2.3 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Nelimarkka-museon näyttelyt avautuvat tiistaina

Nelimarkka-museo avautuu yleisölle 2.6. Kesänäyttelynä 30.8. saakka museossa on esillä Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija 2019: Tuomas Linna – Jokainen pieni asia.

Esillä on valokuvia, valmisesineitä ja teoksiin liittyviä tekstejä. Taiteilijalle ne ovat henkilökohtaisia pohdintoja onnesta ja onnen löytämisestä.

MAINOS

Mukana näyttelyssä on myös Linnan kilpailuteos, Viipyilyä Rapalaaksossa -installaatio, johon liittyy hänen eteläpohjalaista sukuaan koskeva tarina: taiteilija kertoo kaivavansa esiin Rapalaaksoon piilotettuja isoisoisänsä kuvaamia lasinegatiiveja.

Linna liittää teokseen kysymyksiä elämästä ja omasta identiteetistä. Teoksesta välittyykin kaipaus, halu ymmärtää itseään ja elämäänsä suhteessa siihen mitä on ollut.

Jokainen pieni asia -näyttelyssä Linna on siirtynyt jo Rapalaaksosta eteenpäin. Taiteilijan mukaan painotus on nyt onnessa. Mitä se on? Näyttelyn teokset saavat edelleen ajattelemaan etsimisen, löytämisen ja luomisen salaperäistä prosessia.

Linnan uusissa teoksissa abstrakti ajatus yhdistyy materiaaliseen ja aistimelliseen: esimerkiksi ajatus tai muisto onnesta kytkeytyy tammenoksaan. Teoksissa on pysäyttävä tuntu. Pysähdyksistä muodostuu kytköksiä katsojan muistin ja toisen muistin välille.

Aika avautuu, erilliset tapahtumat limittyvät. Jokainen pieni asia on mahdollisuus kytkeytyä maailmaan, siihen mitä on ollut ja mitä on tuleva.

Tuomas Linna (s. 1985) asuu ja työskentelee Espoossa. Hän on valmistunut Kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta.

Perusnäyttelynä jatkaa Eero Nelimarkka – Pohjanmaa jalkain alla. Näyttely esittelee rinnakkain Nelimarkan teoksia ja kirjeenvaihtoa Saima-vaimon kanssa.

Henkilökohtaiset kirjeet avaavat uusia näkökulmia teoksiin. Ne kertovat uraansa luovan ja maailmalla menestyvän taiteilijan mietteistä sekä jatkuvasta kaipuusta sukuseudulleen Pohjanmaalle. Kirjeiden avulla voi myös seurata Nelimarkan suuren unelman, museohankkeen, toteutumista.

Etämuotokuvia Alajärven keskustassa

Nelimarkka-museon residenssitaiteilija Francesca Vesprini on maalannut etämuotokuvia nettikameran välityksellä. Projektissa valmistuneet muotokuvat ovat esillä 1.–14.6. Alajärven keskustassa sijaitsevien Alvar Aalto -kohteiden ikkunoilla.

Koronatilanteen aiheuttamien toiminnallisten muutosten johdosta Nelimarkka-museo sai Etelä-Pohjanmaan liitolta avustuksen toteuttaakseen museon residenssitaiteilijan, Belgiassa asuva italialaissyntyisen Francesca Vesprinin ideoiman taideprojektin: taiteilija maalasi osallistujista nopeita potretteja nettikameran avulla.

Projektissa on noin 40 osallistujaa eri puolilta Eurooppaa, Etelä-Pohjanmaan alueelta osallistujia on noin 15. Projektiin sisältyi myös ajatusten vaihtoa: osallistujat ovat saaneet lähettää koronatilanteeseen liittyviä ajatuksia tai kysymyksiä jaettavaksi toisille osallistujille.

Francesca kertookin, että projektin aikana hänellä on ollut mielenkiintoisia etäkohtaamisia ja keskusteluja kysymysten tiimoilta.

Projektissa malleina istuneet saavat paperipohjalle maalatut muotokuvat halutessaan itselleen. Ennen sitä muotokuvat ovat esillä Alajärven keskustassa. Muotokuvat sijoitetaan kurkistelemaan Alvar Aallon suunnittelemien rakennusten ikkunoista.

Teoksia on Villa Väinölässä (Väinöntie 4), kirjastossa, kaupungintalolla ja mahdollisesti Kela-rakennuksessa. Museossa toivotaan, että paikalliset voisivat käydä niitä tarkastelemassa vaikkapa ulkoilulenkillään!

Villa Väinölään pääsee ennakkovarauksella

Alvar Aallon suunnittelema Villa Väinölä Alajärven keskustassa on kesä-heinäkuussa avoinna vain ennakkovarauksella. Vierailuajan voi varata Nelimarkka-museon infosta. Villa Väinölän näyttelytoiminta jatkuu elokuussa.

Nelimarkka-museossa noudatetaan korona-aikana suositeltuja turvatoimia: museoon tullaan vain ilman flunssan oireita, lipputiskillä käytetään käsihuuhdetta, ja museon tiloissa noudatetaan turvaetäisyyksiä.

LUE MYÖS: Torstai-lehden juttu näyttelystä 14.3.2020

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät