3.1 C
Alajärvi
sunnuntai 26.5.2024
MAINOS

Luvassa jälleen välkettä ja pauketta – uudenvuoden vinkit eläinten omistajille

Monet eläimet kokevat ilotulitteiden paukkeen, ujelluksen ja valonvälähdykset uhkaaviksi elementeiksi, jotka voivat ahdistaa niitä useita päiviä. Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY kehottaa lemmikinomistajia varautumaan huolella vuodenvaihteeseen.

Uudenvuodenaattona koirat kannattaa ulkoiluttaa hyvissä ajoin ennen ilotulituksen alkua ja pitää sisätiloissa ilotulituksen ajan.

MAINOS

Lemmikille kannattaa järjestää päivän aikana liikunnan lisäksi monenlaista mukavaa tekemistä, esimerkiksi herkkujen etsintää ja luiden pureskelua, jotta se olisi väsynyt illalla ja pyrkisi lepäämään.

Koiraa ei pidä koskaan ottaa mukaan katsomaan ilotulitusta, sillä se voi riistäytyä paniikissa taluttimesta ja karata. Paukkuarkaa eläintä ei liioin ole hyvä jättää yksin kotiin.

Säikyn eläimen oloa voi kotioloissa helpottaa vetämällä verhot ikkunoiden eteen ja pitämällä asunnossa päällä valoja, jotka hälventävät ilotulitteiden kirkkaita leimahduksia. Myös musiikin soittaminen vaimentaa pauketta ja voi rauhoittaa eläintä.

Jotkut eläimet hyötyvät myös painepaidasta, jonka aikaansaama hellä puristus voi lisätä turvallisuuden tunnetta.

Eläimelle on lisäksi annettava mahdollisuus vetäytyä piilopaikkaan, kuten esimerkiksi sängyn alle, kaappiin tai kylpyhuoneen tai vaatehuoneen kaltaiseen ikkunattomaan tilaan. Helpotusta voi hakea myös apteekissa myytävistä rauhoittavista suihkeista tai eläinlääkärin vastaanotolta.

Tärkeintä on, että kotiväki suhtautuu paukkeeseen ja välähtelyyn tyynesti ja osoittaa siten kaiken olevan normaalisti. Pelkäävän tai levottoman lemmikin ympärillä ei kannata hössöttää, sillä omistajan huolestuneisuus lisää lemmikin ahdistusta.

Erityisen paljon ilotulitteet aiheuttavat stressiä saaliseläimiin lukeutuville hevosille, jotka reagoivat voimakkaasti ympäristön ärsykkeisiin. Ulkona paniikkiin joutunut hevonen on isona eläimenä todellinen vaara ihmisille ja muille eläimille.

Siksi hevoset on asutuskeskusten liepeillä siirrettävä uudenvuodenaattona hyvissä ajoin tarhoista sisätiloihin. Myös tallissa ilotulitus voi aiheuttaa ongelmia, sillä hevonen on laumaeläin ja yhden hevosen pelkotila tarttuu herkästi tallin muihin hevosiin.

Taajamissa tallinpitäjien onkin syytä varautua paukutteluun varmistamalla, ettei karsinoissa ole mitään, mihin levoton hevonen voisi takertua tai satuttaa itsensä. Tallissa on lisäksi suositeltavaa päivystää ilotulituksen ajan.

Myös tuotantoeläinten omistajien tulee varmistaa, että eläimet pysyvät turvassa ja terveinä uudenvuoden aikana. Ilotulitteet stressaavat myös monia tuotantoeläimiä, jotka voivat vauhkoontuneina vahingoittaa itsensä pitopaikan rakenteisiin tai päästä karkuun laitumelta kohtalokkain seurauksin.

Sikaloissa, navetoissa, kanaloissa ja lampoloissa eläimille aiheutuu lisäkärsimystä siitä, että ne harvoin voivat toteuttaa lajinmukaista pelkokäyttäytymistään esimerkiksi piiloutumalla.

Koti- ja lemmikkieläinten lisäksi myös taajama-alueilla ja niiden lähettyvillä asuvat luonnoneläimet kärsivät räiskeestä.

Ilotulitteiden eläinmaailmalle aiheuttama kaaos ei myöskään pääty paukuttelun loppumiseen. Maastoon jää joka vuosi ilotulitteiden hylsyjä, sirpaleita ja muita jäännöksiä.

Rakettien rippeet voivat vahingoittaa niin luonnoneläimiä, ulkona lenkitettäviä lemmikkejä kuin laiduntavia eläimiä, ja rippeitä voi esimerkiksi päätyä eläinten rehun joukkoon ikävin seurauksin.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät