Kehuja oppisopimuskoulutukselle

Mainos[adrotate banner="3"]

Evijärveläinen Maarit Kaikkonen on etenemässä kohti uutta uraa. Hän kouluttautuu parhaillaan oppisopimuskoulutuksella kosmetologiksi.

Opinnot alkoivat viime syys–lokakuun vaihteessa ja koulutukseen liittyvää työtä hän tekee Lappajärvellä Inka Herralan luotsaamassa InKauneus-kauneushoitolassa.

MAINOS

Kaikkonen on kouluttautunut aikaisemmin hevostenhoitajaksi ja tehnyt esimerkiksi turkisalan töitä. Hänen mielessään siintää oman kauneushoitolan perustaminen.

Oppisopimuksen teoriaopinnot Maarit Kaikkonen suorittaa Vaasassa toimivassa Vamiassa, joka tarjoaa ammatillista koulutusta nuorille, aikuisille ja yrityksille. Hän kertoo käyvänsä muutaman kerran kuukaudessa Vaasassa.

– Muuten käyn töissä. Meillä on Inkan kanssa työsuhde ja hän maksaa minulle palkan. Hän opettaa minulle hoidot perusteellisesti. Teen töitä tietyn tuntimäärän viikossa. Vaasassa katsotaan, että opin kaiken tarvittavan.

– Jokaisen kurssin suorittamiseen liittyy näyttökoe, jonka sekä opettajat että Inka arvioivat. Näyttökoe suoritetaan etänä ja laitamme opettajille videoita tai muuta materiaalia.

Monta plussaa

Maarit Kaikkosen puolison äidillä on kauneushoitola Evijärvellä.

– Olen seurannut hänen toimintaansa sivusta ja pieni mielenkiinto on ollut. En tiennyt tästä alasta mitään ennen kuin lähdin opiskelemaan. Tuntuu, että tämä on oikea valinta.

Maarit Kaikkonen kertoo kokeneensa haastavaksi oppisopimuspaikan löytämisen eli yrityksen, joka ottaa opiskelijan töihin. Hän kyseli paikkaa useista eri paikkakunnilla toimivista kauneushoitoloista.

Ensimmäinen koetinkivi oli toimitilan koko, joka on yleensä mitoitettu yksinyrittäjälle. Kaikilla yrittäjillä ei ollut myöskään aikaa ryhtyä opettamaan opiskelijaa. Yrittäjät pohtivat myös palkka-asiaa, että riittääkö töitä sekä yrittäjälle että opiskelijalle.
– Oli ihan mahtavaa, että Inka otti minut töihin.

Inka Herralalle oppisopimuksella koulutettavan ottaminen osaksi yrityksen toimintaa ei ole vieras asia. Hän on ollut kouluttamassa InKauneuden naapurihuoneistossa toimivan Hierontahoitola Hennan Henna Aholaa jalkahoitajaksi.

– Itselläni oli hieman liikaa töitä. Ajattelin, että kun ehdin opettaa Maaritia, hän on myös minulle avuksi. Mielestäni oppisopimuskoulutuksen järjestäminen on ollut aika sujuvaa ja helppoa. Oppilaitos auttoi tosi hyvin.

Aktiivisuutta tarvitaan

Maarit Kaikkosen tähtäimessä on suorittaa oppisopimuskoulutus suunnitellussa aikataulussa eli kahdessa vuodessa.

Koska hän on nyt mukana työelämässä, vaatii itse opiskelu paljon omaa aktiivisuutta. Tällä hetkellä työn alla on liiketoimintasuunnitelman tekeminen, jota Kaikkonen itse kuvailee laajaksi tehtäväksi.

– Jalkahoidosta pitää tehdä portfolio eli kirjallinen teoriatyö ja selvittää asiat känsien poistosta lähtien. Samoin kasvohoidosta tehdään portfolio. Portfolioiden avulla koulu kartoittaa sen, että opiskelija osaa sekä teoriapuolen että käytännön.

– Itse opin käytännöstä aina parhaiten. Ja jos en tiedä jotakin asiaa, on Inka tässä tuki ja turva.

Työssäoppimisen kautta Maarit Kaikkonen on päässyt tutustumaan monipuolisesti tulevan ammattinsa tekniikoihin, aineisiin ja laitteisiin – kuten esimerkiksi puhdasta vettä käyttävään Hydrogen-ihonhoitolaitteeseen.

Maarit Kaikkosen mielestä oppisopimuskoulutus sopii hyvin sellaiselle ihmiselle, joka oppii asioita parhaiten käytännön kautta.

Omatoimisuutta tarvitaan etenkin teoriaopintojen puolella. Omaa aktiivisuutta tarvitaan myös oppisopimuspaikan hakemisessa. Inka Herralalle ei tule omien sanojensa mukaan mieleen yritystä, jolle oppisopimus ei sopisi.

– Yksinyrittäjänä tämä vaati aluksi itseltä aikaa, että opetan Maaritia. Tämä opiskelumuoto vaatii sen, jonkun pitää ehtiä perehtyä opettamiseen. Koen, että on tehnyt itselleni hyvää, kun olen joutunut uudelleen pohtimaan työhöni liittyviä asioita. Osa käytännöistä on muuttunut siitä kun olen itse valmistunut.

Kauneudenhoitoon liittyvien työtehtävien lisäksi Maarit Kaikkonen on osallistunut myös kauneushoitolan arkipäivään liittyvien juoksevien asioiden hoitoon. Työssäoppimisjaksolla opiskelijan työaika on vähintään 25 tuntia viikossa.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliIhmeelliset vuodet -vanhemmuusryhmästä hyviä tuloksia Alajärvellä
Seuraava artikkeliEU-Etelä-Pohjanmaalla – Ympäristö ja ilmasto -tapahtuma Alajärvellä