Pitkän linjan puurtaja Soinin vuoden yrittäjäksi

Jari Leipäjoki pitää nykyisin Soinin Puhtaanapito Oy:n ohjaksia käsissään toimitusjohtajana, mutta yrityksen perustaja Seppo on edelleen yritystoiminnassa täysillä mukana.
Mainos[adrotate banner="3"]

Soinin Yrittäjät ry on valinnut vuoden yrittäjäksi 2021 pitkän linjan puurtajan Soinin Puhtaanapito Oy:n. Yritys tekee niitä töitä, joita kanssaihmiset eivät edes huomaa, kun kaikki on kunnossa. Jos taas homma ei pelaa, palautetta tulee välittömästi.

Yritys on saanut alkunsa 1980-luvulla, kun Seppo Leipäjoki aloitti urakoinnin toiminimellään. Hän teki lumitöitä koneilla, jätehuoltoa traktorilla sekä viherrakentamista ja talonmiespalveluita.

MAINOS

1997 perustettiin yhtiö Soinin Puhtaanapito Oy. Samalla jätehuoltopuoli kasvoi ja siirryttiin traktorihommista kuorma-autoon.

2016 Soinin Puhtaanapito Oy osti toiminimet Tmi Soinin Puhtaanapito Seppo Leipäjoki sekä Konehuolto -ja urakointi Jari Leipäjoki, jonka jälkeen yritys on kasvanut vuosi vuodelta ja laajentanut toimialaansa.

Seppo Leipäjoki kertoo alkaneensa yrittäjäksi aikoinaan, koska Soinissa ei ollut muuta vastaavaa palvelua. Aluksi hän teki lumitöitä ja viherrakentamista sivutoimisesti, mutta pian yritys työllisti miehen kokonaan.

Poika Jari kasvoi siinä samalla työkoneen ohjaamossa. Jari muistelee istuneensa isän vierellä jo alle kouluikäisenä, joten työ kävi tutuksi. Jari kuitenkin lähti pois Soinista ja vieraalle töihin kuuden vuoden ajaksi kiertäen reissullaan Salon ja Imatran kautta Seinäjoelle.

Seinäjoella 2014 Jari alkoi yrittäjäksi tehden kaivinkonehommia ja talvisin hän oli isällään apuna Soinin yrityksessä. Isä ja poika laskuttivat toinen toisensa yrityksiä työsuorituksista ja pian alkoi tuntua, ettei siinä ollut mitään järkeä.

Niinpä 2016 Jari tuli osakkaaksi yhteiseen yritykseen ja vuonna 2019 hän siirtyi toimitusjohtajan pestille.

Yrityksen toimenkuva on edelleen monipuolinen. Hyötyjäteasemat hoidetaan kahdesti viikossa ja neljänä päivänä viikossa jätepakkausauto kiertää Soinin, Lehtimäen ja Alajärven kiinteistöillä. Asiakkaita jätteenkuljetuksessa on 700-800, sisältäen Soinin kunnan kiinteistöt.

Kiinteistöjä järjestetyn jätteenkuljetuksen piirissä pitäisi olla nykyistäkin paljon enemmän, sillä läheskään kaikissa talouksissa sopimusta ei vielä ole, vaikka laki siihen velvoittaakin.

Jätteenkuljetuksen voi hankkia kätevästi vaikkapa sähköpostiyhteydenotolla suoraan Soinin Puhtaanapitoon, joka tarvittaessa välittää myös sopivan jäteastian.

Jätepuolen lisäksi merkittävä osa toimenkuvaa on teiden kunnossapito, jota tehdään niin Soinin kunnalle kuin Destiallekin. Uutena on Konttisuon kunnossapitourakka, jossa kunnossapidettävänä on 16 kilometriä tietä ja tuulimyllyalueet niin lumitöiden kuin hiekoituksenkin osalta.

Yritys työllistää tällä hetkellä neljä henkilöä, kiireaikoina jopa seitsemän. Toimistossa asioita pyörittää Jarin vaimo Hilkka ja yrityksen toimisto on Seinäjoella, jossa Jarin perhe asuu. Yrityksen kotipaikka on Soinissa ja se käyttää hankinnoissaan aina ensisijaisesti muiden soinilaisten yritysten palveluja.

Tien päällä ollaan enimmillään neljän koneen voimin ja talvi on töissä sesonkiaikaa.

– Destian teitä auraamme noin sadan kilometrin matkalta ja kunnan kaavateitä 16 kilometriä ja 19 piha-aluetta. Kaikkiaan aura-automme pitävät kunnossa noin 60 pihaa ja tiet siihen päälle, Jari Leipäjoki kertoo.

Alan yrittäjälle viime vuosien kaltaiset talvet ovat haasteellisia, ja niin Jari kuin Seppokin toteavat, että kunnon lumitalvi on paljon mieluisampi kuin sellainen, jolloin työ koostuu pitkälti liukkauden torjunnasta.

– Normaalina talvena hiekkaa kuluu 500-700 tonnia, mutta vesitalvena jopa 1700 tonnia. Hiekkaa ajetaan silloin koko ajan, mutta se ei näy missään. Ensimmäinen iso rekka kun pyyhkäisee vastahiekoitetulla tiellä, on hiekat jo ihan muualla kuin pitäisi.

Yleensäkin runsas raskaan liikenteen määrä hankaloittaa teiden talvikunnossapitoa monin eri tavoin.
Auramiehen homma ei muutoinkaan ole kovin ruusuista, sillä työpäivät venyvät usein yli vuorokauden mittaisiksi ja kiitosta harvoin tulee. – Siitä tietää, että kaikki on hyvin, kun ei kuulu mitään, Seppo Leipäjoki toteaa ja huomauttaa, että samoin on myös jätepuolen töiden kanssa.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliLehtimäki avasi ovensa jouluun!
Seuraava artikkeliHarjun tilan 12. isäntä luotsaa Vuoden yritystä