Tutustumismahdollisuus maailmanlaajuisesti ainutlaatuiselle Soinin Naarasnevan mitta-asemalle

114
Mainos[adrotate banner="3"]

Soinin Naarasnevalle on valmistunut turvetuotannosta vapautuvien suonpohjien metsityksen kokonaisilmastovaikutuksia mittaava asema syksyllä 2021. Mitta-asema on merkittävä, sillä asiaa ei ole tutkittu yhtä monipuolisilla laitteilla aiemmin.

Koska kyse on maailmanlaajuisesti ainutlaatuisesta tutkimusinfrasta, mitta-asemasta kiinnostuneet tahot pääsevät tutustumaan siihen ohjatusti avointen ovien päivänä maanantaina 25.10. kello 12.30-14.30.

MAINOS

Avointen ovien tarkoitus on, että erilaiset sidosryhmät, kuten viranomaiset, päättäjät, tutkijat, yritykset ja kaikki asiasta kiinnostuneet saavat ajankohtaista tietoa turvemaiden metsien roolista ilmastonmuutoksen hillinnässä.

Asemaa ovat esittelemässä alan johtavat tutkijat, jotka kertovat ilmastonmuutostutkimuksesta.
Paikalla ovat mm. maailman siteeratuimpiin ilmastonmuutostutkijoihin lukeutuva akateemikko Markku Kulmala (paikalla noin kello 13.30 eteenpäin) sekä IPCC:n viimeisintä raporttia kirjoittamassa ollut Helsingin yliopiston ja Ilmatieteen laitoksen apulaisprofessori Annalea Lohila.

Tutkijat kertovat kasvihuonekaasu- ja vesimittauksista, laitteiden toiminnasta ja säätilan mittauksesta. Avointen ovien päivä vaatii ennakkoilmoittautumiset sähköpostiin kari.laasasenaho@seamk.fi torstaihin 14.10. mennessä.

Vierailumahdollisuus kannattaa hyödyntää, sillä normaalisti mittauslaitteiden välittömässä läheisyydessä ei saisi oleskella herkkien mittalaitteiden ja kameravalvonnan takia. Siksi tapahtuman ulkopuolisista vierailuista on aina sovittava erikseen.

Tapahtuma on osa Etelä-Pohjanmaalla ja Pirkanmaalla järjestettävää TURNEE-hankkeen suoretkeä. Retken järjestää Maa- ja metsätalousministeriön Nappaa hiilestä kiinni -ohjelman rahoittama TURNEE-hanke.

TURNEE -hankkeessa tutkitaan rehevien metsäojitettujen soiden ennallistamisen ja suonpohjien metsityksen ilmastovaikutuksia osana Suomen hiilineutraaliustavoitetta 2035.

Järjestäjät pidättävät oikeuden muutoksiin esimerkiksi mahdollisten koronavirusrajoitteiden takia. Järjestäjät toimivat aluehallintoviranomaisten ja SeAMKin suositusten mukaisesti.

Hankkeessa ovat mukana Helsingin ja Oulun yliopistot, Ilmatieteen laitos ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu.

MAINOS
Priimatassi alusasujen pop-up-myynti Kyyjärven Paletissa