25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Korona yrittäjien huolenaiheena

Jatkuvasti muuttuva koronaviruksen aiheuttama tilanne heijastuu monella tavalla myös eteläpohjalaisiin yrityksiin.

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät ry:n vimpeliläinen puheenjohtaja Anne Niemi kertoo yhdistyksen saavan jatkuvasti viestejä ja yhteydenottoja alueen yrittäjiltä. Niemi kannustaa terveitä kuluttajia käyttämään paikallisia palveluja.

MAINOS

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Mikael Pentikäinen kirjoitti viime viikon loppupuolella saavansa jatkuvasti viestejä yrittäjiltä eri puolilta maata.

Huolenaiheita on monia. On matkailuyrityksiä, joiden asiakasvirrat ovat ehtyneet, kun matkailua on rajoitettu. On aloja, joiden keskeinen markkinapaikka on sulkeutunut.

Kun näin on, yritykset eivät pysty myymään eivätkä yrittäjät saa tuloja, joilla maksaa palkkoja ja muita kulujaan. Esimerkiksi turkishuutokaupan peruuntuminen on aiheuttamassa monelle mittavia ongelmia.

Paljon kyselyjä

Pentikäisen esiin nostamat yrittäjien huolenaiheet toistuvat myös Etelä-Pohjanmaalla.

– Viikonloppuna varsinkin tuli yhteydenottoja eli hätä on aika lailla suuri. Osalla yrityksistä myynti on stopannut täysin. Tällä hetkellä kaikkein pahimmassa tilanteessa ovat ne yritykset, joihin vaikuttaa matkailu.

– Hotellit ja ravintolat ovat tosi hankalassa tilanteessa, samoin koulutusalan yritykset. Osa koulutusalan yrityksistä on voinut lisäämään koulutusta verkon kautta, mutta kaikilta se ei onnistu näin nopeasti, kertoo Anne Niemi.

Niemelle itselleen on tullut yrittäjiltä kyselyitä muiden muassa lomautustilanteissa toimimisesta ja korvausten hakemisesta.

– Suomen Yrittäjien kotisivulla on tosi hyvin ajantasaista tietoa: mitä voi tehdä, mistä korvauksia, miten lomautustilanteet hoituvat. Sivulle kerätään tietoa ja sitä saa yhdestä paikasta.

Tukipaketteja tulossa

Niemi kertoo, että Suomen Pankki on myöntämässä pankeille lainoituksia etenkin pienten ja keskisuurten yritysten ongelmia varten.

– Myös lisää tämäntyyppisiä tukipaketteja on tulossa. Verojen ja maksujen osalta annettaisiin joustoa valtion osalta eli esimerkiksi ennakkoveroja ei tarvitsisi lähteä heti maksamaan.

– Tilanne on vähän kohtuuton, jos pitäisi maksaa ennakkoon määrätyt ennakkoverot kun tuloja ei ole. Ymmärrystä tällaisiin ratkaisuihin tulee, sillä muut maat ovat jo tällaisia päätöksiä tehneet.

Yrittäjien tilannetta helpottaa, jos ennakkoveroja ja arvonlisäveroja ja esimerkiksi työeläkevakuutusmaksuja ei tarvitse maksaa.

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjillä on 5 000 jäsenyritystä. Noin puolet jäsenyrityksistä on yksinyrittäjän luotsaamia yrityksiä.

Käytä palveluja

Esimerkiksi vimpeliläisellä tai perholaisella kuluttajalla on omanlaisensa mahdollisuudet edesauttaa oman asuinkuntansa yrittäjien näkymiä toimimalla kuten ennen koronauhkaakin.

– Jos tietää olevansa terve, palveluita uskaltaa edelleen käyttää. Omat paikalliset palvelut ovat lähellä, eivätkä vaadi liikkumista. Moni yrittäjä – esimerkiksi parturikampaaja ja kosmetologi – on viestinyt, että he huolehtivat hygieniasta.

Anne Niemi muistuttaa koronan olevan vakavasti otettava tilanne, mutta paniikkinappulan painaminen ei hänen mielestään ole koskaan järkevää.

– Täytyy muistaa, että kausi-influenssaan kuolee paljon ihmisiä tässä maassa. Käsihygienia ja kotona sairastaminen on nyt tärkeä muistaa.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät