0.8 C
Alajärvi
perjantai 23.2.2024
MAINOS

Alajärvellä selvitettiin kuntoa kuuden minuutin testillä

Alajärven Liikunta-Aallon myötä paikkakunnan Pallohallissa järjestettiin menneellä viikolla kaksi mahdollisuutta päästä testaamaan omaa kestävyyskuntoaan UKK kuuden minuutin kävelytestillä!

Kaikille avoimen kävelytestin järjesti Järvi-Pohjanmaan kansalaisopisto ja Alajärven vapaa-aikatoimi ja se houkutteli testitilaisuuteen molempina päivinä muutaman kymmenen osallistujaa.

MAINOS

Liikunta-Aallon liikuntasparraaja Merja Korpela kertoo, että testimuodoksi valittiin juuri tämä kahden minuutin testi, koska se on yksinkertainen ja luotettava työkalu terveiden aikuisten kestävyyskunnon arvioimiseen.

Testi arvioi maksimaalista hapenottokykyä yhtä luotettavasti kuin perinteinen UKK kahden kilometrin kävelytesti.

Kuuden minuutin testi soveltuu kaikille terveille 20-70-vuotiaille aikuisille, joilla ei ole hengitys- ja verenkiertoelimistön tai tuki- ja liikuntaelimistön sairautta tai oiretta, joka estää tai haittaa nopeaa kuuden minuutin kestoista kävelyä.

Testattavana Pallohallilla kävi osanottajia ihan laidasta laitaan. Nuorimmat olivat parikymppisiä ja vanhimmat jopa yli 70 vuoden testi-ikärajan.

– Kaikki testattiin, yli 70 vuotiaiden pitää vain muistaa että tulos ei ole heillä aivan yhtä luotettava ja heidän kannattaakin lähinnä seurata sitä, miten se oma testitulos muuttuu seuraavaan testikertaan, Korpela sanoo.

Testissä testattavat kävelivät kuuden minuutin aikana 15 metrin pätkää edestakaisin, eli kävelyssä tuli välillä hidastus ja taas kiihdytys.

Testattavat kävelivät kuudessa minuutissa yleensä 500-700 metriä. Matkan lisäksi tulokseen vaikutti testattavan ikä, paino ja pituus, miehillä myös syke.

Vastaava testi on tarkoitus järjestää uudelleen syksyllä, jotta nyt testatut voivat tarkastaa onko kehitystä tapahtunut ja toki ihan uudetkin voivat silloin tulla testattavaksi.

Liikunta-Aalto on käynnistynyt!

Liikunta-Aallon projektipäällikkö Henna Matintupa kertoo, että kampanja on lähtenyt käyntiin pikkuhiljaa.

Parin ensimmäisen viikon aikana yhteiseen päiväkirjaan tehtiin jo 476 kirjausta ja 1218 kilometriä, eli hyvässä alussa ollaan mutta tilaakin on vielä!

Matintupa kannustaakin kaikkia kirjaamaan ylös oman liikuntasuorituksensa joko kerta kerralta tai vaikkapa viikon tai kuukauden kilometrit kerrallaan. Tärkeintä on saada kirjattua, paljonko alajärveläiset ovat yhteensä matkaa liikunnan parissa taittaneet!

Pientä kilpailuhenkeäkin alkoi syntyä, kun omaa kuntoaan testasi radalla samaan aikaan isompi ryhmä kuntoilijoita.

Liikuntaan kannustamiseksi on luvassa myös kaikkea uutta. Alajärven uimahallissa on helmikuun ajan uintikampanja, jossa kerätään 1.2.-29.2. välisen ajan metrejä ja tai minuutteja uiden, vesijuosten tai vesijumpaten.

Lasten hiihtokisat ja koko perheen hiihtopäivä pidetään Valkealammella lauantaina 8.2. kello 12-15.

Päivän ohjelmassa on myös laturetki, hiihdon tekniikkaopastusta, makkaranpaistoa, mehutarjoilua ja pulkkamäki! Päivän järjestää Alajärven Ankkurit, Lehtimäen Jyske ja Alajärven Liikunta-Aalto 2020.

Kuutamohiihdot hiihdellään maanantaina 10.2. Valkealammella ja tiistaina 11.2. Alajärvellä Keskustan kuntoradalla.

Järvi-Pohjanmaan Kansalaisopisto järjestää Ravintoluennon keskiviikkona 19.2. kello 19-20 Alajärvi-salissa. Luennoitsijana toimii Tuija Silver-Lager.

Monenlaista muutakin on luvassa Liikunta-Aallon puitteissa. Matintupa sanoo, että osaa järjestää hanke itse, osan seurojen kanssa.

Helmikuun lopussa on odotettavissa hyvinvointiaamua ja keväällä Järviseudun Rastin kanssa on luvassa toimintaa.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät