11.4 C
Alajärvi
tiistai 26.9.2023
spot_img
MAINOS
Alajärven Optiikan syyshulinat-mainos

MaaMa-hanke jalkautuu maakuntaan – pilotteina muun muassa Alajärvi, Soini ja Lappajärvi

Lastenkulttuurikeskus Louhimo koordinoi Maakunnalliset mahdollisuudet -hanketta, jonka avulla edistetään lastenkulttuurin saavutettavuutta Etelä-Pohjanmaalla sekä kehitetään taide-ja kulttuurikasvatustyötä maakunnassa. Hanketta rahoittavat Etelä-Pohjanmaan liitto ja kunnat.

Etelä-Pohjanmaalla toteutettavan kyselyn ja pilottikokeilujen avulla selvitetään lastenkulttuurikeskus Louhimon toiminnan mahdollista laajentamista maakunnassa.

Pilotteihin lähti mukaan kymmenen kuntaa: Alajärvi, Alavus, Isojoki, Lappajärvi, Kuortane, Evijärvi, Soini, Ähtäri, Kauhajoki ja Karijoki.

MAINOS

Jokaisessa kunnassa pidetään yksi työpajapäivä, joka sisältää neljä 45 minuutin työpajaa. Kunnat ovat saaneet valita työpajojen kohderyhmän, joita ovat alakoulujen oppilaat.

Työpajojen sisällöt ovat sirkusta, sanataidetta, elektronista musiikkia tai musiikin tekemistä iPadin GarageBand-sovelluksen avulla. Työpajat sisältyvät koulupäivään.

Työpajojen toinen merkittävä kohderyhmä ovat opettajat ja kasvattajat, joille sisällöt voivat tarjota työvälineitä ja lisätietoa taide- ja kulttuurisisältöjen ohjaamisesta.

– Koronatilanne aiheuttaa haasteita toteuttaa sisältöjä, koska kaikille kouluille ei saa tällä hetkellä mennä, kertoo MaaMan koordinaattori Elina Muotio. – Tilanteesta johtuen Louhimon taidekasvattajat ovat suunnitelleet ja alkaneet toteuttaa myös digisisältöjä.

– Esimerkiksi GarageBand-työpaja on mahdollista toteuttaa digitaalisten alustojen ja etäohjeistusten avulla, jos koululta löytyy iPadit. Myös sanataidetyöpajasta on valmistumassa hyvä etänä toteutettava kokonaisuus.

Työpajojen lisäksi MaaMa tarjoaa kuntien varhaiskasvatukselle taidetärppejä, jotka on suunniteltu Taiturin taidetoiminnassa, osana Seinäjoen kaupungin kulttuuripalveluiden kulttuurikasvatussuunnitelmaa.

GarageBand-sovelluksen käyttäminen on luovaa ja hauskaa! Kuva: Katariina Vestergård.

Taidetärpit pitävät sisällään Dinostoorin ja Kiukkuräpin, jotka on tehty yhteistyössä Louhimon ja päiväkoti Saiman kanssa. Dinostoori inspiroi tutustumaan elokuvan maailmaan ja Kiukkuräpissä tutustutaan räppiin sekä sen herättämiin tunteisiin. Lapset pääsevät tekemään myös oman huippuräpin.

– Esiselvitysvaiheessa olemme testanneet lastenkulttuurikeskuksen palveluja, jotka voisivat vahvistaa ja tukea kunnan olemassa olevia toimintamalleja esimerkiksi kulttuurikasvatussuunnitelmatyön parissa, kommentoi Louhimon lastenkulttuurikoordinaattori Tanja Huuskonen.

– Haluamme mahdollistaa kaikille lapsille ja nuorille pääsyn kulttuurin ja taiteen pariin. Yhteistyö kuntien ja Etelä-Pohjanmaan liiton kanssa on merkittävää parhaiden käytäntöjen muodostumisen kannalta, Huuskonen jatkaa.

Mikä Louhimo? Taituri?

Louhimo on Seinäjoen kaupungin kulttuuripalveluiden alaisuudessa toimiva lastenkulttuurikeskus, jonka toiminta-alue käsittää Seinäjoen, Ilmajoen ja Kurikan.

Louhimo tuottaa lapsille ja nuorille laadukkaita taide- ja kulttuuripalveluja sekä tekee heidän kanssaan taidetta ja kulttuuria. Louhimon keskeisiä toimintatapoja ovat musiikintekotyöpajat, taiteenharrastajien kohtauttaminen ja innostaminen, sirkustyöpajat sekä monitaiteiset projektit.

Taituri taas on osa Seinäjoen kaupungin kulttuuripalveluiden kulttuurikasvatussuunnitelmaa, jota toteutetaan varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa. Taiturin taidetoiminta on taiteen ja kulttuurin näkyväksi tekemistä.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät