25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Levää havaittu vain hieman Kuortaneen- ja Ähtärinjärvillä

Viikolla 27 Pohjalaismaakunnissa sinilevää on havaittu kahdella valtakunnallisen leväseurannan havaintopisteellä. Levää havaittiin hieman Pietarsaaren edustalla ja Kuortaneenjärvellä.

Valtakunnallisen leväseurannan ulkopuolisia asiantuntijahavaintoja terveydensuojeluviranomaisen taholta on tehty Halsuanjärven ja Räyringinjärven uimarannoilta sekä Kokkolan edustalta kohteista Valkohieta ja Punakalliot.

MAINOS

Räyringinjärven uimarannalla levää havaittiin runsaasti ja muissa edellä mainituissa kohteissa hieman. Lisäksi Ähtärinjärven Suninsalmessa levää havaittiin Ähtärin ympäristösuojelun toimesta hieman.

Kansalaishavaintoja pienistä leväkukinnoista on saatu viikon 27 aikana Kokkolan Vattajasta, Luodon Kallanista ja Mustasaaren Storörsskatanista.

Runsaasti sinilevää havaittiin kansalaishavainnon mukaan Lappajärven Korkeasaaren edustalla. Myös menneen viikonlopun aikana kansalaishavaintoja sinilevästä saatiin erityisesti rannikkoalueilta.

Ajankohtaiset levätiedot löytyvät Järvi-Meriwiki-palvelusta osoitteesta www.jarviwiki.fi.

Sinilevät viihtyvät erityisesti ravinteikkaissa ja lämpimissä vesissä. Pitkään jatkunut hellejakso on kiihdyttänyt sinilevän kasvua ja aikaistanut leväkesää muutamalla viikolla. Kuitenkin vallitsevat tuulet vaikeuttavat levälauttojen havainnoimista, sillä tuuli sekoittaa tyynellä säällä pintaan nousseet massaesiintymät takaisin veden sekaan.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus vastaanottaa kansalaisten levähavaintoja Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla. Havainnot voi tallentaa itse Järvi-Meriwikiin tai ilmoittaa suoraan leväpuhelimeen puh. 0295 027 990.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät