13.8 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Ranskalaiskomedia valmistuu Vimpelissä

Aidon ranskalaisen, 1800-luvulta peräisin olevan bulevardikomedian harjoitukset ovat kiivaimmillaan ja ensi-ilta odottaa parin päivän päässä.

Miespääosan esittäjälle näyttämökokemus on ensimmäinen laatuaan. Muut näyttelijät taistelevat paikasta valokeilan loisteessa. Puvustaja ei ymmärrä saamiaan ohjeita ja hermot kireällä tehtävässään puurtava ohjaaja välttelee konflikteja viimeiseen asti.

MAINOS

Saadaanko näytelmä esityskuntoon ensi-iltaan mennessä, kaaoksen ilmapiiristä huolimatta?

Tällaisista lähtökohdista starttaa Vimpelin Kirkonkylän nuorisoseuran ja Järvi-Pohjanmaan kansalaisopiston yhteisproduktio Teetä vaikka väkisin.

Näytelmän työstämisestä kertovan näytelmän ohjaa Katja Kujala.

Ensi-ilta on maaliskuun 21. päivänä. Esityksiä on yhteensä kuusi. Teetä vaikka väkisin on ranskalaisten Danielle Navarron ja Patrick Haudecoeurin kirjoittama komedia, joka sai Ranskassa vuonna 2011 Molière-palkinnon parhaana uutuuskomediana.

Näytelmän suomennoksesta vastaa Aino Piirola. Ohjaaja Kujala kertoo, että näytelmä on nähty Suomessa sekä ammatti- että harrastajateatterissa.

Ääniteknikko äänessä

Ohjaajaksi Vimpeliin paluun tehnyt Katja Kujala kertoo etsineensä sopivaa näytelmätekstiä juuri Vimpeliä silmällä pitäen.

– Tuottajan toive oli, että tehtäisiin komediaa. Yritin löytää toisenlaista tekstiä kuin mitä aikaisemmin on Vimpelissä tehty. Tämä on vaikea teksti sekä ohjaajalle että näyttelijöille ja myös tekniikalle. Vaikeusaste oli se syy, miksi valitsin tämän tekstin. Halusin antaa haastetta koko porukalle.

Vaikeus tulee Kujalan mukaan tyylilajista: Teetä vaikka väkisin on farssiin kallellaan. Rytmitys on tekijöilleen haasteellinen. Esimerkiksi vitsien tulee osua ajoitukseltaan ihan nappiin.

– Toinen haaste tulee näytelmän tarinasta eli on näytelmä näytelmässä. Välillä ollaan harjoiteltavan näytelmän maailmassa ja välillä nykyhetkessä.

Harjoitukset aloitettiin marraskuussa. Rooleissa nähdään muiden muassa Seppo Koivisto, Teemu Lehto, Jouni Leppäaho, Paavo Matintupa ja Arja Tikkanen. Uusia tuttavuuksia ovat Tarja Kultavuori ja Mari Mäenpää.

Helena Apilasaho toimii valo- ja ääniteknikkona ja myös näyttelee valo- ja ääniteknikkoa kevään näytelmässä.

Useassa Vimpelin Kirkonkylän nuorisoseuran ja Järvi-Pohjanmaan kansalaisopiston yhteisproduktioissa ääni- ja valoteknikkona toiminut Helena Apilasaho on tällä kertaa mukana myös näyttelijänä.

Hän esittää näytelmän ääni- ja valoteknikkoa, mutta ei loikkaa lavalle ja tapahtumien keskelle vaan esittää useaan eri kohtaan kuuluvat vuorosanansa ääni- ja valopöydän äärestä. Hänellä on näyttelijänkokemusta lukioajoiltaan Vimpelin Kirkonkylän nuorisoseuran näytelmistä.

– Tämä on itselleni mielenkiintoista ja haastavaa. Ajan yksin ääniä ja valoja, ja niiden suhteen tämä näytelmä on ehkä tarkin.

Naurutakuu voimassa

Paavo Matintupa nähdään Vimpelin näyttämöllä neljättä kertaa. Hänet veti Vimpeliin hyvä porukka. Hänen kaksoisroolinsa on näyttelijä Julien, joka esittää Henri Dujardin -nimistä hahmoa.

Matintuvan mielestä Julien on innokas näyttelijä, jolla on myös paljon opittavaa näyttämöltä. Julienin isä toimii näytelmän tuottajana ja poika on päässyt merkittävään rooliin osin isänsä avittamana.

– Julien ei välillä muista asemiaan näyttämöllä ja menee vähän miten sattuu. Hänen esittämänsä Henri on taas hienostunut ranskalaismies. Julien ja Henri ovat erilaisia.

Matintupa kertoo tekeillä olevan produktion olevan haastavimman, jossa hän on tähän mennessä ollut mukana. Mutta hän lupailee, että katsojilla on hauskaa.

– Tässä on joutunut tekemään töitä tosissaan roolin eteen. Olen sellainen näyttelijä, joka tykkää haasteista ja itsensä haastamisesta. Kun rooleja annetaan, minulle tulee yleensä tällaisia koomisia rooleja.

Mari Mäenpää palmikoi peruukille lettiä. Peruukkia kantaa oikealla pilkottava Paavo Matintupa, joka nähdään kaksoisroolissa.

Tarja Kultavuori on ensimmäistä kertaa mukana Vimpelin lavalla. Harrastajateatterikokemusta hänellä on esimerkiksi Karstulan ja Kyyjärven kesäteattereista seitsemältä kesältä.

– Yksi vahva syy Vimpeliin tulemiseeni on ohjaaja Katja Kujala, jonka ohjaustöitä olen nähnyt aikaisemmin. Hän on ohjaajana jämpti ja pitää porukan kasassa sekä tekee henkilöohjausta tosi hyvin. Näytelmässä on mukana itselleni tuttua porukkaa eli näyttelijöitä, joiden kanssa olen tehnyt aikaisemmin teatteriproduktioita.

Myös Kultavuorella on kaksoisrooli. Hän esittää Sophiaa, jonka roolihahmo on puolestaan Marie-Agnes Devinac. Sophian esittämä diiva rouva ei ole oikein rakastettava hahmo. Paavo Matintuvan tapaan myös Tarja Kultavuori alleviivaa kaksoisroolista tulevaa haastetta.

– Tämä on yksi vaativimmista roolitöistä, joita olen tehnyt. Muistettavaa on paljon. Esityksiä kannattaa tulla katsomaan, sillä nyt on erilaista komediaa tarjolla, usein Vimpelin Kirkonkylän nuorisoseuran produktioita itsekin katsomassa käynyt Tarja Kultavuori vinkkaa.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät