0.7 C
Alajärvi
sunnuntai 03.3.2024
MAINOS

Harjun tilan 12. isäntä luotsaa Vuoden yritystä

Vimpelin Yrittäjät on palkinnut maatalousyrittäjä Tommi Harjun Vimpelin vuoden yrityksenä. Maitotilan isäntä on toiminut maatalousyrittäjänä vuodesta 2014 lähtien ja laajentanut tilan toimintaa viime vuonna.

Harju uskoo tulevaisuuteen, haluaa kouluttautua lisää ja suunnitelmissa on myös toiminnan tehostaminen ja laajentaminen. Tommi Harju on ensimmäinen maatalousyrittäjä, jolle on myönnetty Vuoden yritys -tunnustus Vimpelissä.

MAINOS

Lakaniemessä sijaitseva tila on perustettu vuonna 1719 ja Tommi Harju on alenevassa polvessa tilan kahdestoista isäntä. Tommi Harju perusti koneurakointiin keskittyvän yrityksen vuonna 2013. Kun sukupolvenvaihdos tuli ajankohtaiseksi, hänen suunnitelmissaan oli lypsykarjasta luopuminen.

Tarkoituksena oli tehdä koneurakointia ja peltoviljelyä. Suunnitelmat muuttuivat, kun Harju kertoo hoksanneensa, että pienellä paikkakunnalla koneurakoitsijalle on rajallinen asiakaskunta, eikä intoa reissutyöhön ollut.

– Rupesin miettimään, että olisiko lehmissä tulevaisuus, vaikka aikaisemmin minua ei kiinnostanut lehmän lypsäminen. Pyöriteltiin eri vaihtoehtoja – esimerkiksi sitä, että vanhaan navettaan ostetaan käytetty robotti. Totesin hyvin nopeasti, että vanhaan navettaan ei kannata tehdä mitään vaan navetta pitää rakentaa omalle tontilleen.

Triplamäärä lypsäviä

Uusi, 2 000 neliön navetta otettiin käyttöön viime vuoden syyskuussa. Investoinnin suuruus on reilu miljoona euroa.

– Navetta on ollut täynnä helmikuusta lähtien. Toisessa tilakeskuksessa on nuori karja, konehallit ja kuivaaja. Tarkoituksena on, että nuori karja siirtyy samalle tontille, missä uusi rakennus on.

Tänä päivänä Tommi Harjun tilalla on 60 lypsävää eli kolminkertainen määrä aikaan ennen sukupolvenvaihdosta. Matkaa Harjun kotiin on reilu kilometri. Alkuun välimatka mietitytti isäntää, mutta matka itsessään ei ole ongelma. Kameran kautta navetan tapahtumia voidaan seurata ja lypsyrobotti hälyttää, mikäli tulee häiriötilanne.

Maitotila työllistää 28-vuotiaan Harjun lisäksi yhden osa-aikaisen työntekijän ja tällä hetkellä myös työharjoittelijan. Kesällä Harju käyttää apunaan urakoitsijaa ja tarvittaessa apukäsiä saa sekä ystäviltä että omilta vanhemmiltakin. Peltopinta-alaa tilalla on 220 hehtaaria ja viljelyssä on niin säilörehua, ohraa, kauraa, vehnää kuin ruistakin.

Tommi Harju kertoo halunneensa aina touhuta itsekseen ja itselleen. Pikkupojasta saakka on ollut halu ajaa erilaisia koneita. Alalle on Harjun omien sanojen mukaan synnytty ja työn tekeminen on verissä.

Yrittäjäyhdistyksen Vuoden yritys -huomionosoituksella palkitsema Tommi Harju opiskeli Järviseudun ammatti-instituutissa maatalousyrittäjäksi ja on sen jälkeen osallistunut erilaisille yrittäjyyttä tukeville Suomen yrittäjäopiston kursseille. Viime talvena hän osallistui hiiliviljelykurssille. Myös ensi talveksi on suunnitteilla opiskelua.

– Ei tiedosta koskaan haitaksi ole.

Työn hyvänä vastapainona Harjulla on perhe, johon kuuluvat puoliso Laura sekä lapset Aaron ja Eedit. Vuoden yritystä luotsaava Harju harrastaa sulkapalloilua ja moottorikelkkailua.

Tuore Vuoden yritys -tunnustus otetaan Lakaniemen suunnalla vastaan hyvillä mielin.
– Tunnustus tuntuu mukavalta – ja myös se, että tunnustus tuli maatalouden puolelle.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät