1.5 C
Alajärvi
tiistai 23.4.2024
MAINOS

Lukiolaisten opiskelukustannuksia alas Vimpelissä ja naapurikunnissa

Vimpelin kunnanvaltuusto päätti noin vuosi sitten, että Vimpelin lukioon haetaan lisää vetovoimaa opiskelijapaketin avulla.

Vuoden 2019 talousarvioon kuuluva 20000 euron suuruinen opiskelijapaketti mahdollistaa muiden muassa melkoisen säästön oppikirjakustannuksissa.

MAINOS

Opiskelijapaketilla tähdätään paitsi opiskelukustannustenalentamiseen, myös pito- ja vetovoiman lisäämiseen.

Vimpelin lukiolla ja Alajärven, Evijärven ja Lappajärven lukioilla on meneillään myös Opetushallituksen tukema yhteinen OVELA-hanke, jonka tarkoituksena on alentaa toisen asteen opiskelijoiden oppimateriaali- ja työvälinekustannuksia.

Tällä lukukaudella yleislukioihin kuuluvassa Vimpelin lukiossa opiskelee 80 nuorta, joista kaksi kolmasosaa opiskelee yleislinjalla ja neljännes palloilulinjalla.

Tällä hetkellä lukiota käyvistä opiskelijoista 18 tulee Vimpelin ulkopuolelta.

Vimpelin lukiossa on monipuolinen kurssitarjonta ja opiskelija voi halutessaan opiskella saksaa, ranskaa, espanjaa, venäjää tai japania. Vimpelissä lukio-opiskelijat ovat jo useamman lukuvuoden ajan saaneet itselleen kannettavan tietokoneen 250 euron omavastuuhintaan.

Myös Alajärven kaupunki tukee lukiolaisia tietokonehankinnassa, omavastuun ollessa 150 euroa.

Vetoa ja pitoa

Alajärven ja Vimpelin lukioiden rehtorina toimiva Marko Timo näkee Vimpelin kunnanvaltuuston hyväksymän opiskelijapaketin sekä pitovoima- että vetovoimatekijänä. Satsaus on ollut hänen mielestään kannattanut.

– Vimpeliläinenkin nuori saattaa miettiä, että lähteäkö jonnekin muualle opiskelemaan. Meillä on alkajien ryhmässä tällä hetkellä kuusi opiskelijaa muualta. Opiskelijapaketti voi olla yksi tekijä, että tänne on saatu opiskelijoita.

Myös palloilulinjan olemassaolo on rehtorin mukaan pitovoimatekijä. Paikkakunnan omat opiskelijat pääsevät laadukkaalle linjalle opiskelemaan, eikä koripallon tai pesäpallon perässä tarvitse lähteä muualle.

Palloilulinja ja ensi syksynä alkava esport-linja puolustavat tulevaisuudessa paikkaansa, sillä ilman näitä linjoja opiskelijamäärä jäisi melko pieneksi kymmenen seuraavan vuoden säteellä. Alhaisen syntyvyyden takia pienentyvää opiskelijamäärää täydennetään muilla tavoilla.

Halsualta tai Vetelistä käsin Vimpelissä lukiota käyvää tai Vimpelin sivukylillä asuvaa nuorta tuetaan järjestämällä koulukyyti 43 euron kuukausittaisella omavastuuosuudella.

Tämä voi olla jollekin opiskelijalle rehtorin mukaan merkittävä tekijä. Lisäksi kahdeksantuntisten koulupäivien aikana opiskelijoille tarjotaan maksuton välipala. Oppilaitoksessa ei ole tutkittu, että mikä on ollut ratkaiseva tekijä ulkopaikkakuntalaisten Vimpelin lukioon hakeutumisessa.

– Jos me saisimme joka vuosi kuusi opiskelijaa muualta, se olisi kiva lisä kouluarkeemme.

OVELA on opiskelijan asialla

Alajärven, Evijärven, Lappajärven ja Vimpelin lukioilla on meneillään Opetushallituksen noin 70 000 eurolla rahoittama OVELA-hanke.

Hankkeen päätarkoituksena on ollut perustaa oppikirjalainaamot Evijärven, Lappajärven ja Vimpelin kirjastoihin ja Alajärven koulukirjastoon hankkimalla hyväkuntoisia oppikirjoja.

Kokoelman kirjoja saavat lainata vain lukion oppilaat oman kuntansa kirjastosta. Hankkeen lukiot harjoittavat ennalta sovitusti oppikirjojen kierrätystä lukioiden välillä. Hanke jatkuu vielä kevään ajan oppikirjalainaamon kokoelman täydentämisellä.

59 oppilaan Lappajärven lukion rehtori Tarja Puro kertoo, että Lappajärvellä ensimmäisen vuoden opiskelijat ovat ottaneet lainaamon kautta linjan omakseen.

Lainaamo pyörii täysillä. Hän kiittelee kirjaston henkilökunnan suuren työn oppikirjalainaamon eteen. Lappajärvellä on ollut myös tavoitteena, että lukionuoret käyttäisivät kirjastoa aikaisempaa enemmän.

– Lukion oppilaskunnan aloitteesta omatoimikirjaston aukioloaikaa aikaistettiin alkamaan aamuseitsemältä.

Lappajärvellä OVELA-hankkeesta on kerrottu esimerkiksi lukion vanhempainillassa.

– Siellä kerrottiin, että kirjat ovat lainattavissa vielä kolmen vuoden kuluttuakin kirjoituksia varten. Myös nykyiset jatkajat pääsevät nauttimaan hankkeen tuomista mahdollisuuksista, painottaa Puro.

Lappajärven kirjaston johtaja Päivi Pippola kertoo, että osa lukion opiskelijoista on löytänyt kirjaston opiskelupaikkana eli käy hyppytuntien ja etäkurssien aikana kirjastossa opiskelemassa.

– OVELA-hanke on todennäköisesti madaltanut kynnystä käydä kirjastossa. Täällä voi opiskella ja löytää aineistoa esimerkiksi koulutehtäviä varten.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät