-5 C
Alajärvi
lauantai 01.4.2023
spot_img
spot_img
spot_img

Tomi Paldanius – Klassikot soolokitaralla kiertue Alajärvelle

Fingerstyle kitaristi Tomi Paldanius soittaa tunnetuiden kappaleiden melodiat, soinnut, bassolinjat ja jopa kitarasoolot samanaikaisesti. Hän konsertoi Alajärvellä Cafe Pandorassa tulevana sunnuntaina 13.10. kello 13.

Konsertissa kuullaan mm. Finlandia, Pohjois Karjala, Myrskyluodon Maija, Lapin Kesä, Sultans Of Swing ja Bohemian Rhapsody. Nämä ja monet muut Paldaniuksen sovittamat hitit ovat sosiaalisessa mediassa saavuttaneet kymmeniä miljoonia katselukertoja eri kitaristien soittamina.

Vuonna 2005 Youtubeen ladattu Bon Jovin Livin’ On A Prayer sovitus on yksi Youtuben ensimmäisiä suosittuja kitarakappaleita. Se valittiin ”best of youtube” artikkeliin Total Guitar lehdessä.

Sovituksen innoittamana kitaransoittajat ympäri maailmaa alkoivat soittamaan Tomin sovituksia. Yksi heistä on korealainen Sungha Jung, joka nousi tuntemattomuudesta Youtuben yhdeksi kirkkaimmista tähdistä.

Uudestakaupungista kotoisin oleva kitaristi Tomi Paldanius valmistui musiikkipedagogiksi Turun taideakatemiasta vuonna 2003. Sitten hän kyllästyi elämään Suomessa ja päätti lähteä kiertämään maailmaa.

– Itseäni en päässyt pakoon, mutta löysin itseni artistina. Vakaa ja turvallinen tulevaisuus sai jäädä taakse. Otin lopputilin kitaransoitonopettajan työstä, myin omaisuuteni, erosin tyttöystävästäni ja lensin New Yorkiin.

Tästä alkaa Paldaniuksen vaiheikas matka oman itsensä löytämiseen artistina.

– Ostin New Yorkista Takamine-merkkisen kitaran ja kuukauden junapassin, jolla saatoin matkustaa ympäri Yhdysvaltoja. Kiersin Yhdysvaltoja sen enempää suunnittelematta. Kävin muun muassa Bostonissa, Montrealissa, Chicagossa, Niagaran putouksilla, Washingtonissa ja Philadelphiassa. Vaikuttavin kokemus oli kuitenkin Nashvillessa Chet Atkins-kitarafestivaaleilla, joissa vierailinkin seitsemänä vuotena peräkkäin.

Paldaniukseen teki vaikutuksen festivaalien rento ja ystävällinen ilmapiiri.

– Ei tuntunut että siellä olisi kilpailtu millään tavalla. Tuntui kuin kaikki olisi yhtä perhettä.

Yhdysvaltojen seikkailun jälkeen Paldanius alkoi sovittamaan tunnettuja kappaleita soolokitaralle. Paldaniuksen Livin’ On A Prayer – sovitus on yksi Youtube ensimmäisiä suosittuja kitaravideoita. Sillä on jo yli 4 miljoonaa katselukertaa. Video valittiin myös Total Guitar -lehden best of Youtube -artikkeliin.

Tällä hetkellä Paldanius asuu Bangkokissa, jossa hänellä on viisivuotias poika.

– Lähdin aikoinaan kylmää ja pimeää pakoon, mutta nykyään elämän dynamiikkaan kuuluu myös pimeys ja kylmyys.

Nyt Tomi Paldanius kiertää ympäri Suomea keikkailemassa. Motivaation esiintymisen aloittamiseen Paldanius on saanut omalta pojaltaan.

– Haluan näyttää pojalleni, että olen muutakin kuin se hauska jammaileva isä sohvalla.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät