24.3 C
Alajärvi
tiistai 28.5.2024
MAINOS
MAINOS

Kuusiolinnan alueella koronavirusnäytteet otetaan jo paikallisesti

Kuussote ja Kuusiolinna Terveys tiedottivat tiistaina, että Kuusiokuntien alueella varautumistilanne koronavirus-pandemian suhteen on vakaa.

– Tavoitteena on edelleen hidastaa epidemian leviämistä ja suojata yli 70- vuotiaita ja muita riskiryhmiin kuuluvia mahdollisimman hyvin, kertoo kuntayhtymän johtaja Maria-Liisa Nurmi.

Etelä-Pohjanmaan alueella nyt 32 todettua koronatartuntaa. Hallintoylilääkäri Erkki Kesti kertoo, että sairaalahoidossa on muutamia potilaita. Sanalla ”muutamia” tarkoitetaan tässä yhteydessä alle viittä.

MAINOS

Kuusiolinnan alueella päivätoiminnat, kuntouttava työtoiminta ja työpajojen toiminta sekä palveluliikenne on keskeytetty. Myös vierailukielto vuodeosastoille ja palveluasumiseen jatkuu.
Sosiaalitoimistot auttavat toimeentuloon ja arjen sujumiseen liittyvissä asioissa ja erityisesti kaikkein haavoittuvammassa asemassa olevia. Asiointipalveluita ja ruoka-apua on järjestetty.

Alueella aloitetaan soittokierros yli 70 vuotialle kotona asuville, jotka eivät ole palvelujen piirissä. Ikäryhmään kuuluvia henkilöitä alueella on 5100.

– Meillä on tehtävää hoitamassa joukko lähihoitajaopiskelijoita. Puheluissa kartoitetaan kotona pärjäämistä poikkeusoloissa sekä ohjataan ja neuvotaan tarvittavista palveluista, Nurmi sanoo.

Hengitystieinfektiopoliklinikka on perustettu Alavuden terveysasemalle maaliskuussa. Tartuntautivastaava lääkäri Marjo Ala-Salmi kertoo, että se siirtyy 22.4. suurempiin tiloihin Alavuden terveysasemalla neuvolan ja Osviitan paikalle.

Hengitystieinfektiopoliklinikalla on otettu koronavirusnäytteitä sairaanhoitopiirin asettamien kriteereiden mukaisesti viime viikosta alkaen. Erkki Kestin mukaan näytteenotto alkaa viimeistään tällä viikolla koko maakunnan alueen terveyskeskuksissa, jotta oireisten potilaiden ei tarvitse matkustaa Seinäjoelle.

Muitakin hoidetaan

Johtava lääkäri Karoliina Liski muistuttaa, että terveysasemilla hoidetaan myös muita kiireellisiä sairauksia. Sairastuneen on edelleen tärkeää olla yhteydessä terveysasemalle hoidon saamiseksi.

Suun terveydenhuollon kiireetön toiminta on keskeytetty, koska hammashuollossa on suuri riski koronaviruksen leviämiselle.

Kiireellistä hammashoitoa järjestetään kuitenkin edelleen ja tarvittaessa hoidetaan myös hengitystieoireiset potilaat.

Osastoilla hengitystieoireiset potilaat sijoitetaan tartuntariskin vuoksi yhden hengen huoneisiin ja hoidetaan pisara- ja kosketuseristyksessä. Mikäli hengitystieoireisten potilaiden määrä lisääntyy, avataan Alavudelle toinen osasto pelkästään hengitystieoireisia potilaita.

Suojavarusteita on Kuusiolinnassa riittävästi epidemian ajalle. Suojavarusteita on hankittu varastoihin jo edeltävästi ennen maailmalla alkaneen epidemian alkua ja varastoja on edelleen täydennetty viimeisimpien kuukausien aikana.

Myös huoltovarmuuskeskuksesta on saatu suojaimia. Henkilökunta suojautuu suojavarusteisiin STM:n ja THL:n ohjeiden mukaisesti.

Suojavarusteita käytetään aina hengitystieoireista potilasta hoitaessa. Lisäksi henkilökunta käyttää suu- ja nenäsuojainta oireettomien riskiryhmään kuuluvien potilaiden kohdalla kotiin vietävissä palveluissa, kuten kotihoidossa, sekä palveluasumisen yksiköissä.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät