25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Keskipohjalaiset kyläaktiivit selvittivät Luoma-ahon salaisuutta!

Keskipohjalaiset kylät ry halusi tutustua Suomen vuoden kylään 2019 ja tulla ihan paikanpäällä katsomaan, että miksi Luoma-aho palkittiin?

Keskipohjalaiset Kylät ry:n kyläaktiivien vierailu Luoma-aholle käynnistyi yhdessä aterioiden!

Niinpä paikalle lähdettiin 17 kyläyhdistysaktiivin voimin lauantaina selvittämään, ja mitä kaikkea Luoma-aholta löytyy ja mikä on Luoma-ahon salaisuus.

MAINOS

Luoma-aholle saapui vieraita kautta Keskipohjanmaan esimerkiksi Yli-Kannuksesta, Ruotsalosta, Salonkylältä, Alaviirreltä, Kaustisilta, Sievistä, Halsualta ja Kälviältä.

Puheenjohtaja Sirkka Rajala esitteli uutta kylätuotetta, huivia, jossa teksti ”Meillä on”.

Vieraat toivotti tervetulleeksi kylään Luoma-ahon kyläyhdistyksen puheenjohtaja Sirkka Rajala ja tilaisuus aloitettiin yhteislounaalla Conorin tiloissa.

Kuuluisista Luoma-ahon sikajuoksujuhlista oli paikalla kertomassa Luoma-ahon kyläyhdistyksen kunniapuheenjohtaja Eero Korkia-aho.

Marjo Vistiaho puolestaan piti powerpoint esityksen Luoma-ahon kylästä esitellen Luoma-ahon kylän huiman kehityksen ja muutoksen.

– 20 vuodessa on kylän elinkeinorakenne täysin muuttunut. Kylän pellot viljelee nykyisin neljä isäntää sivutyönään ja kylästä löytyy enää yksi karjatila, Vistiaho kertoi.

– Maatalouden sijasta kylällä työllistää nyt teollisuus, sillä kylään on kasvanut ja kehittynyt valtakunnallisestikin merkittävä alumiinikeskittymä ja Mäkelänmäen teollisuuspuisto työllistää tällä hetkellä noin 450 henkiloä.

Marjo Vistiaho esittelee Luoma-ahon kylää vieraille.

Vistiaho esitteli vieraille myös Luoma-ahon vanhoja hankkeita ja aikaisemmin järjestettyjä tapahtumia. Uusimpina hankkeina hän esitteli Kylätalo osana monipalvelukeskusta -hankkeen ja Ojajärven kunnostushankkeen.

Vieraille järjestettiin päivän aikana lisäksi kiertoajelu ja heille esiteltiin Mikinpuron asuntoalue, rakenteilla oleva kylätalo, päiväkoti ja Mäkelänmäen teollisuusalue.

Kylätaloa paikanpäällä esittelivät kyläyhdistyksen rakennustoimikunnan jäsenet Teemu Mäntyniemi ja Mauri Hautala.

Vieraat pääsivät tutustumaan myös Mäkelä Alun yritysmuseoon, jossa yrittäjäneuvos Esko Mäkelä esitteli heille läkkyrin työpajan.

Vierailun yhteydessä käytiin vilkasta keskustelua ja opittiin toinen toisiltaan. Useassa kohdassa niin vieraat kuin isännätkin huomasivat, että ihan samanlaisia ajatuksia, mahdollisuuksia ja haasteita löytyy molemmilta alueita.

Kaikkia yhdisti usko maaseudun ja kylien mahdollisuuksiin ja vahva halu kehittää kyliä, onhan kunta kyliensä summa!

Kotimatkalle vieraat lähtivät Lakeaharjun kautta, jossa tutustuttiin Pyhälahti-Pokela-Lakaniemen kyläyhdistyksen hankerahoin toteuttamiin kuntoportaisiin ja näkötorniin.

Kohde sopi hyvin Luoma-ahon vierailun yhteyteen, onhan Lakeaharju myös Luoma-ahon lähiliikuntapaikka!

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät