Soini ei takaa eikä rahoita Vuorenmaan toimintaa – ensi vuoden budjetti hieman alijäämäinen

Mainos[adrotate banner="3"]

Soinin kunnan vuoden 2020 budjettiesitys päättyy 446000 euroa miinukselle. Vaikka miinusmerkkinen lukema ei ole toivottava, niin vt. kunnanjohtaja Hannele Hannula sanoo luvun olevan hyväksyttävissä.

– Soinin valtionosuudet ovat vähentyneet vuosina tänä- ja viime vuonna peräti 850000 euroa, muistuttaa kunnanhallituksen puheenjohtaja Juha-Pekka Keisala. – On harmillista, että hoidettuamme itse talouttamme hyvin viime vuodet, on seurauksena näin radikaali pudotus valtionosuuksissa.

MAINOS

Vaikka valtionosuuksien raju lasku on tuonut haasteita budjetin tekoon, niin silti Soinissa ei ole kiristetty verotusta ja lähdetty siten hankaloittaman soinilaisten elämää.

Keisalan mukaan ensiarvoisen tärkeää tulevaisuuteen olisi saada kuntaan lisää tuloja. Tuulivoimarakentaminen voisi osaltaan pelastaa paljon. Positiivista väriä kunnalle tuo myös Kuusiolinnan osakekauppa, josta kunnan osuus on pari miljoonaa.

Hannula puolestaan kertoo, että kuluvan vuoden budjetti laadittiin alun perin 250000 euroa tappiolliseksi, mutta viimeisimmän tiedon mukaan tilinpäätös onkin päätymässä nollatilanteeseen.

Myös Hannulan mukaan tuloja pitäisi kuntaan saada lisää, sillä palvelutaso on Soinissa nyt kaikilta osin järkevä, eikä sieltä paljon voida enää menoja leikata.

Ensi vuodelle konkretisoituvat kunnan maksamat imagotuet, muun muassa tuki 12 asunnon ostajalle. Vuorenmaan alueelle on varattu 30000 euron summa ja lisäksi sinne satsataan mm. kunnan osuus alamäkiluistelurataan, jota Soinin Sisu on rakentamassa.

Sen pitäisi olla valmis jo vuoden kuluttua. Lisäksi alueelle tulee kuntoportaat.

Juha-Pekka Keisala muistuttaa, että Vuorenmaan alueelle tehtävät satsaukset ovat olemassa olevien paikkojen kuntoon saattamista. – Kunta ei tue tai takaa yrittäjää millään tavalla, vaan hoitaa puitteet sellaiseen kuntoon, että siellä voi kuka tahansa yrittäjä toimia.

Sivistystoimenjohtaja Kati Tiala kertoo omalta sektoriltaan, miten Soinissa on tekemisen meininkiä ja jokaista kuntalaista arvostetaan.

Tämä näkyy mm. toimivana perhepäivähoitona ja laadukkaana perusopetuksena. Haasteita jatkoon aiheuttavat muutokset varhaiskasvatuksessa ja pienevät ikäluokat.

– Henkilöstömäärät pysyvät meillä ennallaan ja kuraattoripalvelut koululle tuotetaan itse. Alajärven kanssa jatkuu yhteistyö musiikki- ja kansalaisopistojen osalta tarjonnan jopa lisääntyessä.

Vs. tekninen johtaja Sami Sironen kertoo, että teknisen toimen sektorilla menoja on hieman karsittu ja tuloja saadaan lisää mm. puukaupoista.

Investoinneissa tulossa on Lokerotien rivitalon saneerausta, kotitalousluokan perusparannusta ja päiväkodin kuraeteisen rakentamista ja pihan muutoksia.

Investointipuolella on varaus myös kevyenliikenteen väylälle kirkonmäki Murtokangas, joka odottaa Ely-keskuksen ratkaisua. Yhdystielle on tulossa niin ikään määrärahavaraus ja hanke toteutetaan, kun maat on hankittu kunnan omistukseen. Hankkeeseen saadaan 400000 avustus.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliKunta tukee kylätalohanketta
Seuraava artikkeliFitFactorylle tuplasti suurempi kuntosali