-1.6 C
Alajärvi
torstai 29.2.2024
MAINOS

Lotta loistaa korisparketilla

Vimpelin Vedossa koripallouransa aloittanut heittävä takamies Lotta Vehka-aho urakoi ja loistaa Yhdysvalloissa Florida Atlantic Universityn joukkueessa.

Vastikään 19 vuotta täyttänyt ensimmäisen vuoden yliopisto-opiskelija lunasti heti kauden alussa paikan joukkueensa aloitusviisikossa.

MAINOS

Joukkueensa avainpelaajiin kuuluvan Vehka-ahon syksyn kruunasi joulukuun puolivälissä ansaittu C-USA-konferenssin Freshman of the Week -kunniamaininta.

Hän on pelannut keskimäärin 31.9 minuuttia ottelua kohti. Pistekeskiarvo on 11,4 per ja hän on napsinut 3,2 levypalloa ottelua kohti.

Vehka-aho pelasi ennen rapakon taakse siirtymistään Naisten Korisliigassa 105 ottelua Vedon ja helsinkiläisen HBA Märskyn riveissä. Nuorten maaotteluita Vehka-aho on pelannut 68.

Elokuussa hänet valittiin alle 20-vuotiaiden naisten EM-kisojen B-divisioonassa turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Suomi saavutti hopeaa ja pelaa ensi kesänä A-divisioonan EM-kisoissa. Lukio-opintonsa Vehka-aho aloitti Vimpelin lukion palloilulinjalla, mutta siirtyi abivuodeksi Mäkelänrinteen urheilulukioon.

Voitontahtoa riittää

Lotta Vehka-ahon tähtäimessä oli siirtyä lukio-opintojen jälkeen opiskelemaan ja pelaamaan Yhdysvaltoihin.

Hän halusi suunnata rapakon taakse, koska lajiin pystyy keskittymään hyvien fasiliteettien tukemina ja treenaamaan kovatasoisia pelaajia vastaan. Vehka-ahon tulevaisuuden tavoitteena ja unelmana on pelata ammattilaisena.

Florida Atlantic Universityn naisten koripallojoukkueen valmentaja Jim Jabir seurasi toissa vuonna HBA Märskyn treenejä Helsingissä. Vimpeliläinen vieraili Boca Ratonissa lokakuussa 2018 ja tutustui yliopiston kampukseen ja joukkueeseen.

Ennen joulutaukoa Owls- eli Pöllöt-lempinimellä tunnettu Florida Atlantic Universityn joukkue pelasi 11 ottelua, joista kuusi päättyi voittoon.

– Olemme pelanneet ailahtelevasti, mutta meillä on ollut myös hyviä pelejä. Meillä on hyvä, potentiaalinen ja nuori porukka koossa. Tämä tarkoittaa sitä, että meillä ei saata olla niin paljoa kokemusta kuin suurella osalla joukkueista. Mutta halua voittaa ja menestyä kyllä on, vakuuttaa Vehka-aho.

Joukkueensa vahvuudeksi Lotta nostaa sen, että joukkue pystyy juoksemaan kenttää enemmän kuin vastustaja ja siten asettamaan tempo peliin.

– Koska joukkueemme ei ole hirveän pitkä, yritämme estää pitempiä vastustajia pääsemästä hyökkäämään meitä vastaan olemalla aggressiivisia puolustuksessa ja ottamaan ensimmäisen iskun. Tässä olemme tulleet paremmiksi kauden edetessä.

Vimpeliläinen kertoo olevansa kiitollinen siitä, että on heti kauden alusta lähtien saanut peliaikaa ja vastuuta.

– Olen pystynyt auttamaan joukkuetta jollakin tasolla kummassakin päässä. Jokainen peli on tuonut eteen uusia haasteita ja laittanut minut kunnolla miettimään, miten missäkin tilanteessa kannattaisi toimia – joko viisaammin tai rauhallisemmin tai että mikä heitto tai puolustustilanne on ollut hyvä valinta.

FAU:n joukkueeseen kuuluu Lotan ja amerikkalaispelaajien lisäksi kaksi latvialaista sekä yksi ranskalainen, yksi kanadalainen ja yksi espanjalainen pelaaja.

Lisää oppia

Matematiikkaa FAU:ssa pääaineenaan opiskeleva Lotta Vehka-aho kertoo oppineensa syksyn aikana paljon myös koripallosta. Rapakon takana painotetaan paljon sitä, että hyökkäyksessä tehdään niitä asioita, joita puolustuspää antaa.

– Se kuulostaa aika peruskorikselta, mutta sitä se on. Myös sen olen oppinut, että hyökkäyksessä ei ole järkeä ottaa pakotettuja tai liian nopeita ratkaisuja vaan antaa hyökkäyksen ottaa paine pois siitä, että millainen heitto tullaan saamaan aikaan.

Puolustuspelaamisessa opittuihin asioihin kuuluu se, että aina ei tarvitse riistää, vaan se riittää, että on pallonkäsittelijän edessä häiritsemässä pelintekoa.

– Myös sen olen huomannut, että täällä saa helpommin virheitä, jonka takia pitää olla hieman kauempana pelaajista, kertoo Lotta sähköpostise tehdyssä haastattelussa.

Historiallinen saavutus

Lotta Vehka-ahon joulukuussa saama C-USA-konferenssin Viikon tulokas-kunniamaininta on pelaajalle itselleen asia, jonka merkitystä hän ei itse heti ymmärtänyt.

– Tuolla viikolla minulla oli hyvä pelipäivä muihin meidän konferenssimme ensimmäisen vuoden pelaajiin verrattuna. Pelasin 32 minuuttia ja tein 18 pistettä, jotka vaikuttivat tunnustuksen saamiseen. Tuntui todella huikealta saada tämä nimeäminen.

Edellisen kerran FAU:n tulokas oli saanut vastaavan kunniamaininnan kolme vuotta sitten.

Lotta Vehka-aho kertoo harjoittelevansa 2–3 tuntia päivässä sekä kuntosalilla noin 2–4 kertaa viikossa, peliaikatauluista riippuen.

Hän kertoo myös hyödyntävänsä henkilökohtaisten treenien mahdollisuutta iltapäivisin koulun jälkeen. Syyslukukaudella hänen opinto-ohjelmaansa kuului englantia, matematiikkaa, liiketoimintaa ja Global issues -kurssi, jossa käsiteltiin maailmanlaajuisia ongelmia.

Suomesta ja Vimpelistä Lotta Vehka-aho kertoo kaipaavansa perhettä, läheisiä, kavereita ja vanhoja valmentajiaan.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät