Ohjaamo palvelee Alajärven ja Vimpelin nuoria entistä monipuolisemmin

Mainos[adrotate banner="3"]

Ohjaamo Alajärvi / Vimpeliin avataan Kelan etäpalvelupiste tammikuussa 2020.

Ohjaamo-koordinaattori Krista Savola kertoo, että lisäksi uutta palvelua nuorille ovat sekä psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanottoaika ja uusi nuorten työllistymistä edistävä Osaava-hanke.

MAINOS

Etäpalvelussa Kelan palveluasiantuntija neuvoo asiakasta kuvayhteyden välityksellä. Palvelu vastaa toimistopalvelua.

– Etäpalvelun etuna on, että nuori voi hoitaa Kela-asiansa lähellä olevassa asiointipisteessä, jossa on etäpalvelut. Hänen ei siis tarvitse matkustaa lähimpään Kelan palvelupisteeseen.

– Etäpalvelun kautta voi saada apua, kun hoidat asioitasi Kelan verkkoasiointipalvelussa. Asiointipiste on Kelan ja muiden julkisten organisaatioiden yhdessä ylläpitämä palvelupiste. Sieltä saat yleistä opastusta etuuksista sekä Kelan verkkopalvelujen käytöstä.

Savola kertoo, että jos nuori tarvitsee asiointipisteessä käydessään laajempaa neuvontaa Kela-asioilleen, voi hän hyödyntää etäpalvelupäätettä ja olla kuvayhteydessä Kelan palveluasiantuntijaan.

Etäpalvelun lisäksi Kelan palveluja on saatavilla Ohjaamosta edelleen myös noin kerran kuukaudessa kasvotusten.

Toisena uutena asiana ovat psykiatrisen sairaanhoitajan palvelut. Psykiatrinen sairaanhoitaja on paikalla Ohjaamossa torstaisin kello 14-15 ja tarjoaa matalan kynnyksen keskusteluapua. Aika varataan Ohjaamosta numerosta 040 626 6833.

Osaava-hanke taas on Alajärven 4H-yhdistyksen hallinnoima ja Te-palveluiden rahoittama hanke. Osaava-hankkeen tavoitteena on vähentää työttömyyttä ja tukea erityisesti alle 30-vuotiaiden työllistymistä.

– Hanke vähentää nuorten työttömyyttä ja parantaa työttömien työnhakijoiden sekä osatyökykyisten työmarkkinavalmiuksia tarjoamalla työkokemusta, yksilö- ja ryhmäohjausta, työpajoja, valmennusta ja koulutusta sekä mahdollisuuksia sijoittua työmarkkinoille tai löytää mieluinen opiskeluala- tai oppisopimuspaikka, Savola kertoo.

– Hanke kehittää asiakkaiden osaamista järjestämällä nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksessa tarvittavia lyhytkoulutuksia. Hanke suunnittelee uusia palvelumalleja sekä työllistymisen polkuja nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen tehtäviin.

Ohjaamosta apuja yhä useammalle

Ohjaamo tarjoaa palveluja kaikille alle 30-vuotiaille. Loka- joulukuun aikana 29 nuorta poikkesi paikalle asiointikäynnille ja lisäksi oli 17 muuta yhteydenottoa puhelimella, sähköpostissa tai somessa.

Nuoret tulevat Ohjaamolle pääasiassa omatoimisesti tai vanhemman kanssa ja haluavat apua monien erilaisten asioiden selvittelyyn.

Tyypillisiä aiheita ovat mm. opiskeluhaasteet, opiskelupaikan vaihtaminen, työnhaku, ammatinvalinta, muutto paikkakunnalta tai paikkakunnalle, Kela-asiointi, Te-palveluiden asiointi sekä veroasiat.

Ohjaamo on auki tiistaisin ja torstaisin kello 12-16. Ohjaamossa paikalla ohjaamokoordinaattori sekä asiantuntija eri palveluista.

Jaana Virsula tarttuu työhön tammikuussa

Ohjaamolla loppiaisen jälkeen työnsä aloittaa Jaana Virsula, joka samaan aikaan aloittaa työnsä myös kaupungin nuorisopalveluissa.

Jaana on lappajärveläinen ja työskennellyt kotipaikkakunnallaan 4H-yhdistyksessä parin vuoden ajan.

Alajärvelle ohjaajaksi nuorisopalveluihin ja sitä kautta aikanaan myös Ohjaamolle Jaana hakeutui, koska tykkää ennen muuta työstä nuorten kanssa ja 4H:ssa keskitytään enemmän pienempiin lapsiin. Mukavaa on toki ollut heidänkin kanssaan, mutta mieli tahtoi nuorten pariin.

– Uudessa työssä on varmasti kaiken kaikkiaan myös entistä enemmän haastetta ja monipuolisuutta, Ohjaamon lisäksi nuorte tapaavat minua mm. Nuorisovintiltä ja Lehtimäen nuorisotiloista. Lisäksi järjestämme entiseen malliin erilaisia tapahtumia ja retkiä, Jaana lupaa.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliAisaparin ensimmäiset nuorisohankkeet saivat rahoituksen
Seuraava artikkeliMuutoksia Kelan etuuksiin vuonna 2020