11.4 C
Alajärvi
tiistai 26.9.2023
spot_img
MAINOS
Alajärven Optiikan syyshulinat-mainos

Alajärven kaupunginjohtaja Vesa Koivunen karanteenissa

Alajärven kaupunginjohtaja Vesa Koivunen on perheineen karanteenissa 27.3.2020 saakka.

Syynä karanteeniin on Koivusen, hänen puolisonsa ja heidän kahden nuoremman lapsensa kanssa tekemä ulkomaanmatka ja sieltä Suomeen paluu. Matka ei suuntautunut koronaviruksen riskialueelle. Koivunen tekee etätöitä kotoa käsin ja on tavoitettavissa puhelimella.

Suomen valtioneuvosto suosittelee karanteenikäytäntöä samankaltaisissa tilanteissa kaikille ulkomailta Suomeen palaaville.

MAINOS

Tartuntatautilain (1227/2016) mukaan eristykseen tai karanteeniin voi asukkaita mää-rätä kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri

Karanteeni on tartuntatautilain mukainen toimenpide. Karanteenilla tarkoitetaan ter-veen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen varsinaisten ohjeiden puhkeamista.

Karanteenilla estetään tartuntoja mahdolliselta oireettomalta tartunnankantajalta muihin henkilöihin.

Eristyksellä tarkoitetaan tarttuvaa tautia sairastavan potilaan eristämistä terveistä. Eristys voidaan toteuttaa kotona tai sairaalassa. Tällä halutaan välttää mahdolliset jatko-tartunnat.

Ohjeita karanteeniin määrätylle:

– Karanteeniin tai eristykseen määrätyn henkilön pitää pysytellä kotioloissa. Kotiin ei saa kutsua vieraita eikä lähteä itse kyläilemään tuttavien luokse.

– Karanteeniin asetetun oireettoman henkilön lähipiiri ei ole tartuttava. Jos altistunut alkaa oireilla, tutkitaan, onko kyse koronaviruksesta. Tutkimustulosten perusteella karanteenia laajennetaan tarpeen mukaan lähiomaisiin. Tätä ennen lähiomaiset eivät tartuta muita.

– Karanteeniin asetetut henkilöt testataan, jos heille tulee oireita. Oireettomien henki-löiden testaaminen ei anna luotettavia tuloksia tartunnasta.

– Ulkoilla saa, kunhan ei ole lähikontaktissa toisten ihmisten kanssa. Ulkoillessa ohje on noin 2 metrin välimatka vastaantuleviin ihmisiin.

– Sisätiloihin, kuten kauppaan, apteekkiin, terveysasemalle, työpaikalle, päiväkotiin, kouluun, kirjastoon, ravintolaan tai yleisötapahtumiin, ei karanteenin aikana saa mennä.

– Vanhempi sopii etätyömahdollisuudesta työnantajansa kanssa.

– Jos lapsi on kotikaranteenissa, koulu antaa ohjeet opetuksen järjestämisestä.

– Muista hyvä käsihygieniä!

– Yski oikein, eli suojaa yskiessäsi suu puhtaalla nenäliinalla tai yski hihaan. Koronavirus tarttuu pisaratartuntana ja elää pinnoilla tutkimusten mukaan jopa useamman päivän.

– Ruoka- tai apteekkiostosten tekemisessä kannattaa pyytää apua esimerkiksi sukulai-silta tai naapureilta. Ostokset voi jättää asunnon ulkopuolelle.

Lähteenä käytetty Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuja.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät