0.1 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni ihasteli yhteisöllisyyden voimaa monitoimihallin avajaisissa Alajärvellä

Alajärven upouuden monitoimihallin avajaisia juhlistettiin kutsuvieraiden kesken tänään perjantaina. Juhlan jälkeen on vuorossa vielä kello 15.30-19 avoimet ovet kaikelle kansalle.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Antti Joensuu ja kaupunginjohtaja Vesa Koivunen avustivat, kun ministeri leikkasi nauhan monitoimihallin virallisen avautumisen merkiksi.

Juhlapuheen paikalle saapui pitämään elinkeinoministeri Katri Kulmuni, joka koki monitoiminhalliin, ja yleensäkin Alajärven kaupungin tekemät viime vuosien suuret satsaukset vapaa-aikaan, osoituksena yhteisöllisyydestä.

MAINOS

– Etelä-Pohjanmaalle on aina ilo tulla. Maakunta on erityisen tunnettu yrittelijäisyydestään, ja sitähän me olemme tänäänkin tänne tulleet yhdessä juhlimaan, Kulmuni sanoi.

– Alajärven visio 2030 on, että Alajärvi on itäisen Etelä-Pohjanmaan vetovoimainen elinkeino- ja koulutustoiminnan sekä lähipalveluiden ja paikkaan sitoutumattoman työn kaupunkikeskus. Visio kuvaa hyvin sitä, miten kunta on hyvinvointiyhteiskuntamme peruspilari.

– Kunnan ja paikallisten yritysten yhteistyö sekä kolmannen sektorin toiminta, muun muassa paikallinen kylätoiminta, ovat suuressa roolissa palvelujen ja kuntalaisten hyvinvoinnin turvaajina.

Kulmuni sanoi monitoimihallin olevan osoitus Alajärven pitkäjänteisestä työstä kehittää kaupunkia ja huolehtia asukkaidensa hyvinvoinnista.

– Kaikenlaisella liikkumisella edistetään yksilön terveyttä, mutta kasvatetaan myös kaupungin vetovoimaa ja asukkaiden viihtyvyyttä. Näin monitoimihalli luo samalla myös työllistymisvaikutuksia sekä lisää paikkakunnan elinvoimaa.

Ministeri jatkoi todeten, että Alajärvi on aktiivinen seutukaupunki. – Seutukaupunkien merkitys Suomen elinvoimaisuudelle on merkittävä. Ovathan seutukaupungit kotipaikka noin miljoonalle ihmiselle ja noin 60400 yritykselle.

– Seutukaupungeissa käy töissä 342500 ihmistä ja ne muodostavat ympärilleen luontaisen työssäkäynti- ja asiointialueen. Voidaan myös sanoa, että seutukaupungit ovat teollisen Suomen kivijalka. Niiden osuus Suomen BKT:stä on noin 10-15 prosenttia.

Tervehdyksensä juhlaan toi myös Etelä-Pohjanmaan liiton vs. maakuntajohtaja Antti Saartenoja.

– Seutukaupungit tarjoavat myös läheisen maaseudun asukkaille paikan, jonne tullaan töihin, mutta jossa myös käydään kaupassa, lääkärissä, lukiossa, ammattikoulussa, torilla tai taidenäyttelyssä. Seutukaupungit ovatkin oman alueensa palvelu- ja asiointikeskittymiä.

Kulmuni kertoi ilolla seuranneensa, kuinka seutukaupungit ovat itse tehneet itsensä näkyväksi osaksi suomalaista monimuotoista kaupunkipolitiikkaa.

– Vaikka seutukaupungit ovat keskenään hyvin erilaisia ja niiden erilaistumisen voi olettaa tulevaisuudessa entisestään kiihtyvän, on seutukaupunkien keskuudessa kuitenkin syntynyt yhteinen jaettu näkemys hallitusta tulevaisuudesta.

Puiheensa loppupuolella Kulmuni totesi monitoimihallin tarjoavan upeat puitteet urheilulle, mutta myös kulttuurille ja yhteiselle tekemiselle sekä laadukkaille tapahtumille.

Ministerille luovutettiin alajärveläisen kukkasidonnan Suomen mestarin Säde Alasen toteuttama kimppu.

– Parhaat asiat elämässä, niin arjessa kuin juhlassa, koetaan usein kaverin kanssa. Tätäkään hallia ei olisi pystyssä ilman yhteisöllisyyttä. Ilman kavereita, kohtaamisia ja tarmoa viedä asioita yhdessä eteenpäin. Tänne ei tulla ainoastaan harrastamaan ja pelaamaan tai kuuntelemaan konsertteja ja katsomaan näytelmiä. Tänne tullaan viettämään aikaa kavereiden kanssa.

Kulmunin mukaan maailma kyllä muuttuu, mutta ihmisten tarve kohdata toinen ihminen on pysyvää.

– Yhteisöllisyydelle on edelleen tilausta. Meillä jokaisella on tarve kuulua johonkin ja kokea ME-henkeä harrastusten ja arjen keskellä. Olen aivan varma, että täällä uudessa monitoimihallissa koetaan vielä monia iloisia hetkiä. Yhdessä koettuja.

– Samaan hengenvetoon totean, että en usko, että kyyneleiltäkään täällä vältytään. Kun laittaa itsensä täysillä peleissä likoon, tunteet nousevat helposti pintaan.

Lähtökohtana monikäyttöisyys

Avajaissanat juhlaan lausui kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Antti Joensuu todeten, että tie näihin tiloihin on ollut pitkä ja monivaiheinen. Nyt kuitenkin kaupungin suurten liikuntapaikkainvestointien sarja on valmis.

– Miksi tällaiset panostukset ovat tärkeitä? Koska ikä- ja yhteiskuntarakenteet muuttuvat. Nämä muutokset haastavat kuntia ja paikkakunnan elinvoimaisuuden eteen on tehtävä työtä.

Joensuu muistutti, että hallin rakentamisessa monikäyttöisyys on ollut lähtökohtana. Hallia ei ole tarkoitettu vain liikunnalle, vaan myös tapahtumille, kulttuurille ja musiikille. – Toivon monitoimihallin tarjoavan monipuolista yhdessäolon iloa, yhdessä olemisen ja tekemisen iloa.

Juhlan lopussa laulettiin yhdessä Maamme -laulu.

Puheenvuoronsa juhlassa käytti myös pääurakoitsijan Peab Oy:n toimitusjohtaja Mika Katajisto todeten, että vaikka Peab on iso toimija, on se silti myös paikallinen yhteiskuntatoimija jolla on paikalliset yhteistyökumppanit ja joka käyttää paikallista työvoimaa.

Etelä-Pohjanmaan liiton vs. maakuntajohtaja Antti Saartenoja sanoi Alajärven olevan maakunnassa merkittävä seutukaupunki, jossa keski-ikä on vielä kohtuullinen ja lapsiperheitä on paljon.

Saartenoja pohti, että enää ei pidä paikkansa ajatus siitä, että ihmiset muuttavat sinne missä on työtä, vaan paremminkin uudet yritykset ja työpaikat voivat tulevaisuudessa syntyä sinne, missä ihmiset haluavat elää. Hän näki Alajärven olevan kehittymässä juuri siihen suuntaan, paikaksi jossa on mahdollista elää riittävän hyvää elämää.

Vapaan sanan aikana valtuutettu Jaakko Aho kiitti kaupungin satsauksia liikuntapaikkoihin todeten kolmen hallin odottavan nuoria ja vanhoja parantamaan terveyttään.

Hän arvioi Alajärven vapaa-ajanpalvelut nyt parhaiksi mahdollisiksi ja totesi meistä jokaisen elävän terveempänä jos osallistumme oman terveytemme ylläpitoon.

Musiikkia juhlassa esitti kaksi nuorten yhtyettä, Lipputangonsoittajat ja Oktavia. Liikuntaesitys nähtiin Alajärven Voimistelu ja Liikunnalta. Maamme -laulu laulettiin Raimo Syväojan johdolla.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät