25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Parkour villitsee Vimpelissä

Tasapainoilua, kuperkeikkoja, hyppyjä, lennokkaita alastuloja. Tällä viikolla Vimpelin liikuntahallilla on perehdytty parkourin maailmaan. Mikään uusi juttu parkour ei ole Vimpelissäkään, sillä jo viime kesänä järjestettiin parkour-kerho. Tämänvuotisessa kerhossa kehitetään tasapainoa ja temppuillaan kahdessa eri ryhmässä Joonas Vesalan ohjauksessa. Poikavoittoisen kerhossa on mukana myös muutamia tyttöjä. Kerho on tarkoitettu 7–15-vuotiaille.

Katuolosuhteissa parkouria harrastavat hyödyntävät ympäristön esineitä ja esteitä. Vimpelissä pidettävässä parkour-kerhossa voi tasapainoilla esimerkiksi puolapuilla.

 

Parkour on alkujaan Ranskassa, Pariisin esikaupungeissa kehitelty liikuntalaji. Siinä pyritään liikkumaan sulavasti, nopeasti ja tehokkaasti paikasta toiseen hyödyntämällä kaikkia ympäristön esineitä ja rakenteita. Vimpelin liikuntahallilla voidaan tasapainoilussa ja temppuilussa voidaan käyttää hyväksi puolapuita. Turvallisuus otetaan huomioon laittamalla alastulopaikkoihin paksuja jumppamattoja. Ja sitten menoksi, tyyli on vapaa!

MAINOS

Turvallisuus mielessä

Liikuntaneuvojaksi valmistuneen ja fysioterapeutiksi Savonlinnassa opiskelevan Juuso Vesalan vetämän kerhon perusajatus on antaa kerholaisille kehonhallintaan liittyvää mielekästä tekemistä, kuten esimerkiksi perustemppuilua ja voimistelua. Ensimmäisen kerhopäivän alkulämmöt otettiin Kuka pelkää jäämiestä -hipalla. Alkulämmön – tai oikeammin alkuhien – jälkeen rata käydään läpi Vesalan ohjauksessa. Hän painottaa varovaisuutta ja turvallisuutta. Tutustumisvaiheessa muutama kerholainen pääsee näyttämään, mitä hän tekisi tietyllä pisteellä. Kun päästään tositoimiin, pisteeltä toiselle kierretään pienryhmissä. Kaverin suorituksia seurataan tarkasti.

Jooa, Luukas ja Topi suunnittelivat ykkösryhmän ensimmäisen pisteen. Se oli pituushyppypainotteinen. Tällä, kuten muillakin pisteillä temppuilu- ja alastulotyyli vaihtelivat. Pääasia on, että kaikilla on hauskaa mukavan tekemisen merkeissä.

 

Kerholaiset pääsevät parin-kolmen hengen ryhmissä suunnittelemaan pisteitä. Jooan, Luukaksen ja Topin suunnittelema este perustui pituushyppyyn.

 

– Kerho lähti menemään hyvin. Maanantain kakkosryhmäläiset jäivät vielä auttamaan patjojen varastoon siirtämisessä Menemme koko viikon samalla sapluunalla, mutta kerhon sisältö vaihtelee. Ajan sallimissa puitteissa kerholaiset saavat tehdä useampia pisteitä, summasi Joonas Vesala.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät