1.4 C
Alajärvi
keskiviikko 24.4.2024
MAINOS

Erasmus+ tapaaminen Alajärvellä

Alajärven Yläkoulu on mukana Euroopan Unionin rahoittamassa Erasmus+ projektissa, joka alkoi lokakuussa 2018 ja päättyy tämän vuoden syyskuussa.

Projekti on Kroatian Rovinjin koulun vetämä ja mukana Alajärven yläkoulu, Espanjan Sagunto, Portugalin Ponte de Sor ja Kreikan Trikala.

MAINOS

Projektin nimi C.H.A.N.G.E – Cultural Heritage Activities and Nutrition in Global Environment tarkoittaa kulttuuriperintöä ja ravitsemusta. Tarkoitus on oppia arvostamaan ja säilyttämään omaa kulttuuriperintöä.

Samalla oppilaat tutustuvat kumppanimaiden kulttuuriperintöön. Kullakin maalla on oma erityisaiheensa, Kroatialla alueen kalastajavene, Portugalilla paikallinen laulu/laulutapa, Espanjalla paikallinen vanha festivaali (Fallas) ja Kreikassa ruokakulttuuri.

Erasmus-projektilaisia kuuntelivat kiinnostuneina opastusta.

Alajärveläisten aihe ja tehtävä pohjautui Kalevalaan. Kullekin koululle oli annettu oma aihe Kalevalasta,jonka perusteella heidän piti tehdä oma versionsa kuvineen tarinasta.

Yhdistämällä tarinat niistä syntyi Kalevalaan pohjautuva satu Euroopasta. Se esiteltiin ja viimeisteltiin Alajärven tapaamisessa.

Projektin puitteissa alajärveläisiä oppilaita on vieraillut syksystä 2018 lähtien Portugalissa, Espanjassa ja Kroatiassa. Viimeinen tapaaminen on Kreikassa toukokuussa.

Viisi oppilasta on aina päässyt kullekin reissulle mukaan asuen paikallisissa perheissä. Vastavuoroisesti yläkoulun oppilaat majoittavat ulkolaiset nyt Suomessa.

Thomas ja Avril pääsivät luistelemaan – jäähalliin

Projektin vetäjä Pekka Kylkilahti harmitteli hieman, kun sää oli lämmin, sateinen ja tuulinen ja alun perin ulos suunniteltu luistelutapahtuma jouduttiin siirtämään jäähalliin.

Luntakaan ei ollut maassa nyt lainkaan, vaikka sitä normaalisti on tammikuussa yllin kyllin.

Kansainväliset projektit antavat Pekka Kylkilahden mukaan sekä oppilaille että opettajille paljon uusia kokemuksia ja kartuttavat osallistujien kielitaitoa ja sosiaalista osaamista. Tässä projektissa oli tärkeää myös tutustuminen eri maiden kulttuuriperintöön.

Espanjasta, Valencian läheltä oleva Avril Gõmes Nunez ja Kreikasta, Trikalan kaupungista kotoisin oleva Thomas Karavelas olivat ehtineet tutustumaan tullessaan jo hieman Helsinkiin.

Avril oli käynyt vierailemassa uudessa Oodi-kirjastossa ja Thomas oli tutustunut Suomenlinnaan.

Avril ei löytänyt Kalevalasta juuri yhtäläisyyksiä espanjalaiseen tarustoon, mutta Thomaksen mukaan Kalevalassa oli paljon tuttua kreikkalaisesta tarustosta.

Tiistaina kansainväliset vieraat tutustuivat Nelimarkka museoon oppaan johdolla. Keskiviikkona vieraille oli tarjolla ainakin Komiat yhtyeen konsertti sekä saunomista Käpyniemessä.

Torstaina oppilaat tekivät yhdessä kotitalousluokassa tarjottavia illan päätösjuhlaan.

Perjantaina Erasmus+ projektilaiset tutustuivat vielä yhdessä Tampereeseen ennen kotimatkan alkua. Alajärveläiset lähtevät vielä projektin viimeiseen tapaamiseen Kreikkaan toukokuussa.

Kai Hannulabacka

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät