1.5 C
Alajärvi
tiistai 23.4.2024
MAINOS

Liikuntapäivä kokosi nuoret lajikirjon pariin

Alajärven ja Vimpelin lukiot järjestivät torstaina yhteisen liikuntapäivän Alajärvellä. Opiskelijoiden valittavana oli monta eri lajia uinnista yleisurheiluun ja kuntotanssista han moo dohon. Liikuntapäivää vietettiin uudessa monitoimihallissa, uimahallissa, jäähallissa, tennishallissa ja Fit Factory -liikkumiskeskuksessa. Osa vastuuvetäjistä oli jonkin tietyn lajin harrastajia. Osa vetäjistä oli opiskelijoita ja näissä toimintapisteissä oli mukana myös opettaja vetäjän tehtävissä.

Kahden lukion yhteinen liikuntapäivä ei ollut laatuaan ensimmäinen. Vimpelin lukion vararehtori, liikunnan ja terveystiedon opettaja Jarkko Havu kertoo, että viime talvena lukionaapurukset viettivät yhteistä liikuntapäivää Vimpelin Lakiksella.
– Tuolloin opiskelijat valitsivat itselleen eri vaihtoehdoista kolme itselleen sopivaa aktiviteettiä. Tänä vuonna jokainen opiskelija sai valita itselleen yhden lajin, jota halusi tehdä noin puolentoista tunnin ajan.

MAINOS

Monenlaista liikettä

Lukiolaiset saivat tehdä valintansa lentopallon, salibandyn, yleisurheilun, han moo don, uinnin, ohjatun vesiliikunnan, kuntosaliharjoittelun, kuntotanssin, cross trainingin ja jääkiekon välillä. Lisäksi Fit Factory tarjosi mahdollisuuden toiminnalliseen kuntopiiriin kuntosalilla ja sitä seuranneeseen kehonhuoltoon. Fit Factoryn yrittäjä Tuija Silver-Lager kertoo yrityksensä tehneen kouluyhteistyötä jo aikaisemmin.
– Koulujen kanssa tehtävä yhteistyö on ollut tosi kivaa. On ollut aivan ihanaa tutustua nuoriin ja esitellä heille tällaista liikuntaa. Joku saattaa myös innostua lajista.

Toisen asteen oppilaitoksiin ja korkeakouluihin laajentuneen Liikkuva opiskelu -ohjelman tarkoituksena on lisätä opiskelijoiden fyysistä aktiivisuutta ja opiskelukykyä kehittämällä aktiivista toimintakulttuuria. Kukin oppilaitos kehittää aktiivista toimintakulttuuria omalla tavallaan. Vimpelissä Liikkuva opiskelu on jo tuttua toimintaa, sillä oppilaitos pilotoi aikanaan hyvinvointipalveluja yhtenä maamme ensimmäisistä toisen asteen oppilaitoksista tarjoamalla muiden muassa pieniä liikunnallisia hetkiä ja personal trainerin antamaa ohjausta.

Innolla mukana

Alajärven uusi monitoimihalli tarjosi monipuoliset puitteet lukioiden yhteiselle liikuntapäivälle. Iso sali oli jaettu osiin palloilulajeja varten. Lentopallo ja salibandy olivat suosittuja. Yleisurheiluun tarkoitetussa hallin osassa painopiste oli heittolajeissa: keihäänheittoa, kuulantyöntöä, kiekonheittoa. Aitajuoksuunkin pääsi tutustumaan. Yleisurheilun saloihin opiskelijakollegoitaan perehdyttivät Vilma Hänninen, Eucabeth Kivikangas ja Aleksi Yli-Mannila. Kolmikko on vetänyt yhdessä yleisurheilukouluakin.

Vilma Hänninen harrasti aikaisemmin yleisurheilua. Hän heitti keihästä ja hyppäsi pituutta. Nykyisin alajärveläisabin laji on lentopallo, jota hän pelaa Soinin Tiikereiden riveissä. Yleispelaajan roolissa lentopallokentillä nähtävä Hänninen oli mielissään siitä, että liikuntapäivän lajeissa oli valinnanvaraa ja monelle uusia juttuja.
– Yleisurheiluun olisi mahtunut enemmänkin osallistujia ja muut lajit veivät voiton.

Uutta opittiin nopeasti

Kaikkiaan 25 lukiolaista halusi tutustua Young Sukin Suomessa kehittämään korealaisperäiseen itsepuolustus- ja taistelulajiin nimeltä han moo do. Lajiin kuuluvat muiden muassa kaatumistekniikat, lyönnit, potkut, ottelutekniikat, itsepuolustustekniikat ja heitot. Joonas Kunnela ja Emmi Seppälä esittelivät lajin perusteita ja eri osa-alueita eli potkuja, kaatumistekniikoita ja itsepuolustusta.
– Nuoret omaksuivat asioita todella nopeasti. Ei uskoisi, että lajia kokeiltiin ensimmäistä kertaa. Monella nuorella on liikuntatausta, huomioi Emmi Seppälä.

Alajärven lukion jatkajat Noora Kangastie ja Alina Jylhä heittäytyivät liikuntapäivänä kamppailulajien maailmaan. Noora Kangastie kertoo kokeilleensa han moo dota viime vuonna liikuntapäivänä.
– Tykkäsin lajista ja halusin testata uudestaan.

 

Alajärven lukion jatkajat Noora Kangastie (vas.) ja Alina Jylhä valitsivat monen muun opiskelijan tavoin omaksi liikuntapäivän lajikseen han moo don.

 

Alina Jylhä arvioi lajiin tutustumisen menneen yllättävän hyvin, sillä hän ei ole koskaan ennen harrastanut taistelulajeja.
– Varmaan kaadot olivat kaikkein vaikeimpia. Käsien ja jalkojen yhteistyö ei oikein sujunut hyvin. Oli mielenkiintoista päästä kokeilemaan tätä lajia.

Noora kertoo halunneensa valita liikuntapäivän lajikseen kuntotanssin. Ryhmä ehti kuitenkin täyttyä. Hän oli kuitenkin tyytyväinen han moo dohon.
– Minulle han moo do oli ensimmäinen valinta ja ihan hyvä päätös, kertoi Alina ryhmän siirtyessä kokeileman, miltä ottelu tuntuisi.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät