Kuljetusliike Osala Oy Vuoden yrittäjäksi Soinissa

Mainos[adrotate banner="3"]

Kuljetusliike Osala Oy on valittu vuoden yrittäjäksi Soinissa. Yrittäjänä toimii Mika Osala ja yrityksessä on mukana osakkaana vaimo Niina Osala.

Vieraana työntekijänä viimeiset kaksi vuotta on yrityksessä työskennellyt Riku Sarvela Lapualta. Hän toimii kuljettajana puoliperävaunuyhdistelmässä.

MAINOS

Yrityksen toiminta on alkanut 3.7.1995 nimellä Tmi Osalan Autolähetti. Kalustona oli Mitsubishi Canter, jossa tavaratila oli 18 kuutiota ja kantavuus 1050 kiloa.

– Liikeideana tuolloin oli toimittaa tilattava tavara saman päivän aikana tukkureilta jälleenmyyjille välillä Soini-Seinäjoki sekä sen aikainen Kuusiokuntien alue. Pienesti lähdettiin kokeilemaan, josko saisi itsensä työllistettyä, muistelevat Osalat yrityksen alkuajoista.

– Ensimmäisenä talvena kalusto alkoi jäämään pieneksi ja kantavuutta tarvittiin enemmän. Mitsubishi vaihtui tammikuussa 1996 Volvo FL 612:een ja kyytiin saatiin enemmän tavaraa.

– Kuljetettava rahti alkoi myös vakiintua yhä enemmän rakennus- ja rautatarvikkeiden sekä erilaisten valmistettavien koneiden ja laitteiden siirtoon. Parin alkuvuoden jälkeen kalustoa saatiin lisättyä ja rinnalle hankittiin toinen kuorma-auto sekä mukaan tuli ensimmäinen ulkopuolinen työntekijä.

Keväällä 2005 yritysmuoto vaihtui ja nimeksi tuli Kuljetuliike M.Osala Ky ja siitä vielä vuonna 2008 nykyiseksi Kuljetusliike Osala Oy:ksi.

Vuonna 2010 Niinan vanhempien omistama huoltoasemakiinteistö siirtyi yrittäjien omistukseen. Kiinteistössä sijaitsee Kuljetusliikkeen korjaamotilat, jossa myös jälkipolvi harrastaa ahkerasti autojen tekniikan kimpussa.

Yrityksellä on ollut parhaimmillaan kolme yhdistelmää liikenteessä ja neljä työntekijää.

Yritys on tietoisesti haluttu pitää pienenä ajatuksella, että toimeentulo saadaan omalle perheelle. Valintoja on tehty ajatellen perhettä ja omaa jaksamista.

– Toki on ollut ilo, että on voitu työllistää myös muita. Matkan varrella on ollut monia hyviä työntekijöitä, joista pitkä-aikaisimpana Timo Leppänen. Vuosien varrella Mika on tehnyt pitkää päivää Niina hoitaessa kotona toimistotöitä.

– Jälkeenpäin ajatellen suuri kiitoksen aihe on, että yritys ja Mikan työtä pelkäämätön asenne on mahdollistanut meille kaiken, mitä olimme toivoneet sekä viiden lapsen kasvattamisen kotioloissa. Lasten aikuistuttua on saatu iloita jokaisen kohdalla heidän yritteliäästä ja ahkerasta asenteesta.

– Kaikki lapset ovat löytäneet paikkansa työ- ja opiskeluelämästä tunnollisina nuorina aikuisina. Niina työskentelee tätä nykyä oman työn lisäksi ohjaajana Taimelan koulussa.

– Mikalla vastapainona työlle on autourheilu. Vapaa-aikana rakennellaan kilpa-autoa ja muutaman kerran on päästy kokeilemaan ajoa harrasterallissa.

Tällä hetkellä yrityksellä on liikenteessä kaksi yhdistelmää. Täysperävaunuyhdistelmä on maakunnassa kuljettaen rakennus- ja teollisuuden tuotteita ja puoliperävaunuyhdistelmä kuljettaen lähinnä rautaa Etelä-Suomeen.

Kuljetukset räätälöidään asiakkaiden tarpeiden mukaan päivittäin ja paluukuormien sisältö vaihtelee sen mukaan. Päiviin tuo oman mielenkiinnon, mutta myös haasteet ns. villinä ja vapaana toimiminen.

Päivän tilaukset alkavat usein vasta aamuseitsemän aikaan. Päivät vaihtelevat paljon, eivätkä ole ”veljeksiä keskenään.”

Viimeinen vuosi on ollut yrityksen historian ehkä haasteellisin Mikan selkävaivojen ja kuljetuspuolella tehtyjen muutosten takia.

Myös kuusi vuotta yrityksen palveluksessa ollut vanhin poika siirtyi muutosten myötä muihin tehtäviin. Vaikeampi vaihe ajaa etsimään uutta. Mukavaa on ollut löytää uusia yhteistyökumppaneita saaden luottamusta ja uusia mahdollisuuksia.

– Tulevaisuudelta toivotaan, että kuljetushommat saisivat vielä jatkua. Ala tuntuu omalta ja monien yrittäjien kanssa ollaan tultu tutuiksi vaihtaen ajatuksia ja pitäen toisten puolta. Yrittäjälle on tärkeää toisten yrittäjien tuki. Yrittäjän arkeen kuuluu niinkuin elämäänkin monenlaista.

– 25 vuoden aikana on monien eri alojen yrittäjistä tullut tuttuja ystävyyteen saakka. Mielestäni myös kuljetusyrittäjät ovat toisilleen tärkeitä yhteistyökumppaneita. Välillä tarjottu ajo sopii toisen yrittäjän suuntaan ja aikatauluun paremmin, kun taas yhteistyö saattaa toisena päivänä tuoda itselle uusia asiakkaita, toteaa Mika positiivisella asenteellaan.

– Yrittäjäpalkinto juuri nyt, haastavamman vuoden jälkeen tuntuu todella hyvälle! kiittävät Osalat Soinin vuoden 2019 yrittäjäpalkinnosta.

Rami Puro

MAINOS
Edellinen artikkeliJärviseudun alueen kunnat ja yrittäjät elinkeinomatkalla – yhteistyössä on voimaa
Seuraava artikkeliMiss Kraatterijärvi 2019 -kisassa yhdeksän upeaa tyttöä!