Luonto- ja erämessuilla riittää nähtävää

Mainos[adrotate banner="3"]

Luonto- ja erämessut kutsuvat Soiniin lauantaina 7.8. kello 10–18. Soinin yhtenäiskoulun alueella on tänä vuonna yli 40 näytteilleasettajaa. Viime vuonna messuja ei pidetty koronapandemian takia. Messujen vetonaulana on juontaja ja toimittaja Mikko ”Peltsi” Peltola. Järjestelyistä vastaavan Soinin kunnan puolesta ei ole asetettu kävijätavoitetta. Viime kerralla eli huhtikuussa 2019 Luonto- ja erämessuilla vieraili 3 000 ihmistä.

Soinin yhtenäiskoulun sisätiloissa ja piha-alueella pidettävää messutapahtumaa ryhdyttiin valmistelemaan jo viime vuoden tammikuussa, sillä alkuperäisen suunnitelman mukaan messutapahtuma oli tarkoitus järjestää kesäkuussa.
– Alkutalvi 2020 järjestettiin messuja kovalla tohinalla, mutta kun koronatilanne tuli, teimme päätöksen, että messut siirretään seuraavalle vuodelle. Aloitimme tämänvuotisen tapahtuman suunnittelun maaliskuussa. Meillä oli hyvä pohja edellisiltä messuilta ja edellisvuoden suunnittelusta. Valmistelut alkoivat pikkuhiljaa kontaktoimalla yhteistyökumppaneita ja messuesittelijöitä, summaa kunnanjohtaja Johanna Rannanjärvi.

MAINOS

Soinilainen voimannäyte

Messutapahtumaa rakennetaan Soiniin odottavalla mielellä. Yhtenäiskoululla pyritään järjestämään terveysturvalliset messut. Sisätiloissa olevia messuosastoja on väljennetty. Sisätiloissa on maskisuositus. Järjestäjät varaavat myös käsidesiä messuvieraiden käyttöön.
– Ulkotiloissa on paljon tapahtumaa ja siellä pystyy väljemmin messuilemaan, vinkkaa Rannanjärvi.

Messujärjestäjänä toimii Soinin kunta, joka on satsannut tulevaan tapahtumaan muiden muassa henkilöstönsä työpanoksen kautta. Myös eri yhdistysten toimijat ovat mukana toteuttamassa soinilaista voimanponnistusta.

Loppukesä sopii Luonto- ja erämessujen ajankohdaksi Johanna Rannanjärven mukaan hyvin, sillä ensi viikolla alkaa metsästyskausi. Messuorganisaatiossa muiden muassa lupa-asioista ja viestinnästä vastaava Emilia Etula kertoo puolestaan, että Soinin messujen kanssa samaan ajankohtaan suunnitellut Riihimäen Erämessut peruttiin koronatilanteen takia. Osa Riihimäelle lupautuneista näytteilleasettajista halusi suunnata Soiniin.

”Peltsi” vinkkaa ja tarinoi

Lähes kaikki messujen pääyhteistyökumppanit esittäytyvät yhtenäiskoulun piha-alueella – kuten esimerkiksi Ahti Huvila Oy ja Ähtäri Zoo. Myös ruokakojut ja ruoka- ja anniskelualue ovat yhtenäiskoulun piha-alueella. Koulun sisätiloista löytyy Kuninkaanjoen Marttojen järjestämä keittoruokailu, messujen infopiste ja 12 näytteilleasettajaa. Messulava löytyy liikuntasalista.

Messujen juontajina toimivat soinilaiset Heidi Huvila ja Tiina Väliaho. Tapahtuman vetonaulana on lukuisista televisio-ohjelmista ja kirjoistaan tuttu, kalastusoppaaksi kouluttautunut Mikko ”Peltsi” Peltola. Hän esiintyy messulavalla kahdesti, kahdeltatoista ja puoli kolmelta. Ensimmäisenä aiheena hänellä on retkiruokailu. Iltapäivällä hän jakaa yleisölle reissukokemuksiaan.

 

Juontaja ja toimittaja Mikko ”Peltsi” Peltola esiintyy kaksi eri kertaa Soinin Luonto- ja erämessujen lavalla. Kuva: Sari Forsman

 

Kuten messujen nimestäkin voi päätellä, löytyy yhtenäiskoulun messualueelta lukuisia kalastukseen, metsästykseen ja retkeilyyn liittyviä messuosastoja. Tarjonta on monipuolinen. On metsästyskoirien rotuesittelyä, maastopyöräilyyn liittyvää tietoiskua, kalansavustusnäytöksiä, moottorisahaveistosten tekoa ja arboristien eli puunhoitajien palveluiden esittelyä. Messujen uutuus on Nuotiopiiri, joka tarjoaa uudenlaisen keskustelufoorumin eri aiheista – esimerkkinä vaikka geokätköily harrastuksena. Samoin Nuotiopiirin ääressä pääsee kuulemaan, että mitä kaikkea kuuluu poliisin suurriistavirka-aputehtäviin.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliJemma-kahvilalla onnistunut kesä
Seuraava artikkeliKolme uutta koronatartuntaa Järvi-Pohjanmaalla