14.3 C
Alajärvi
sunnuntai 19.5.2024
MAINOS

Takaisin kiihtymisvaiheeseen

Alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki linjasi maanantain kokouksessaan Etelä-Pohjanmaan siirtyvän takaisin koronapandemian kiihtymisvaiheeseen. Viimeisen kahden viikon ilmaantuvuus on 58 ja tartuntoja on todettu 112 kappaletta. Tällä hetkellä tartunnanjäljitys toimii ajallaan, koronapositiiviset tavoitetaan nopeasti vastauksen saapumisesta ja vastausviiveitä testauksesta tulokseen ei juurikaan ole.

Menneellä viikolla todettiin 55 uutta koronavirustartuntaa. Tartuntojen kokonaismäärä on 1 478. Tartunnat tulevat nyt enimmäkseen perhepiiristä tai tuttavilta, ravintoloista, tapahtumista ja kouluista. Epäselvien tartuntaketjujen määrä on noussut jonkin verran viime viikkoina.

MAINOS

Karanteenissa nelisensataa

Positiivisten koronatestien osuus on 1,6 prosenttia. Karanteeniin määrättiin menneellä viikolla noin 390 henkilöä. Joukkoaltistumisia todettiin mm koululuokkien, toisen asteen luokkien, yksityisiä juhlien, päiväkotiryhmien ja työpaikkojen osalta. Karanteenin aikana sairastuneiden määrä oli 65 prosenttia.

Nyrkki kiittää eteläpohjalaisia suositusten hyvästä noudattamisesta ja muistuttaa rokotusten, maskin käytön, turvavälien ja hyvän käsihygienian noudattamisen tärkeydestä edelleen. Tämä koskee myös kahdesti rokotettuja. Koronatesteihin tulisi hakeutua nopeasti, jotta mahdolliset tartuntaketjut saadaan katkaistua nopeasti.

Sairaalahoidossa ja alueen terveyskeskuksissa on tällä hetkellä kaksi koronaviruspotilasta. Eniten tartuntoja on todettu 10–19-vuotiailla ja seuraavaksi eniten 20–29-vuotiailla ja 30–39-vuotiailla sekä 0–9-vuotiailla-Tässä näkyy, että eniten rokottamattomia tai yhden rokotuksen saaneita on nyt nuoremmissa ikäryhmissä. Kaikkia 12 vuotta täyttäneitä kehotetaan hakeutumaan koronarokotukseen. Vanhemmat ja muut huoltajat suojelevat omalla koronarokotuksellaan myös perheen lapsia ja nuoria. Sairastuneista 60 prosenttia on rokottamattomia. Etelä-Pohjanmaalla ollaan nuoremmissa ikäryhmissä 5–10 prosenttia jäljessä verrattuna koko maan rokotuskattavuuteen.

Ei kokoontumisrajoitusta

Maakunnassa ei ole voimassa olevaa kokoontumisrajoitusta. Yleisötilaisuuksien järjestämisessä otettava huomioon tartuntatautilain pykälän 58 c hygieniavaatimukset. Yksityistilaisuuksissa tulee huolehtia hyvästä käsihygieniasta sekä mahdollisuuksien mukaan kasvomaskien käytöstä ja turvaetäisyyksistä.

Yksityistilaisuuksiin tulee osallistua vain oireettomana. Juhlien järjestämisessä ja niihin osallistumisessa tulee käyttää harkintaa. Mikäli kokoonnutaan sisätiloihin, tilaisuus tulee järjestää riittävän suuressa tilassa, jotta turvavälejä voidaan noudattaa. Vieraiden saapumista on hyvä porrastaa. Vieraiden saapumis- ja lähtöajoista voi pitää esimerkiksi vieraskirjaa, jotta mahdollisessa altistumistilanteessa altistuneet pystytään jäljittämään.

Aikuisten ryhmäliikunta sekä ottelu- ja kilpailutoiminta sisä- ja ulkotiloissa voivat jatkua. Ryhmäharrastustoiminnassa suositellaan lähikontaktien välttämistä. Lapset ja nuoret voivat harjoitella lajinomaisesti ilman turvaväliä sekä sisällä että ulkona. Mahdollisesti paikalla olevat vanhemmat tai saattajat noudattavat turvaohjeita.

Nyrkki suosittelee välttämään tarpeetonta ulkomaille matkustamista. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä noudatetaan kansallista hallituksen etätyösuositusta. Valtiovarainministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat jatkaneet valtakunnallisen etätyösuosituksen voi-massaoloa 30.9.2021 saakka kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät