3.9 C
Alajärvi
sunnuntai 26.5.2024
MAINOS

Yhteistyön hedelmä Lappajärven Kalatiekanava vihittiin käyttöönsä

Lappajärvellä vietettiin maanantaina juhlavaa hetkeä luonnon helmassa, kun Lappajärveltä Välijokeen johtava Kalatiekanava vihittiin käyttöönsä.

Avajaisissa nähtiin, miten näppärästi kanavaan pääsee nousemaan köyden ja vinssin avulla.

Kanavalla on mittaa 1150 metriä ja se on viisi metriä syvä. Vedensyvyys siinä on Lappajärven pinnankorkeudesta riippuen 0,4-1,4 metriä, alimmillaan se on kevättalvella. Veneillä kanavaa voidaan liikkua kun vettä on vähintään 80 senttiä.

MAINOS

Kalatiekavana on suuri lappajärveläinen yhteistyön näyte. Niin veneilijöiden kuin kalojenkin matkanteon Lappajärvestä Välijoelle ja Evijärvelle on tähän saakka estänyt Niskan pato, jonka kanava nyt kiertää.

Kanava on noin viisi metriä leveä.

Lappajärven kunnanjohtaja Sami Alasara totesi avajaisissa, että kanavan rakentamisessa idean isä on Matti Seppälä ELY-keskuksesta.

Vuonna 2014 Emilia Ylitalo laati kanavan suunnitelman opinnäytetyönään ja aikanaan asia eteni niin, että ELY-keskukselta saatiin hankkeeseen 50 prosentin avustus, kuitenkin enintään 500000 euroa.

– Tämä kanava mahdollistaa kalojen ja veneiden kulun ja parantaa Kalettomanlahden tilaa merkittävästi, Alasara kertoi.

Kansanedustaja Antti Kurvinen kertoi, että vesistörakentaminen on nostettu viime vuosina esille myös valtionhallinnossa.

Työt kohteessa alkoivat vuosi sitten elokuussa ja kohteen rakensi Hernesniemen maanrakennus. Kustannuksiksi muodostui noin miljoona euroa. 1,1 kilometrin mittaisen kanavan varrelta louhittiin ja kaivettiin maata siten, että louhittava osuus oli jopa 700 metriä. Kaivuumassoja tuli noin 70000 ja louhetta 4000 kuutiota.

Kanavan avajaisissa tarjoiltiin yleisölle maistuvia makkaroita.

Kanava alittaa kantatien putkisillalla. Virtausnopeudet kanavassa ovat 0,16-0,23 metriä sekunnissa.

Alasara painotti kanavan olevan yhteistyön näyte, josta kiitos kuuluu kaikille rakentamiseen vaikuttaneille tahoille. Hän toivoi kuitenkin, että kyseessä on vasta ensimmäinen osa, hieno alku kaikelle sille mitä on vielä luvassa.

– Nostetaan seutua eteenpäin yhteistyöllä, Alasara sanoi ja kertoi, että esimerkiksi loma-asuntomessuja haaveillaan Kraatterijärven alueelle yhteistyössä Vimpelin ja Alajärven kanssa. Geopark -hakemus lähtee liikkeelle ensi vuonna.

Välijoen näkymät heti kanavan suulla ovat mitä kauneinta Suomi-maisemaa.

– Meidän tulee pitää meteliä itsestämme, että tämän alueen ainutlaatuisuus saadaan muidenkin tietoon.

Vaelluskalat mereltä Lappajärveen?

Kanavan avaussanat tilaisuudessa lausui kansanedustaja Antti Kurvinen, joka Alasaran tavoin piti kanavaa oivallisena esimerkkinä siitä, mitä yhteistyöllä voidaan saada aikaan.

– Yhteistyön hedelmä. Mitä voidaan saavuttaa yhdessä tehden: alueen asukkaat, kunta, ELY-keskus ja valtionhallinto sekä myös me poliittisessa päätöksenteossa.

Vesistörakentamisen edistaäminen, kalatiet ja kanavat, on nostettu Kurvisen mukaan viime vuosina esille myös valtionhallinnossa. – Halutaan edistää vaelluskalojen liikkumista, muuta kalojen liikkumista. Tavoitteena parantaa kalateitä sekä luonnon hyväksi että matkailun vahvistamiseksi.

– Myös Lappajärvi ja tämä Välijoen seutu pääsi tästä kehityksestä osalliseksi. Olen varma, että tämä vahvistaa Lappajärven ja koko Järviseudun vetovoimaa asuin- ja vapaa-ajan asuinkohteena. Välijoen rantojen maankäyttöön tulee uusia mahdollisuuksia.

– Me pohjalaiset emme ole koskaan pelänneet mahdottomalta tuntuvia haasteita emmekä ole jättäneet toteuttamatta umpihulluiltakaan tuntuvia ideoita.

– Unelmana on toki myös se sadan vuoden takainen tilanne, jolloin vaelluskalat pääsivät mereltä saakka Lappajärveen. Tuon unelman toteutuminen vaatii vielä paljon työtä, onhan Evijärven alapuolella useita voimalaitoksia.

Kurvinen antoi vahvan tukensa myös ajatukselle Kraatterijärven Loma-asuntomessuille. – Kannatan kovasti ajatusta lähteä suunnittelemaan ja toteuttamaan loma-asuntomessuja Lappajärvelle. Varmasti naapurikunnat ja koko ympäröivä seutukunta voisi olla mukana tällaisen unelman ja vision toteuttamisessa ja projektissa.

– Omalta osaltani toivon, että tämä kanava ja kalatie syysää liikkeelle myös vesistön alajuoksulla muualla Ähtävänjoella samanlaisia hankkeita, jotta unelma 100 vuoden takaisesta tilanteesta palaisi ja vaelluskalat mereltä voisivat palata tänne Lappajärvelle asti, Kurvinen sanoi.

Tuula Jokiaho

Kanava-alueelle saapui runsaasti väkeä tutustumaan paikkaan ja kuulemaan avajaispuheita.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät