Pelastuslaitos palkitsi Alajärven ja Lappajärven onnettomuuksissa ansiokkaasti toimineita

Mainos[adrotate banner="3"]

Etelä-Pohjanmaan Pelastuslaitos palkitsi torstaina Seinäjoella niin Alajärvellä kuin Lappajärvelläkin syksyn aikana tapahtuneiden onnettomuustilanteiden sankareita, joiden toiminta onnettomuustilanteessa on ollut ansiokasta.

Alajärvi venesatamassa perjantaina 27.9. puoli yhdentoista aikaan illalla henkilö oli vedenvarassa huutaen apua.

MAINOS

Huudot kuulleet nuoret yrittivät ensin pelastaa vedessä olijaa heittämällä hänelle uimarannan pelastusrengasta, mutta eivät saaneet heitettyä sitä perille saakka.

Tällöin Onni Mertaniemi ui pelastusrenkaan vedessä olevalle, samalla turvautuen itsekin pelastusrenkaaseen.

Pelastuslaitoksen pintapelastajien saapuessa paikalle molemmat kelluivat pelastusrenkaan varassa ja pintapelastajat hakivat heidät noin 30 metrin päästä rantaan.

Tilanteessa useampi nuori toimi hyvin, tehden mm. hätäilmoituksen hätäkeskukseen, opastivat auttajia paikalle ja näyttivät mopoilla valoa järvelle. Onni Mertaniemen kaverina tilanteessa toimi Matti Herrala, Siiri Laurila, Siilas Pyhälahti ja Jaakko Pannula.

Lappajärvellä veden varaan joutuneen veneilijän pelastaneita huomioitiin palkitsemistilaisuudessa Seinäjoella.

Lappajärven Kärnänsaaressa mökillä torstaina 3.10. puuhastelleet kolme miestä kuulivat järveltä avunhuutoja päivällä hieman kello yhdentoista jälkeen.

Tuomas Olli kuuli avunhuudot järveltä ensimmäisenä ja miehet juoksivat rantaan. He näkivät järvellä kaatuneen veneen sekä miehen veden varassa. Kaksi maissa olleista miehistä lähti veneellä pelastamaan onnettomuuteen joutunutta ja kolmas soitti hätäkeskukseen.

Kaatuneen veneen veneilijällä ei ollut pelastusliivejä eikä häntä ei saatu nostettua veneeseen, mutta miehet saivat ankkuriköyden avulla pidettyä hänet veden pinnalla.

Pelastuslaitoksen vene saapui paikalle ja vei miehen maihin, jossa odotti ambulanssi ja vei miehen sairaalaan. Sankarimiehet ovat nimeltään Raimo Virsula, Tuomas Olli ja Mikko Päällysaho.

Samassa yhteydessä palkittiin Niko Kankaanpää Lapua Ojutlammentiellä 11.7. iltapäivällä viideltä tapahtuneesta onnettomuudesta.

Henkilö on tipahtanut veteen nostaessaan katiskaa rannalta. Kaveri oli odottanut autossa ja kuullut molskahduksen, ja oli mennyt katsomaan tapahtunutta. Vedessä ollut henkilö, oli yrittänyt päästä rantaan, mutta painunut lopulta veden alle, jolloin kaverinsa oli tehnyt hätäilmoituksen.

Matkalla kohteeseen Niko Kankaanpää on pukenut pintapelastuspuvun, täydellisenä ylleen. Tehtävässä oli matkan aikana pintapelastajan avustaja, joten kun yksikkö pääsi kohteeseen voitiin pelastustoimet välittömästi aloittaa.

Pelastusyksikkö sai ensimmäiseksi tehtäväksi sektori etsinnän rannasta ja kolmannella sektorilla uhri löytyikin. Niko taittoi veden alle ja haki uhrin noin 2m. syvyydestä pintaan.

Nikon antamasta ”vetomerkistä” uhri ja pintapelastaja vedettiin henkiliinalla rantaan. Hoitotoimet uhrille aloitettiin välittömästi (elvytys).

Tämä oli todella haastava pelastustehtävä pintapelastajalle, kun uhri on jo vajonnut pinnan alle. Taittaminen pinnanalle täydellisessä pintapelastusvarustuksessa vaatii taitoa ja kokemusta kuivapuvun käytöstä sekä pintapelastuksesta.

Niko Kankaanpää sai nostettua uhrin pintaan. n. kahdessa minuutissa siitä, kun yksikkö tuli kohteeseen.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliKunnon Mummola aikaansai kunnon hulinan Alajärvellä
Seuraava artikkeliKristian Kaarna kuvasi Nelimarkan jalanjäljissä