-5.8 C
Alajärvi
tiistai 16.4.2024
MAINOS

Järvi-Pohjanmaalla kampanja suun terveyden puolesta

Järvi-Pohjanmaan hammashoitolan Suun terveyttä kaikille -kampanja viestittää suun ja hampaiden hoidosta ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Kampanja on suunnattu kaikille Järvi-Pohjanmaan alueen asukkaille eli alajärveläisille, lappajärveläisille ja vimpeliläisille. Kampanjaviestintä näkyy pääasiassa sosiaalisessa mediassa, mutta myös sen ulkopuolella: keltapohjaisia kampanjamainoksia on laitettu esille esimerkiksi kauppojen ja yleisten tilojen seinille.

 

Suun terveyttä kaikille -kampanjamainoksia näkyy yleisissä tiloissa ja myös kauppojen seinillä. Kampanjaa ja sen teemoja voi seurata Facebookissa.

 

Yksittäisten kuntalaisten lisäksi kampanjaan on haastettu erityisesti yrittäjät, joiden kanssa on tarkoitus tehdä yhteistyötä ja saada lisänäkyvyyttä kampanjalle. Kolmen kunnan yrittäjiä myös haastetaan rajoittamaan energiajuomien myyntiä alle 15-vuotiaille. Yrittäjiä kannustetaan tarjoamaan kuluttajille suunhoitotuotteita koskevia tarjouksia kampanjan aikana ja haastamaan yritysten työntekijät seuraamaan kampanjan etenemistä sen Facebook-sivuilta. Hammashoitolan väki on saanut joiltakin toimijoilta arvontapalkintoja, joita arvotaan kampanjan Facebook-sivuilla.

MAINOS

Vaihtuvat kohderyhmät

Kampanjan teemaksi on nostettu ennaltaehkäisevä työ. Tavoitteeksi on nimetty suun ja hampaiden hoito. Ennalta ehkäisevä työ on nostettu esiin myös tulevaisuuden sote-hankkeessa.
– Suun terveydenhuollon alueellinen ennalta ehkäisevä ydintyöryhmä on hankesuunnitelmassaan nostanut esiin yhteistyön eri alojen kanssa ja suun terveyteen liittyvän materiaalin saatavuuden sekä löydettävyyden, kertoo suun terveydenhuollon palveluvastaava Taina Paananen.

Suun terveyttä kaikille -kampanjan aikana keskitytään noin kahden viikon sykleissä viestittämään eri kohderyhmille tietoa suunterveyteen liittyvistä asioista. Taina Paanasen mukaan harjausteema kulkee jatkuvasti mukana. Ensimmäisten kahden viikon aikana viestinnän kohteena olivat koululaiset ja heidän vanhempansa, sitten työikäiset aikuiset, seuraavana ikäihmiset ja heidän hoidostaan vastaava henkilökunta. Loka-marraskuun vaihteessa kerrotaan suun terveydestä alle kouluikäisille ja heidän vanhemmilleen.
– Viimeinen viikko on yleistä asiaa koko alueen väestölle, valottaa suuhygienisti Henna Muukkonen kampanjan kulkua.

Huomio välipaloihin

Väestön suun terveyttä ennaltaehkäiseviin keinoihin kuuluu hampaiden harjaus kaksi kertaa päivässä. Taina Paananen kannustaa myös kiinnittämään huomiota ateria- ja välipalavaihtoehtoihin ja ruokailujen rytmitykseen siten, ettei napostelua esiintyisi.
– Hampaiden harjaus kahdesti päivässä on ensisijainen asia, joka tulisi hampaiden hoidossa tapahtua. Alakoululaiset tarvitsevat vielä useimmiten apua harjauksessa ja ainakin valvontaa vielä noin 10-vuotiaaksi asti. Sen jälkeenkin on hyvä vielä pitää silmällä, että lapsi harjaa ja huolellisesti. Toinen tärkeä asia on syödä hyvin – terveellisesti ja säännöllistä ateriarytmiä noudattaen, muistuttaaHenna Muukkonen.

Makeaa on helposti saatavilla ja myös terveelliseksi markkinoiduissa tuotteissa saattaa olla hyvin paljon sokereita, joten tuoteselosteet on hyvä tutkia jo kaupassa.
– Esimerkiksi välipalapatukat – jopa pikkulapsille suunnatut – sisältävät paljon sokeria, joten terveellisempi ja täyttävämpi vaihtoehto on hedelmä tai voileipä, huomioi suuhygienisti Henna Muukkonen.

Huolta energiajuomista

Suun terveyttä työkseen hoitavat alan ammattilaiset ovat huolestuneita siitä, että energiajuomien käyttö on lisääntynyt jo varsin nuorten lasten keskuudessa. Sen lisäksi, että energiajuoma tekee lapsesta helposti yliaktiivisen, se liuottaa hammaskiillettä todella herkästi. Menetetty hammaskiille ei enää uusiudu, joten hampaasta tulee hauraampi ja kiilteestä pehmeämpi.
– Makuvedet ovat puolestaan aikuisten keskuudessa suosittuja, jopa terveelliseksi markkinoituja. Niissä oleva hedelmä- tai sitruunahappo syövyttää kuitenkin hammaskiillettä ja lisää reikiintymisriskiä, viestittää Henna Muukkonen.

Ikäihmisiä hoitavalle hoivakotien henkilökunnalle tullaan järjestämään suunhoidon koulutusta, ja kannustamme heitä sekä ikäihmisiä hoitavia läheisiä rohkeasti harjaamaan ja puhdistamaan apua tarvitsevien hampaat ja mahdolliset proteesit.
– Ikääntyneenä oma käden motoriikka saattaa heikentyä, eikä itse huomaa ettei omahoito onnistu niin hyvin kuin nuorempana. Siksi on todella tärkeä tarjota apua, kertoo hammashoitajat Anne Hänninen ja Tuula Ranta.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät