1.6 C
Alajärvi
sunnuntai 25.2.2024
MAINOS

Järvi-Pohjanmaan perusturva tiedottaa pandemiatilanteesta

Suomen hallitus ryhtyi purkamaan koronarajoituksia suunnitellusti 1.8.alkaen.

Valtakunnallisesti uusien koronatartuntojen määrä on kääntynyt kuitenkin uuteen nousuun. Tämän vuoksi hallitus ja viranomaiset seuraavat tiivisti tilannetta ja tekevät tarvittaessa uusia päätöksiä.

MAINOS

Järvi-Pohjanmaalla ei ole ilmennyt tartuntoja tai altistuksia kesän aikana.

Järvi-Pohjanmaan perusturva ja sivistystoimi sekä Alajärven, Lappajärven ja Vimpelin kunnat muistuttavat kaikkia kuntalaisia huolehtimaan edelleen hyvästä yskimis- ja käsihygieniasta sekä turvaväleistä kaikissa tilanteissa.

Järvi-Pohjanmaan pandemiajohtoryhmä muistuttaa kuntalaisia seuraavista käytänteistä.

Järvi-Pohjanmaan perusturvan pandemiapoliklinikka toimii edelleen flunssaoireisten potilaiden vastaanottotilana Alajärvellä.

Kiirevastaanoton ovet pidetään suljettuna ja terveyskeskuksen pääoven kautta tullaan vastaanotolle, laboratorioon ja röntgeniin. Vastaanotoille kannattaa tulla juuri ajallaan, ei huomattavasti aikaisemmin, koska se lisää mahdollista tartuntariskiä.

Terveyskeskuksen/asemien vastaanotoilla pyritään välttämään tarpeetonta asiointia ja yhteydenotot sekä ajanvaraukset tulee tehdä puhelimitse. Jos epäilee itsellään tai lähipiirissään koronatartuntaa, testin voi tehdä netissä osoitteessa omaolo.fi.

Akuuttiosastolle on oma sisäänkäyntinsä. Akuuttiosastolla vierailuista sovitaan joustavasti numerosta 06 2412 7777 ja vierailijoille annetaan suojaimet osastolle tulon yhteydessä.

Vierailut sallitaan potilashuoneissa.

Ympärivuorokautisen hoidon yksiköiden varsinaisiin asiakastiloihin pääsy rajataan edelleen pääsääntöisesti omaan henkilökuntaan hallituksen suosituksen mukaisesti.

Suositus ei koske asiakkaalle välttämätöntä palvelua antavia kuten kuntoutustyöntekijöitä tai henkilökohtaisia avustajia. Iäkkäille ja muihin riskiryhmiin kuuluville asiakkaille tulee järjestää mahdollisuus turvallisesti tavata läheisiään esimerkiksi ulkona tai erillisissä tapaamistiloissa.

Omainen (1-2) voi oireettomana ja suojattuna tavata läheistään asukkaan omassa huoneessa (1h), jolloin omaisen tulee varata aika hoitajalta. Saapuessa asumisyksikköön, hoitaja opastaa suojautumisessa ja ohjaa vieraan asukkaan omaan huoneeseen.

Suojavarustetta ei saa huoneessa poistaa ja turvaväli tulee huomioida. Vierailun jälkeen asumisyksiköstä poistutaan pikaisesti ja vältetään muiden asukkaiden läheisyydeltä.

Ohjeistus koskee myös saattohoidossa olevien omaisten vierailua, tuntimäärä ei tuolloin ole niin rajallinen. Ikäihmisten lähiomaisille esitetään toive, että ikäihmisiin pidettäisiin yhteyttä puhelimitse tai muilla sähköisillä välineillä.

Ikäihmisten kuntouttava päivätoiminta aloitetaan asteittain elo-syyskuun aikana turvaohjeita noudattaen. Suojautuminen, käsidesinfektio, turvavälit huomioidaan kaikissa tilanteissa. Asiasta informoidaan suoraan asiakkaita.

Suun terveydenhuolto toimii tällä hetkellä normaalisti myös sivutoimipisteissä. Ajanvaraus aina puhelimitse keskitetystä ajanvarauksesta 06-2412 7560, tai käyttämällä sähköistä ajanvarausta hyvis.fi.

Potilaita, joilla on yskää, flunssaa tai kuumetta, ei hoideta, vaan heidän on oltava yhteydessä keskitettyyn ajanvarausnumeroon ja siirrettävä vastaanottoaikaa eteenpäin.

Mikäli potilaalla on akuuttia hammashoitoa vaativa vaiva sekä koronavirusinfektioon sopivia oireita, on potilaan oltava yhteydessä keskitettyyn ajanvarausnumeroon. Odotustiloissa on pidettävä mahdollisuuksien mukaan etäisyyttä muihin henkilöihin.

Mikäli Järvi-Pohjanmaan alueella asukkaat järjestävät perhejuhlia elokuun aikana, Pandemiajohtoryhmä muistuttaa juhlien järjestäjiä minimoimaan riskin tartuntojen leviämiselle.

On suositeltavaa järjestää paikka käsien puhdistukselle (käsidesinfektioliuos tai käsien pesu juhliin tullessa), ohjaamaan vieraita mahdollisuuksien mukaan ulkotiloihin sekä välttämään kättelyä ja muita lähikontakteja.

Kaupungin ja kuntien virastoissa pyritään välttämään tarpeetonta asiointia.

Yhteydenotot pääsääntöisesti puhelimitse, sähköpostilla tai ajanvarauksella. Alajärven kaupungin virastot ovat suljettuina toistaiseksi 31.8. saakka.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät