-2.2 C
Alajärvi
maanantai 30.1.2023
spot_img
spot_img
spot_img

Sinilevähavainnot vähentyneet

Tällä viikolla Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla sijaitsevista Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen virallisista leväseurantapisteistä sinilevää havaittiin kahdessa havaintopaikassa. Levää havaittiin hieman Evijärven Sillankorvan ja Ähtärinjärven Mustaniemen havaintopisteillä. Valtakunnallisen leväseurannan ulkopuolisena viranomaishavaintona sinilevää havaittiin hieman Ähtärinjärven Ähtärinsalmesta kunnan ympäristösuojelutoimiston ilmoittamana.

Kansalaishavaintoja sinilevästä ei ole kuluvan viikon aikana pohjalaismaakunnissa tehty. Kansalaishavainnot ovat tärkeää lisätietoa täydentämään valtakunnallisen leväseurannan kautta kerättyä tietoa. Sinilevähavainnot ovat usein paikallisia ja tilanne voi muuttua nopeastikin. Ajankohtaiset tiedot sinilevätilanteesta löytyvät Järvimeri-wikistä, jonne myös kansalaiset voivat havaintojaan ilmoittaa. Lisäksi levähavainnon voi ilmoittaa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen leväseurantapuhelimen numeroon.

Pohjalaismaakuntien pintavesien lämpötilat ovat laskeneet viimeviikkoisesta viilentyneen ja tuulisen sään seurauksena. Tuulinen sää ja viilentyneet pintavedet ovat vähentäneet viikon sinileväesiintymiä. Sinilevä viihtyy lämpimässä, aurinkoisessa ja tyynessä säässä, jolloin levä saattaa muodostaa massaesiintymiä veden pinnalle. Sinilevä näkyy vedessä vihertävinä tai kellertävinä hippuina. Rantaan ajautunut sinilevämassa on usein maalimaista, ja sitä kosketettaessa hajoaa eikä jää esimerkiksi tikkuun roikkumaan. Jos vesilasiin otetun näyteveden antaa seistä hetken ja levä nousee veden pinnalle, on kyseessä todennäköisesti sinilevä. Sinileväpitoista vettä ei tule käyttää pesu-, sauna- tai kasteluvetenä ja erityisesti pienet lapset sekä lemmikkieläimet on pidettävä poissa leväpitoisen veden lähettyviltä.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät