Koronavirukselle on voinut altistua Lappajärvellä ja Alajärvellä – ei uusia tartuntoja eilisen jälkeen

Mainos[adrotate banner="3"]

Eilisen jälkeen Järvi-Pohjanmaan alueella ei ole todettu uusia koronatartuntoja. Eilen tiedotettujen koronatartuntojen myötä Järvi-Pohjanmaan alueella on todettu yhteensä 157 koronatartuntaa.

Karanteeniin tai eristyksiin on asetettu 14 henkilöä. Varotoimenpiteenä Järvi-Pohjanmaan ammatti-instituutin Lappajärven ja Vimpelin yksiköt ovat etäopetuksessa 30.8.-3.9.

MAINOS

Lappajärven yksikön yhteydessä oleva Sedun yksikkö jatkaa toimintaansa lähiopetuksessa, Sedu on tiedottanut tänään omia opiskelijoitaan tilanteesta.

Myöhemmin koronapositiiviseksi osoittautunut henkilö on asioinut viime viikon aikana Järvi-Pohjanmaan alueella seuraavasti:

keskiviikko 25.8.

Järviseudun ammatti-instituutti, Lappajärven yksikön ruokala klo 7.30-8.00, henkilöllä ei ole ollut suu-nenäsuojusta

perjantai 27.8.

Alajärvi S-market klo 10-10.30, henkilöllä ollut suu-nenäsuojus

Lappajärvi S-market klo 11-11.30, henkilöllä ollut suu-nenäsuojus

lauantai 28.8.

Lappajärvi S-market klo 20-21 välillä, henkilöllä ollut suu-nenäsuojus

Yllä mainittuina ajankohtina asioimassa olleita pyydetään tarkkailemaan mahdollisia oireita ja tarvittaessa hakeutumaan koronatestiin, ajanvaraus Alajärven flunssapoliklinikalle puhelinnumerosta 06 2412 7700.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on siirtynyt koronaepidemian leviämisvaiheeseen.

Painavimpana syynä Nyrkki nostaa leviämisvaiheeseen siirtymisessä Etelä-Pohjanmaan matalan rokotekattavuuden.

Nyrkki suositteli myös lasten ja aikuisten harrastustoiminnan tauottamista kahden viikon ajaksi. Aluehallintoviraston 12.8. antama rajoituspäätös on edelleen voimassa, Järvi-Pohjanmaan pandemiajohtoryhmällä ei vielä ole tietoa siitä, muuttuuko Aluehallintoviraston määräykset leviämisvaiheeseen siirtymisen jälkeen.

Järvi-Pohjanmaan pandemiajohtoryhmä pitää vielä tässä vaiheessa alueelle aikaisemmin annetut suositukset voimassa. Alueellamme tilanne on ollut parempi verrattuna muuhun Etelä-Pohjanmaahan.

Seuraamme kuitenkin tarkasti niin tilannetta Lappajärvellä kuin koko Järvi-Pohjanmaan alueella ja tarvittaessa tulemme tiukentamaan nyt voimassa olevia suosituksia.

Sisätiloissa järjestettävät kokoontumiset tulee järjestää mahdollisimman pienellä osaanottajamäärällä. Flunssaoireisena ei kannata tavata muita ihmisiä eikä saa osallistua harrastustoimintaan.

Pandemiajohtoryhmä suosittelee kaikkia hakeutumaan viimeistään tässä vaiheessa koronarokotukseen.

Järvi-Pohjanmaalla koronarokotukseen voi hakeutua ilman ajanvarausta kaikissa alueen toimipisteissä 30.8.-30.9. seuraavasti:

Alajärven terveyskeskus tiistaisin ja torstaisin klo 15-19 työterveyshuollon tilat

Lappajärven terveysasema tiistaisin ja torstaisin klo 14-16

Lehtimäen terveysasema keskiviikkoisin klo 14-16

Vimpelin terveysasema tiistaisin ja torstaisin klo 15-17

Rokotuksiin voi hakeutua itselle sopivimpaan ajankohtaan kaikissa rokotuspisteissä asuinkunnasta riippumatta. Yllä mainittuina aikoina on mahdollista ottaa tehosterokote, jos ensimmäisen annoksen saamisesta on kulunut 8 viikkoa.

Sinun ei tarvitse erikseen peruuttaa varattua tehosterokoteaikaa, jos haet toisen rokoteannoksen jo aikaisemmin. Walk-in-tilaisuuksien lisäksi voit varata ajan koronarokotukseen www.hyvis.fi -palvelusta tai koronarokotuksien ajanvarausnumerosta 06 2412 7800.

Järvi-Pohjanmaan pandemiajohtoryhmän suositukset

Sisätiloissa järjestettävien yleisö- ja yksityistilaisuuksien sekä uskonnollisien tilaisuuksien osallistujamäärä tulee mitoittaa käytettävissä olevan tilan mukaan. Osallistujien välinen kahden metrin turvaväli tulee toteutua. Sisätiloissa on aina suositeltava käyttää suu-nenäsuojuksia. On myös noudatettava hyvää käsihygieniaa.

Ulkotiloissa järjestettävät yleisö- ja yksityistilaisuudet sekä uskonnollisien tilaisuudet tulee järjestää terveysturvallisuus (mm. suu-nenäsuojien käyttö, turvavälit ja käsihygienia) huomioiden. Isompien tapahtumien suunnittelun yhteydessä on tärkeä ottaa etukäteen yhteyttä pandemiajohtoryhmään tai tartuntatautilääkäriin.

Lasten harrastustoiminta voi toimia normaalisti

Ottelujen ja turnaustoiminta on toteutettava terveysturvallisesti

Kilpailu- ja ottelutoimintaa suositellaan toteutettavan ainoastaan Etelä-Pohjanmaan alueella tai alueilla, jotka ovat samalla koronatasolla Etelä-Pohjanmaan kanssa (thl.fi/koronakartta)
Lasten harrastustoiminnassa huomioidaan, että aikuiset eivät oleskele harrastus-, odotus- ja pukeutumistiloissa. Jos lapsi tarvitsee varusteiden pukemisessa apua, vanhemmalla tulee olla suu-nenäsuojus.

Nuorten harrastustoiminta voi toimia normaalisti

Ottelujen ja turnaustoiminta on toteutettava terveysturvallisesti

Kilpailu- ja ottelutoimintaa suositellaan toteutettavan ainoastaan Etelä-Pohjanmaan alueella tai alueilla, jotka ovat samalla koronatasolla Etelä-Pohjanmaan kanssa (thl.fi/koronakartta)
nuorten A-, B- ja C-junioreiden SM-tason sarjassa kilpailutoiminta muun koronatason alueille joukkueen/urheilijan oman harkinnan mukaisesti terveysturvallisesti

Aikuisten harrastustoiminta voi toimia normaalisti

Ottelujen ja turnaustoiminta on toteutettava terveysturvallisesti pois lukien aikuisten SM-, 1. ja 2. divisioonatason kilpaurheilu, aikuisten kilpailu- ja harrastustoimintaa suositellaan toteutettavan ainoastaan Etelä-Pohjanmaan alueella tai alueilla, jotka ovat samalla koronatasolla Etelä-Pohjanmaan kanssa (thl.fi/koronakartta)

Sisätiloissa harrastustoimintaan osallistuvien määrä on mitoitettava käytettävissä olevaan tilaan
kaikkien harrastajien tulee huomioida seuraava asia liikuntatilojen käytössä: eri ryhmät eivät saa oleskella samaan aikaan samoissa pukeutumistiloissa

Muu aikuisten harrastustoiminta
(esim. kuntosalit) kuntien ja kaupungin tiloissa voi jatkua, seuraavat asiat huomioiden:

Mahdollisuuksien mukaan turvavälit otetaan huomioon, varsinkin vuorojen vaihtojen yhteydessä
huolehditaan hyvästä käsihygieniasta (käsien pesu tai käsidesin käyttö ennen harjoituksia)
tilojen ilmastointi ja tuuletus järjestetään mahdollisimman hyväksi

Työväen- ja kansalaisopistojen ja taiteen perusopetuksen toimintoihin annetaan seuraavat suositukset:

Huomioidaan turvavälit ja kasvomaskin käyttö

Liikuntaopetuksessa otettava huomioon aikuisten harrastustoimintaan annetut suositukset

Nuorisotiloilla ei henkilörajoitusta, mutta jos nuorisotiloissa on yli 15 henkilöä samaan aikaan, nuorisotilojen ohjaajat suosittelevat ja tarjoavat kasvomaskia kaikille läsnäolijoille.

Kaikissa kokoontumisissa ja harrastustilaisuuksissa suositellaan pidettävän listaa osallistujista mahdollisen tartunnanjäljityksen helpottamiseksi

Kasvomaskeja suositellaan käytettäväksi

– julkisessa liikenteessä ja takseissa sekä matkustajilla että kuljettajalla

– koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen negatiivisen testituloksen saamista, mikäli joutuvat välttämättömän syyn vuoksi liikkumaan kodin ulkopuolella

– kaikilla julkisilla paikoilla ja yksityisillä työpaikoilla kaikissa kohtaamisissa ja työpaikalla liikuttaessa

– kirkkotilaisuudet ja muut uskonnollisten yhteisöjen tilaisuudet

– sisäliikuntatilat muulloin kuin liikuntasuorituksen ja peseytymisen aikaan

– museot, kirjastot, galleriat

– kaupat, ostoskeskukset, virastot ym. asioimistilat. Erityisesti henkilökunnan suojautuminen on keskeistä

– ulkomaan matkustamista ei suositella

– vapaa-ajan matkustaminen on toteutettava mahdollisimman turvallisesti ja noudatettava hyviä hygieniakäytäntöjä ja suu-nenäsuojuksen käyttöä

MAINOS
Edellinen artikkeliSeuraa kuplia ja tutustu kulttuuriin – luvassa ihan jokaiselle sopiva kampanja!
Seuraava artikkeliSoinin kunta hakee matkailuyrittäjää Vuorenmaan hiihtokeskukseen