-6.8 C
Alajärvi
maanantai 22.4.2024
MAINOS

Seinäjoen Taiteilijaseuran näyttely tuo Nelimarkka-museolle katsauksen maakunnan tämän hetken taiteeseen ja sen tekijöihin

Hilla Hautasen Tuon tästä päivästä -teoskokonaisuus käsittää kaikkiaan kolme työtä. Se on katkelma lapsuudesta tutusta virrestä.

Seinäjoen Taiteilijaseuran 60-vuotisjuhlanäyttely järjestetään 5.9.2021 – 9.1. Nelimarkka-museolla. Vaikka taiteilijaseuran historia on pitkä ja sillä on jäsentaiteilijoita kautta maakunnan, ei taiteilijaseuran yhteisnäyttelyä ole koskaan ennen nähty Nelimarkka-museolla.

– Toki monet taiteilijoistamme ovat olleet täällä esillä yksityisnäyttelyissään, kertovat seuran puheenjohtaja Hilla Hautanen ja sihteeri Minna Salonen, jotka molemmat ovat myös vasta-avatun näyttelyn taiteilijoita.

MAINOS

Seinäjoen Taiteilijaseuran ensimmäinen toimintavuosi on ollut 1961. Sen perusti taiteilija Oiva Kolari kutsuen luokseen taiteilijoita ja taiteen ystäviä. Aluksi sen jäsenistöstä valtaosa olikin taiteen ystäviä, ammattitaiteilijoiden ollessa vähemmistönä. Yhdistyksen nimenä oli kuvataideyhdistys.

Minna Salosen teossarja Hetkessä tarjoaa pohdintoja siihen, missä ihmisen sielu sijaitsee? Teossarja on toteutettu sekatekniikalla.

80-luvulla tuulet kääntyivät ja taiteilijoiden lukumäärä kasvoi. Niinpä seuran nimi vaihtui ja siitä tuli ammattitaiteilijayhdistys. Jäsenmäärä on nyt noin 40 ja se on vakaassa kasvussa. Jäsenistöä on kautta maakunnan ja maan, sillä moni alueelta lähtenyt taiteilija haluaa pysyä seuran jäsenenä.

Juhlanäyttely ripustettiin Nelimarkkamuseolle monestakin syystä. pari vuotta sitten tehdyssä kartoituksessa se osoitti kiinnostuksensa asiaan ja näyttelyn saaminen Etelä-Pohjanmaan taiteen vastuumuseolle oli luonnollisesti iloinen asia. Näyttely sai arvoisensa puitteet ja, museonäyttely on aina museonäyttely.

Museolle näyttely on positiivinen piristys. Kokonaisuus on ilahduttavan monipuolinen erilaisine tekniikoineen. Se antaa hyvän läpileikkauksen alueen taiteesta tällä hetkellä ja on siksi mainio tutustumiskohde myös koululaisryhmille, joita jälleen on ilahduttavasti syksyyn tulossa.

Nelimarkka-säätiö maksaa koululaisvierailujen kuljetuskustannukset koko maakunnasta, mistä syystä ennen koronaa koululaisvierailuja oli laajalta alueelta. Kuljetukset korvataan myös toisen asteen opiskelijaryhmille.

Hetki ja tulevaisuus

Hetki ja tulevaisuus -teeman ympärille rakentuva juhlanäyttely marssittaa esille 20 jäsentaiteilijan teoksia, joko tuoreita yksittäisiä töitä tai teossarjoja. Näyttelyn toteutuksessa ja töiden valinnassa vastuun ovat kantaneet näyttelytyöryhmä Hilla Hautanen, Seppo Kari, Minna Salonen ja AnneNiemi sekä Nelimarkka-museo.

Näyttelyn teema tarjoaa taiteilijalle mahdollisuuden pohtia laajemmin hetkellisyyttä taiteen tekemisessä.

Taiteelliset toimet tai innoituksen hetki voivat joskus näyttäytyä hetkellisinä jättäen kuitenkin jälkensä meihin ja ympäristöömme, muokaten ja uudistaen tulevaa.

Näyttelyn teoksissa taiteilijat lähestyvät teemaa monipuolisesti. Mitkä ovat tulevaisuuden mahdollisuudet tai uhkakuvat? Ympäristö kokonaisuutena muotoilee meitä ja me vaikutamme kaikkeen meitä ympäröivään.

Millaisessa ympäristössä elämme ja millaisen ympäristön jätämme tuleville sukupolville?

Millaisia ovat kestävät valinnat taiteessa ja taiteen tekemisessä ja millaista muutosta haluamme saada aikaan ympäristössämme?

Näyttelyssä on esillä teoksia seuraavilta taiteilijoilta: Minna Bengs, Marita Erkkola-Järvinen, Hilla Hautanen, Tapio Hirvonen, Seppo Kari, Niina Keltamäki, Petra Koivisto, Piia Koski, Marika Koskimäki, Tiina Laasonen, Raine Liimakka, Antti Maasalo, Nina Nahkala, Anne Niemi, Tarja Polari, Tuulikki Päällysaho, Jamie Ranta, Minna Salonen, Seppo J. Tanninen ja Katri Yli-Erkkilä.

Tuula Jokiaho

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät