1.6 C
Alajärvi
sunnuntai 25.2.2024
MAINOS

Roadtrip kiinnostaa tänä kesänä

Yksi matkailun suuri trendi on jo useamman vuoden ajan ollut katseen kääntäminen kaukaa lähelle. Vallitsevat poikkeusolot ovat vauhdittaneet kotimaan matkailun suosiota kuluvana kesänä. Tuore kyselytutkimus kertoo, että vajaa 70 prosenttia suomalaisista aikoo matkailla tänä kesänä Suomessa ja yhä useampi aikoo toteuttaa matkansa roadtrip-automatkana.

Kotimaanmatkailu on kasvattanut suosiotaan viime vuodet ja suomalaiset ovat innostuneet uudella tavalla kaikesta siitä, mikä vielä joskus tuntui olevan liian lähellä: kansallispuistojen niemet ja notkot, Lapin yöttömät yöt, saariston seikkailut ja ruokaretket Saimaalla. Tänä kesänä kotimaanmatkailu ei elvytä vain reissuun lähtijöitä, vaan erityisesti myös paikallisia yrittäjiä.

MAINOS

Perheen tai puolison kanssa

Neste K -liikenneasemaketjun osana 100 syytä matkailla Suomessa -kampanjaa teettämän kyselytutkimuksen mukaan 67 prosenttia suomalaisista aikoo matkailla tänä kesänä Suomessa. Jopa kolmannes kyselyyn vastanneista on kiinnostunut toteuttamaan roadtripin kotimaassa tänä kesänä. Roadtrip innostaa matkailumuotona erityisesti nuoria: lähes puolet 18–24 -vuotiaista ja 41 prosenttia 35–44-vuotiaista on aikeissa lähteä kiertelemään Suomea tänä kesänä.

Selkeä enemmistö lähtisi reissuun omalla autolla (79 %) ja esimerkiksi vain kolme prosenttia omalla tai vuokratulla asuntoautolla. Junan tai muun julkisen kulkuvälineen valitsisi seitsemän prosenttia vastaajista. Useimmat valitsisivat matkakumppaniksi oman puolison. 23 prosenttia vastaajista lähtisi reissuun koko perheen voimin. Nuorimmasta ikäryhmästä, 18–24-vuotiaat, puolet haluaisi seurakseen tien päälle mieluiten oman kaveriporukan.

Tutkimuksesta ilmeni, että roadtrip-matkailu Suomessa on ollut monen suunnitelmissa jo pitkään ja usealle se on jo entuudestaan jokakesäinen perinne. Kuitenkin vähintään yhtä monelle roadtrip nousi nyt vaihtoehdoksi peruuntuneen ulkomaanreissun tilalle. Autolla liikkuminen koettiin vaivattomaksi ja turvalliseksi matkustustavaksi tänä kesänä.

Rento tahti ja
mukavuudet kiinnostavat

Kyselytutkimuksen mukaan roadtripiltä odotetaan erityisesti fiilispohjaista pysähtelyä ja matkan varrelle osuvien nähtävyyksien ihailua. Lähes puolet vastaajista suosii roadtrip-matkallakin yöpymisvaihtoehtona hotellia. Vain 13 prosenttia vastaajista valitsisi leirintäalueen ja yhdeksän prosenttia teltan.
– Ihmiset haluavat yhä useammin yhdistää esimerkiksi luonnossa liikkumiseen ripauksen luksusta ja panostaa mukavuuksiin. Vaikka päivä patikoitaisiin kansallispuistossa, illalla halutaan nauttia kunnon illallinen ja nukahtaa hotellin lakanoihin, kuvailee 100 syytä matkailla Suomessa -kampanjaa koordinoivan Suoma ry:n puheenjohtaja Anne-Marget Hellén.

Yksi 100 syytä matkailla Suomessa -kampanjan lähettiläistä, lifestylebloggaaja Sara Vanninen, on lähdössä tänä kesänä elämänsä kolmannelle roadtripille yhdessä ystäviensä kanssa. Reittisuunnitelmaan kuuluvat ainakin Yyterin hiekkaranta, Turun ravintolatarjonta sekä Saimaan luontokohteet. Onnistuneen matkan tärkeimpänä osana hän näkee kiireettömän tunnelman, joka mahdollistaa uusien paikkojen löytämisen ja kokemisen jo matkalla määränpäähän.

Vanninen listaa vinkkejä onnistuneeseen roadtripiin: Ole utelias, salaiset uintipaikat tai söpöimmät taukopaikat löytyvät usein vasta kun uskaltaa poiketa myös pikkuteille. Panosta taukoihin ja matkaeväisiin. Reitit voi suunnitella maisemat edellä, jos pakkaa mukaan omat piknikeväät ja muut varusteet. Autossa istuminen unohtuu nopeasti, kun kattaa lounaan esimerkiksi merenrantakallioille.

Vanninen painottaa myös huolellista suunnittelua: sosiaalisesta mediasta löytyy valtavasti muiden matkailijoiden vinkkejä ja suosituksia.

Kyselytutkimus toteutettiin online-kyselynä M3 Panelissa 10.–14.6.2020. Tutkimuksen kohderyhmä oli 18 – 75 -vuotiaat ja kyselyyn vastasi tuhat suomalaista.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät