0.8 C
Alajärvi
perjantai 23.2.2024
MAINOS

Minun maani -hanke käynnistyy Soinissa

– Soinissa käynnistyy Minun maani -hanke, jonka tarkoituksena on selvittää Soinin kunnan alueella maata omistavien halukkuutta ja ajatuksia tuottamattomien maa-alueiden hyötykäyttöön saattamiseksi, kertoo Petri Hautamäki Soinin Metsänhoitoyhdistyksestä.

Kunnan alueella sijaitsee merkittävän isoja määriä tuottamattomia maa-alueita. Tällaisia ovat esimerkiksi viljelemättömät pellot, tuotannosta vapautuneet tai lähiaikoina vapautuvat turvetuotantoalueet tai muuten vain hoitamattomiksi jääneet maat.

MAINOS

– Tuottamattomien maa-alueiden hyötykäyttöön saattaminen on ensisijaisesti tulevaisuuden tulonlähde maanomistajalle, mutta sillä on myöskin merkittävä työllistävä vaikutus paikkakunnalle. Asialla on huomattava vaikutus kylien elinvoimaisuuteen, viihtyisyyteen ja toimeliaisuuteen.

– Oma osansa ilmastonmuutoksen keskellä on myös hiilensidonnalla ja kotimaisella huoltovarmuudella. Perinteisten käyttömuotojen rinnalle kuten metsitys ja viljely on noussut uusia vaihtoehtoja kuten tutkimusyhteistyö hiilensidontaan liittyen ja kosteikkoviljelyn eri vaihtoehdot.

Tutkimustoimintaan liittyen on kehitelty yhteistyötä. Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Ilmatieteen laitos ja Helsingin yliopisto etsivät yhteistyössä hankkeen kautta vajaakäyttöisiä turvemaita tutkimusmittauksiin.

Tutkimukselle sopivia alueita voisivat olla entiset turvetuotantoalueet, vähällä käytöllä olevat turvepellot tai jo metsittyneet alueet.

Tutkimusyhteistyöstä kiinnostuneet maanomistajat voivat olla yhteydessä myös suoraan Kari Laasasenahoon sähköpostin välityksellä (kari.laasasenaho@seamk.fi).

Minun maani- hankkeen tiedonkeruu toteutetaan avoimella kyselytutkimuksella, johon voivat vastata kaikki Soinin kunnan alueella maata omistavat. Kysely aukeaa kesäkuun alkupuolella ja siihen on mahdollisuus vastata kesäkuun ajan.

– Toivomme mahdollisimman monen vastaavan, koska asia on varsin ajankohtainen ja tärkeä. Nettikyselyyn pääset vastaamaan Soinin Metsänhoitoyhdistyksen, MTK Soinin tai Soinin Kunnan nettisivujen kautta.

– Paperinen kysely lähetetään rajatulle osanottajajoukolle postin välityksellä. Kyselyyn voi vastata nimellä tai nimettömänä, nimellä vastanneiden kesken arvomme tuotepalkintoja, Hautamäki kertoo.

Myös suoraan Hautamäkeen voi olla yhteydessä hankkeen puitteissa. Puhelimella hänet tavoittaa numerosta 040 540 3331 tai sähköpostilla petri.hautamaki@mhy.fi .

Hankkeessa on mukana Soinin Metsänhoitoyhdistys, MTK-Soini ja Soinin Kunta. Hanketta on rahoitettu Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta, Kuudestaan Ry:n kautta.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät