1.5 C
Alajärvi
tiistai 23.4.2024
MAINOS

Lions Club Alajärvi-Järviseudulla takanaan 60 vuotinen taival

Lionstoiminta on lionsklubin omassa yhteisössään ylläpitämää vapaaehtoistoimintaa, jonka tavoitteena on Luovuttaa Isänmaa Onnellisempana Nouseville Sukupolville.

Alajärvellä toiminta on alkanut 26.2.1960, eli klubitoimintaa on jatkunut 60 vuotta. Me palvelemme. Tätä lionstoiminnan periaatetta on pyritty noudattamaan vastuullisesti vuodesta toiseen.

MAINOS
Tuire Laakso ja Erkki Lähelmä seuraavat, miten kaupunginjohtaja Kalevi Moisiolta onnistuu sirpillä leikkaaminen. Kuva 90-luvulta. Leijonat olivat silloin kauralyhteiden teossa Heikki Koivusen pellolla Isoniemessä.

Tällä hetkellä klubissa on 34 leijonaa. Laskettaessa yhteen jäsenten järjestössä tekemä vapaaehtoistyö, työvuosia tulee yhteensä 737.

Tuona aikana ei kotipitäjään olla rakennettu näkyviä muistomerkkejä, vaan kaikki varat on käytetty lapsista vanhuksiin takaamaan parempaa elämisen laatua ja kykyä oman elämänsä hallintaan eri elämänvaiheissa.

Monenlaista on matkan varrella tehty yhdessä. Aina 60-luvulta lähtien on järjestetty vapputapahtumia. Se on ollut Lionien ja Ladyjen yhteisponnistus järjestää perheille mahdollisuus viettää laatuaikaa yhdessä.

On raivattu sähkölinjoja, pilkottu puita, siistitty pihoja, raivattu latu-uria, oltu mukana tukemassa Ankkureita pesäpallo-otteluiden järjestelyissä ja olemme jatkossakin, tehty lyhteitä linnuille, jätkänkynttilöitä jne.

Viime vuosien tärkein rahankeruuaktiviteetti on ollut Alajärvi-kalenteri. Vähäinen ei ole myöskään K-Supermarketissa toteutettu kauppakassiaktiviteetti tai sisääntulotien valomainos.

Sirpillä leikkaamassa Mauno Laakso, Jorma Vähäpesola. Takana Tuomo Pouttu. Kuva 90-luvulta.

Viimeisimpänä Lionit ovat asentaneet kartiot pullonpalautuskohteisiin. Laittaessasi pullonpalautuskuitin kartioon, olet tukemassa toimintaa. Edellä mainituilla toimilla Lionsklubi on saanut koottua vuosittain rahaa jaettavaksi 5000-8000 euroa.

Pääsääntoisesti kerätyt varat on käytetty oman kotipaikkakunnan hyväksi. Jaetut tuet on suunnattu yhdistyksille ja järjestöille, jotka ylläpitävät toimintoja, joilla nuoret saadaan pois kaduilta harrastamaan yhdessä näin estäen samalla nuorten syrjäytymistä.

Kouluihin jaettavilla stipendeillä halutaan kannustaa opiskelevia entistä parempiin suorituksiin ja rehtiin käytökseen.

Kasvatustyössä halutaan seistä koulujen rinnalla. Kansainvälisyyskasvatus koetaan nykyisin yhä tärkeämmäksi. Siksi avustetaan ulkomaille matkaavia luokkia, nuoria lähetetään oppilasvaihtoon ja pyritään hankkimaan koteja, jotka ovat valmiita vastaanottamaan ulkomailta tulevan nuoren kotiinsa.

Näillä toimilla annetaan nuorille mahdollisuus tutustua vieraisiin maihin, niiden kulttuuriin sekä lisätään suvaitsevaisuutta ja ymmärrystä kansojen kesken.

Erityisen huolestuneita klubissa on oltu nuorison lisääntyneestä huumeiden käytöstä. Syksypuolella järjestettiinkin mittava huumevalistuskampanja yhdessä nuorten parissa työskentelevien kanssa. Paikkakunnalla vieraili silloin huumevalistajat Marko Jantunen ja Juha Tuomaala.

Lions Clubin osuus kuluista oli 1200 euroa. On niin vakavasta asiasta kysymys, että työ ei saa jäädä tähän. Siksi juhlapäivän kutsukorteista löytyy tilinumero rahavarojen keräämiseksi huumevalistustyöhön.

Lions klubin toiminnassa on tärkeällä paikalla sotaveteraanit, -invalidit ja vanhukset, jotka ovat omalla uhrautumisellaan ja työpanoksellaan turvanneet meille itsenäisen maan.

Klubi on rahallisesti tukenut sodankäyneitä, vierailleet vanhusten hoivakodeissa tuoden vaihtelua heidän arkeensa ja lahjoittaneet välineitä heidän päivittäisten elinolosuhteiden helpottamiseksi.

Itsenäisyyspäivänä päivän hämärtyessä iltaan käydään sytyttämässä kynttilät sankarihaudalle kunnioituksenosoituksena heille, jotka antoivat oman elämänsä taatakseen meille oikeuden elää vapaassa isänmaassamme.

Sankarihaudalta alkaa Lions Clubin juhlapäiväkin 15.2.2020. Päivä jatkuu stipendien ja avustusten jakotilaisuudella kaupungintalon valtuustosalissa. Jakosumma tilaisuudessa on yli 5000 euroa.

Juhlapäivä päättyy iltatilaisuuteen Punaisen Tuvan Viinitilalla. Tällä kertaa iltajuhlaan on kutsuttu kaikki klubissa toimivat ja toimineet jäsenet Ladyineen.
Klubissa ei ole virallista Ladytoimintaa. Ladyjen tuki kaikissa toiminnoissa on kuitenkin elinehto. Ovatpa he olleet jopa lioneja parempia!

Aikoinaan järjestetty mammografia -keräys tuotti 202500 markkaa. Rahavaroilla pystyttiin järjestämään mittava tutkimus riskiryhmään kuuluville naisille Alajärvellä ja takaamaan monille laadukasta jatkoa elinpäiville.

Mauno Laakso

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät