-4.6 C
Alajärvi
lauantai 28.1.2023
spot_img
spot_img
spot_img

Levijoelle kohosi 158 lypsävän pihatto

Levijoella Alajärvellä pääsi torstaina tutustumaan uutuuttaan hohtavaan 158 lehmän pihattoon.

Uutuuttaan hohtavaan navettarakennukseen riitti torstaina tutustujia sadoittain. Nyt ensimmäiset eläimet ovat jo päässeet muuttamaan tiloihin.

Vaikka maidontuotanto elää tällä hetkellä haastavaa vaihetta, ei talon isäntäparilta rohkeutta yrittää ja uskoa maatalouden tulevaisuuteen puutu.

Isäntänä tilalla on Arto Ylikoski, maatalon poika Haapavedeltä.

Ylikoski kertoo, että hänen isänsä osti Haapaveden maatalon hänen ollessaan lapsi ja maataloudesta tuli pojalle niin mieluisa asia, että nyt viisi vuotta sitten hän itse osti tilan Alajärveltä yhdessä Nivalasta kotoisin olevan vaimonsa Anna-Maijan kanssa.

Ennen maatilan ostoa Ylikoski toimi kahdeksan vuoden ajan metsäkoneyrittäjänä, mutta tilan ostettuaan hän myi tuon yrityksen pois ja keskittyi täysillä tilan pitoon.

Uusi navetta oli 1,5 miljoonan euron investointi. Se on mittava rakennus myös ulkoapäin.

Ylikoskien tilalla ei omistajanvaihdoksen aikaan enää ollut eläimiä, mutta uusi isäntäpari perheineen on kunnostanut paikkoja ja navettaan on hankittu 60 lypsävää.

Navetan laajentaminen tai uuden rakentaminen on kuitenkin ollut itsestäänselvyys alusta saakka, sillä ajan hermoilla pysymiseen ei 60 lehmän pihatto ole ollut riittävän suuri yksikkö.

Uudessa pihattonavetassa on makuupaikat 158 lypsävälle ja lypsy tapahtuu kahden robotin toimesta. Eläimiä aletaan siirtää uusiin tiloihin pian torstaina järjestetyn avoimien ovien tapahtuman jälkeen.

Uusiin tiloihin siirtyvät 60 lypsävää vanhasta navetasta sekä väliaikaisista tiloista viime syksynä hankitut hiehot. Hiehoja tultaneen jatkossakin varmasti ostamaan, kun sopivia sattuu kohdalle, sillä navetta ei tule heti täyteen.

Ylitaloilla on peltoa noin sata hehtaaria ja raivioita tulossa. Pellot sijaitsevat lähellä tilaa, joten aikaa ei kulu turhaan tien päällä.

Navettainvestointi oli kokonaishinnaltaan noin 1,5 miljoonaa euroa ja sen on laskettu työllistävän kaksi henkilöä.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät