-0.3 C
Alajärvi
perjantai 12.4.2024
MAINOS

Kuusiolinnan vauvalahjakirjeet lähdössä postiin – luvassa maksutonta kotipalvelua

Kuusiokunnissa tarjotaan jokaiselle vastasyntyneelle vauvalahja. Alavuden, Kuortaneen, Ähtärin ja Soinin vauvoille on jälleen lähdössä Kuusiolinna terveyden kirje, jossa kerrotaan tarkemmin vauvalahjasta.

Vauvalahja oikeuttaa yhteensä kahdeksan tunnin maksuttomaan lapsiperheiden kotipalveluun. Se toimii palvelusetelinä, jolla voi ostaa palvelua esimerkiksi arkisiin kodinhoidollisiin tehtäviin tai lastenhoitoon.

MAINOS

Kahdeksan tunnin kokonaispaketti voidaan jakaa tarpeen mukaan usealle eri käyntikerralle. Näin ollen se voi auttaa yhteen suurempaan tarpeeseen tai olla iloksi useampanakin päivänä.

Vauvalahjoja toteutetaan kaikissa neljässä alueen kunnassa kuukausittain. Kuusiolinna Terveys Oy on jakanut vauvalahjan 1.1.2016 lähtien jokaiselle alueen vauvaperheelle.

Kokemukset viideltä vuodelta ovat olleet hyvät, palaute on varsin positiivista ja palveluja on käytetty arkea helpottaviin askareisiin. Monikkoraskaudessa lahjakin kertaantuu.

Tavoitteena on helpottaa lapsiarkea, auttaa perheiden jaksamista ja siten myös ennaltaehkäistä uupumista tai muita ongelmia. Vauvalahja lieneekin tunnetuin varhaisen perhetyön tuen muodoista. Myös työntekijät ovat kokeneet vauvalahjat hyvänä lisänä perhetyöhön. Kuusiolinnan vauvalahjojen lisäksi kunnat huomioivat vastasyntyneet omilla lahjoillaan.

Varhainen perhetyö tukee perheiden arkea

Kuusiolinna onkin panostanut varhaisen tuen vauvaperhetyöhön laajasti. Vastaava tarjontaa on harvassa kunnassa.

Ennaltaehkäiseviin peruspalveluihin kuuluvat muun muassa vauvalahja, vauvaperhetyö, yksilöohjaus, lapsiperheiden kotipalvelu, perhetyö ja perheohjaus, perhekuntoutus, tukiperhe- ja tukihenkilötoiminta, erilaiset ryhmätoiminnot sekä räätälöidysti suunnatut tukitoimenpiteet.

Tehtäväkenttä ulottuukin perheiden varhaisesta tuesta aina sosiaalihuoltolain ja lastensuojelulain mukaisiin velvollisuuksiin. Vauvaperheohjausta käytetään hyvin. Esimerkkinä monipuolisista palveluista ovat ensisynnyttäjille tarjottavat vauvaperheohjaajan käynnit vauvan ollessa kolme viikkoa ja kolme kuukautta.

Myös useamman lapsen vanhemmat saavat vauvaperheohjaajan käyntejä matalalla kynnyksellä. Lisäksi joka kunnassa toimivat vertaistuelliset vauvakahvilat, joita perhetyöntekijät ylläpitävät. Muutenkin kaiken ikäisten lasten perheisiin varhaisen tuen perhetyö on Kuusiolinnassa monipuolista ja niitä saa maksuttomasti matalalla kynnyksellä.

– Vauvalahjoja tehdään joka kunnassa kuukausittain ja palveluun ollaan tyytyväisiä, kertoo perhetyön palveluvastaava Anniina Aaramaa Kuusiolinna Terveys Oy:stä.

Vauvalahjojen ja muiden palveluiden käyttöaste on hyvä, mutta on myös perheitä, jotka eivät koe miellyttävänä ottaa. Palveluiden hyödyntäminen onkin jokaisen itse valittavissa, mutta Kuusiolinna kannustaa hyödyntämään niitä kaikissa elämäntilanteissa.

– Toiveenamme on olla tukena varmistamassa, että perheet voivat hyvin kiireisen lapsiarjen keskelläkin, Kuusiolinna Terveyden toimitusjohtaja Juha Viitasaari tiivistää.

Miten vauvalahjan voi hyödyntää?

– Arkiset kodinhoidolliset tehtävät, kuten viikkosiivous, ruuanlaitto, leivonta ja pyykkihuolto.

– Lastenhoito; vanhemmalle omaa aikaa tai mahdollisuus käydä ilman lapsia asioilla.

– Vauvalahjakortin sisältö on rajattu arki tasoisesti perheen auttamiseen, eikä vauvalahjaa voi käyttää ”erityissiivouksiin” kuten ikkunan pesemiseen.

– Kysy ja keskustele rohkeasti perhetyön väen kanssa lisätietoja halutessasi!

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät