Diabeetikoille pilottina järjestetty kuntosaliohjelma onnistui yli odotusten Alajärvellä

Mainos[adrotate banner="3"]

Diabeetikoille suunnattu ”HIIT”- kuntosaliharjoittelu ryhmä kokoontui torstaina Alajärven uimahallin kuntosalilla viimeistä kertaa. Tulosta syntyi ja tunnelma oli iloinen, mutta samalla haikea.

Kakkostyypin diabetesta sairastaville suunnattu harjoitteluohjelma on lääkäri Ahti Honkolan ideoima ja Alajärven liikuntapalveluiden ohjaaja Merja Korpelan yhdessä toteuttama projekti, johon valikoitui syksyllä mukaan viisi alajärveläistä naishenkilöä.

MAINOS

Näistä neljä, Kirsi Tiitinen-Koskela, Pirjo Pelttari, Ritva Kulju ja Arja Keisala jatkoivat loppuun saakka liki kolme kuukautta kestäneen harjoitteluohjelman.

Ahti Honkolan mukaan jo 1990-luvulla on kokeiltu eri tyyppisten kuntosaliharjoitteiden vaikutusta diabeetikon veriarvoihin. Honkolan mainitsema diabetesguru, Professori Johan Eriksson on yhtenä Suomen johtavista diabetestutkijoista tutkinut aihetta paljon ja kuntosaliharjoittelu on osa diabeteksen Käypä-hoitoa.

Nyt Honkola halusi testata, miten nimenomaan HIITtyyppinen eli intervalliharjoitteluun perustuva lihaskuntotreeni näkyy veriarvoissa ja millaisilla tuloksilla.

Kiinnostuneita kokeilussa oltiin pitkäaikaissokerista ja kolesteroliarvoista.

Ohjelma perustui 2x viikossa tehtävään kuntosaliharjoitteluun, jossa harjoitteet muodostuivat lyhyistä, kovalla teholla ja sykkeellä tehdyistä harjoituspätkistä ja niitä seuranneista palautumisosioista. Yksi ryhmäläisistä kertoi sykkeen olleen harjoitusten aikana aina tapissa.

Ryhmäläisten mielestä harjoittelun myötä on syntynyt ja pysynyt innostus yleisesti kuntosaliharjoitteluun ja ohjelma antaa tsemppiä harjoitteluun myös jatkossa.

Ohjelmaan kuului laboratoriokokeissa käynti ennen kokeilun alkua ja uudelleen joulun alla. Torstaina Honkola analysoi jokaisen treenaajan kanssa verikokeiden tulokset, joita ryhmäläiset odottivat jännityksellä uimahallin aulassa.

Tulokset olivat Lääkäri Honkolan mukaan selvästi parantuneet kaikilla yleisellä tasolla.

– Tulosta näkyi jo näin pienellä ajanjaksolla. Ja lisäksi tämä oli uniikki kokeilu paitsi minulle, myös osallistujille ja Merjalle. Päätarkoitus olikin lähinnä katsoa saadaanko tällainen kokeilu toimimaan.

Ja toimihan se. Parantuneiden kolesteroli- ja pitkäaikaissokeri arvojen lisäksi myös kunto oli noussut kaikilla ja ryhmäläiset aikovatkin jatkaa kuntosaliharjoittelua itsenäisesti yksin tai kaverin kanssa. Lisäksi he saivat mukaansa Korpelan laatiman jatko-ohjelman, joka kuulemma oli aiempaa hiukan tiukempi.

Pilottikokeilu oli siis kaiken kaikkiaan onnistunut ja tulevaisuus näyttää, saako pilotti jatkoa Alajärvellä vielä tämän vuoden aikana. Ryhmäläisten sanoin ”ryhmä tarjoaa hyvää tsemppiä, kaikki ehdottomasti mukaan, jos tällainen ohjelma järjestetään vielä!”

MAINOS
Edellinen artikkeliKoko maassa on varottava heikkoja jäitä
Seuraava artikkeliMaukka ja Väykkä kiertävät maakuntaa