta olivat mukana iltalypsyllä ja isot koululaiset heräteltiin puoli kuudeksi aamulla aamulypsylle.

Navettatöitä varten koululaiset luonnollisesti tarvitsivat työvaatteet ja nopealla aikataululla heille saatiinkin lahjoituksina haalarit, päähineet ja työhanskat IKH Saarenpäältä, Pellon Groupilta, Vilomixilta sekä valiolta!

Kun pienet lypsäjät oli puettu ja vaatetettu työhön sopivalla tavalla, he pääsivät jalkineiden desinfioinnin kautta navetalle ja siellä lapsilla oli mahdollisuus osallistua lypsyhommiin ihan konkreettisesti!

Tuula Jokiaho

 

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät