Valkealammesta kaikkien yhteinen liikkumisen ja vapaa-ajan satumaa

Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärven Lehtimäellä sijaitseva Valkealammen alue on paikka, joka sykähdyttää jokaista paikalle saapuvaa luonnosta ja liikkumisesta nauttivaa ihmistä.

Valkealammen päärakennus kohoaa harjulla ja sen ikkunoista on suora näköala lammen rantaan.

Liki kymmenen hehtaarin kokoinen luonnonkaunis harjumaisema kirkasvetisine lampineen on alue, jossa kaikki on jo valmiina. Siellä voi hiihtää, patikoida, maastopyöräillä, uida, retkeillä, juosta, marjastaa tai bongailla luonnon ihmeitä, kaikkea on tarjolla yllinkyllin yhdessä ja erikseen.

MAINOS

Valkealammen alueella on tärkeä asema myös Alajärven kaupungin virkistysalueena ja kaupunki on halunnut turvata toiminnan jatkumisen kehittämällä aluetta ja sen käyttöä.

Valkealammen alueen virkistyskäytön kehittämiseksi on laadittu kokonaissuunnitelma, joka antaa suuntaviivat pitkäjänteisiin kehittämistoimenpiteisiin alueella.

Suunnitelmassa muodostettiin alueen seuratoimijoiden, kaupungin, yritysten ja muiden toimijoiden yhteinen näkemys alueen kehittämiseksi ja täsmennettiin, miten Valkealammen olemassa olevia rakenteita, rakennuksia, reittejä ja palveluja voidaan kehittää palvelemaan virkistys- ja matkailukäyttöä.

Vanhat ja käyttökelvottomat lautamökit tulevat katoamaan pois Valkealammen harjumaisemasta.

Samalla määriteltiin, mitä uusia mahdollisuuksia alue tarjoaa ja millaista uutta toimintaa kehitetään. Kehittämistä lähestyttiin pääasiassa omatoimisen tekemisen näkökulmasta, lisäksi huomioitiin liiketoiminnan mahdollisuudet ja ympäröivän alueen ja toimijoiden yhteistyömahdollisuudet.

– Täällä on periaatteessa kaikki jo valmiina, sillä tämä luonto on aivan valmis! Pientä fiksailua, siistimistä ja kunnostusta tarvitaan siellä täällä, kertoo yhteyshenkilönä hankkeen tiimoilta toimiva vapaa-aikapalvelujen vastaava ohjaaja Kirsti Kivelä.

– Suunnitelmissa on kunnostaa paikkoja pikkuhiljaa, Kivelä sanoo ja esittelee menneen kesän uudistuksia. Päärakennus on saanut uuden katon ja ihana rantasauna, jonka rannassa palvelee avanto talvikaudella, on kunnostettu ja pelastettu lahoamiselta.

Rantasaunaa käyttää 6-8 ryhmää säännöllisesti ja lisääkin käyttäjiä voidaan nyt ottaa. Toistaiseksi varaukset kulkevat kaupungilla Marjatta Ala-Mattisen kautta, mutta ensi vuonna saataneen käyttöön kaupungin uusi tilavarausjärjestelmä, jonka jälkeen myös Valkealammen saunan ja muiden tilojen vuokraus onnistuu sitä kautta.

Muita tiloja on lähinnä päärakennus, joka on menneinä vuosikymmeninä palvellut monenlaisen tapahtuman ja tilaisuuden näyttämönä. Päärakennus on edelleen hyväkuntoinen ja siellä tarvitaan lähinnä ilmeen uudistamista valoisampaan suuntaan. Keittiö ja pesutilat on läpikäytävä ja kunnostettava.

– Mitään isoa urakkaa ei kuitenkaan tarvita jotta paikat saadaan sellaiseen kuntoon, että talo saadaan käyttöön ja mahdollisesti myös yritystoiminnalle, Kivelä sanoo. Eri vaiheisiin tullaan hakemaan hankerahoituksia, jotka vaativat myös kaupungin rahaa. Töiden eteneminen onkin aina näistä kiinni.

Valkealammen päärakennuksen tilat ovat varsin hyväkuntoiset, mutta tyyli kaipaa kipeästi päivittämistä tähän päivään.

Ensi vuodelle tavoitteena on saada määrärahaa, jolla saisi kohennettua päärakennusta sisältä ja ulos suunnitellaan terassia sekä rantaan johtavia portaita.

Tulevaisuuden suunnitelmissa on myös lautamökkien purkaminen pois harjulta ja jonain päivänä Valkealammella voisi olla myös caravan -alue, juoksuportaat ja frisbeegolfrata.

Lampea voisi talvella hyödyntää luisteluun ja alueen runsaslumisuutta vaikka lumimaailman rakentamiseen! Rannalla voisi olla kiipeilytelineitä lapsille ja kuntoilutelineitä – vain mielikuvitus on rajana!

– Tämä paikka sopii täydellisesti omaehtoiseen vapaa-ajanviettoon. Tänne on helpot kulkuyhteydet ja kun laitamme perusasiat kuntoon, tätä on ilo markkinoida.

Perusasioihin kuuluvat hyvät opastukset ja se, että alueelta löytyviltä lukuisilta laavuilta löytyy puut makkaranpaistajille.

Rantasaunalta pääsee pulahtamaan suoraan avantoon. Valkealammen vesi on kristallinkirkasta.

Valkealammen upea hiihto- ja retkeilyalue tunnetaan jo nyt laajalti. Siellä on päivittäin runsaasti kävijöitä paikallisten lisäksi niin Seinäjoelta kuin kauempaakin sekä Lapualta, Ähtäristä ja Soinista.

Myös kanta-Alajärven suunnasta yhä useampi on lähtenyt tutustumaan alueen mahdollisuuksiin ja niiden jotka eivät ole vielä käyneet, kannattaa lähteä.

– Tämä on tärkeä paikka minulle kuin monelle muullekin ja uskon jokaisen täällä retkeilleen ajattelevan samoin: tätä ei kannata jättää laittamatta kuntoon, Kivelä sanoo.

Valkealammella on järjestetty paljon erilaista toimintaa, jota on viime aikoina hidastanut päärakennuksen tilanne. Kun se saadaan kunnostettua, on tilanne toinen.

– Täällä on hyvä pitää vaikka tyky -päiviä. Jyske ja Valkealampi Seura varmasti mielellään kehittää niihin sisältöä. Tulossa on myös isoja urheilutapahtumia, joista ensimmäisenä Valkealampi -hiihdot ja sitten vuonna 2021 Valkealampi on yhtenä kisapaikkana pyöräsuunnistuksen MM -kisoissa!

Kivelä muistuttaa, että kaikilla Alajärven urheiluseuroilla on mahdollisuus järjestää tapahtumia ja kilpailuja Valkealammella. Paikka soveltuu monenlaisten treenien järjestämiseen ja vaikka kokonaan uudenlaisille toiminnalle!

Tuula Jokiaho

 

MAINOS
Edellinen artikkeliVilla Väinölä palkittiin Etelä-Pohjanmaan rakennusperintökilpailussa
Seuraava artikkeliLakko päättyi – Posti jakaa Torstai-lehden huomenna normaalisti!