Sydäniskuri Karvalaan hankkeen turvin

Mainos[adrotate banner="3"]
Hankekoordinaattori Jesse Keskinen kertoi sydäniskurin toiminnasta Karvalan nuorisoseuralla järjestetyssä tilaisuudessa. Kuva: Antti Rantala.

Lappajärven Länsirannalla on ollut aihetta pieneen juhlaan, sillä Karvalan nuorisoseura on saanut sydäniskurin.

Kaikkiaan yhdeksän eri puolilla maakuntaa toimivaa yhdistystä saa iskurin Etelä-Pohjanmaan Sydänpiirin ja Punaisen Ristin Länsi-Suomen piirin toteuttamassa Iskua Etelä-Pohjanmaalle elvytystaitoa ja sydäniskureita kyliin -yhteishankkeen kautta.

MAINOS

Sydäniskurit rahoitetaan Iskua Etelä-Pohjanmaalle -hankkeeseen saadulla 13 000 euron suuruisella investointihankerahalla. Rahoittajina ovat Etelä-Pohjanmaan ely-keskus Euroopan Unionin Maaseudun kehittämisrahastosta 75 prosentin osuudella ja LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa 25 prosentin yksityisrahaosuudella.

Hakijoita oli kaikkiaan 72 – joukossa kyläyhdistyksiä, urheiluseuroja ja muita yhdistyksiä. Järviseudulta sydäniskurin saajaksi valikoitui Sääksjärven nuorisoseura Vimpelistä. Yhdistys saa oman iskurinsa ja sen käyttöön liittyvän elvytysvalmennuksen ja sydäniskurin käytön opastustilaisuuden loppukuusta.

Hautakylän Kyläyhdistys Soinista oli hankkinut sydäniskurin omalla kustannuksellaan, mutta elvytysvalmennus ja käytön opastustilaisuus järjestettiin investointihankkeen kautta.

Laaja vaikutusalue

Karvalan nuorisoseuran saama sydäniskuri eli defibrillaattori sijoitetaan nuorisoseuran tiloihin, osoitteeseen Karvalantie 100 C. Iskuri täytyy säilyttää lämpimässä tilassa ympäri vuoden ja nuorisoseuran väki päätti, että iskurin paikka on siipirakennuksessa, jossa sijaitsevat WC-tilat. Sydäniskurin sijaintipaikasta tulee vielä erillinen kyltti rakennuksen seinään.

Miia ja Tapani Olli sekä moni muu elvytysvalmennukseen ja sydäniskurin käytön opastustilaisuuteen osallistunut harjoitteli sydäniskurin käyttöä Anne-nuken avulla. Kuva: Antti Rantala.

– Siipirakennuksen päätyyn, järven puolelle, tehdään ovi. Ovi jätetään lukitsematta, ettei tarvitse lähteä pitkin kylää avaimen perässä vaan sydäniskuri saadaan haettua todella kätevästi. Talkoilla tehdään reikä seinään ja laitetaan ulko-ovi paikoilleen, summaa yhdistyksen sihteeri Maarit Ahola.

Keskeisenä valintaperusteena Karvalan kohdalla olivat kohdepaikan avunsaannissa arvioitu viiveajan pituus ja iskurin sijoittamisesta tuleva hyöty laajalle alueelle. Valintaan vaikutti myös se, että sydäniskuri on ympäri vuorokauden ja rajoituksetta apua mahdollisesti tarvitsevan käytössä Maarit Ahola valottaa, että sekä Lappajärven että Alajärven keskustaan on Karvalasta 20 kilometrin matka.

– Iskurin vaikutusalueella asuu ympärivuotisesti 685 henkeä ja kesällä väkimäärä vähintään tuplaantuu eli on noin 1 400. Kauhavan Lummukkaan ei ole pitkä matka, joten iskuri palvelee myös sinne suuntaan. Nuoriseuran rannassa on yleinen uimaranta hiekkarantoineen ja -pohjineen eli väkeä piisaa. Rannassa oleva veneenlaskuramppi on myös kovassa käytössä.

Kuin lottovoitto

Maarit Ahola kertoo seuran rahastonhoitajana toimivan Tarja Mäkiniemen huomanneen sydäniskurin hakumahdollisuuden sosiaalisesta mediasta. Asia jätettiin hautumaan joksikin aikaa ja sitten Karvalassa ryhdyttiin miettimään, millainen hakemus jätettäisiin.

Elsa Rajala ja Jesse Keskinen seuraavat, kuinka sydäniskurin käyttö sujuu Karvalan nuorisoseuran puheenjohtajana toimivalta Paavo Sadeharjulta ja Taina Rantalalta. Kuva: Antti Rantala.

– Hakemusta varten meillä piti olla faktaa, että kuinka paljon alueella asuu väkeä ja että kuinka paljon on vapaa-ajan asuntoja. Näitä asioita kysyttiin hakemuksessa, kertoo Ahola.

Kun hankekehittäjä Jesse Keskinen soitti Aholalle ja kertoi Karvalan nuorisoseuran olevan sydäniskurin saajien joukossa, se tuntui Aholasta kuin lottovoitolta.

Perjantai-iltana Karvalan nuorisoseuralla järjestettiin elvytysvalmennus ja sydäniskurin käytön opastustilaisuus.

Tilaisuudessa Jesse Keskisellä oli sydäniskuriin liittyvä videoesitys. Hän myös kertoi 112-mobiilisovelluksesta ja kannusti kyläläisiä lataamaan sen älypuhelimeensa. Osallistujat pääsivät esittämään Keskiselle sydäniskuriin liittyviä kysymyksiä ja asiasta keskusteltiin monelta eri kantilta.

Sydäniskurin käyttöä kokeiltiin ja harjoiteltiin Anne-nuken avulla sekä opeteltiin paineluelvytystä. Koska Karvalassa oli aihetta myös juhlaan, nautittiin täytekakkukahvit uuden sydäniskurin saamisen kunniaksi.

Maarit Ahola kertoo, että sydäniskurin sijainnista ja sen käytöstä laaditaan erillinen tiedote, joka jaetaan sekä Länsirannan vakituisille asukkaille että vapaa-ajan asukkaille.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliEP pysynee perustasolla – Nyrkki ei näe perusteita kiihtymisvaiheeseen siirtymiselle
Seuraava artikkeliSoini haastattelee neljä hallintojohtajan virkaan