-19.9 C
Alajärvi
perjantai 08.12.2023
MAINOS
MAINOS

Kipupumppu lahjoituksena terveyskeskukselle Alajärven syöpäosastolta

Sairaanhoitaja Tiina Salu esittelee kipupumpun toimintaa. Se on hyvin turvallinen käyttää myös kotisairaalan asiakkaille, sillä yliannostuksen vaaraa ei ole, mutta tarvittaessa kipulääkitystä voi sen avulla lisätä.

Alajärven Syöpäosasto lahjoitti jo toistamiseen kipupumpun paikalliselle terveyskeskukselle. Edellisestä vastaavasta lahjoituksesta on kulunut neljä vuotta ja tuolloin lahjoitettu kipupumppu on edelleen aktiivisesti käytössä.

– Meillä on nyt kolme kipupumppua ja tarve niille on lisääntynyt kaksi vuotta sitten perustetun kotisairaalan myötä, kertoo terveyspalvelujohtaja Ioannis Stogiannidis Alajärven terveyskeskuksesta.

MAINOS

Kotisairaalassa potilaat voivat tarvittaessa saada kipupumpun käyttöönsä kotiin tarvitsemakseen ajaksi. – Jos potilaalla on paljon kipulääkitystä, etenkin opiaatteja, on tärkeää, että hänellä on käytössään lääkkeen tasaisesti annosteleva kipupumppu.

Kipupumpulla lääkettä annostellessa ei tule vastaavia taukoja, kuten tabletteja ottaessa. Kaikki potilaat eivät myöskään pysty nielemään tabletteja.

Sairaanhoitaja Tiina Salu kotisairaalasta kertoo, että kipupumppua potilas ei voi itse säätää, joten se on hyvin turvallinen. Se annostelee jatkuvan annoksen tasaisesti, mutta mahdollistaa myös lisäannosten ottamisen tarvittaessa.

– Kipupumppu on kuitenkin lukittu niin, että yliannosta ei voi ottaa, Salu selvittää. – Voimme myös jälkikäteen nähdä, paljonko lääkettä on kaikkiaan otettu.

Terveyskeskuksen kolmesta kipupumpusta kaksi onkin nyt kotisairaalan käytössä ja yksi on vuodeosastolla. -Tarvittaessa voimme suunnitella kipupumppuun annosteltavan lääkityksen yhdessä keskussairaalan palliatiivisen poliklinikan kanssa, Stogiannidis muistuttaa.

Tyypillisesti kipupumpulla annostellaan potilaalle kipu- ja pahoinvointilääkkeitä sekä keittosuolaliuosta ja kotisairaala kontrolloi sen käytön.

Syöpäosastolle kipupumpun lahjoittaminen oli itsestään selvää, kun tieto tarpeesta tuli. Puheenjohtaja Lauri Lassila toteaa, että kipupumppu on tärkeä keino kivunhoitoon, eikä kukaan voi tietää, koska sen tarve tulee itselle ajankohtaiseksi.

Samalla kannalla olivat lahjoitusta luovuttamassa olleet rahastonhoitaja Jorma Etula ja sihteeri Anneli Murto, jotka kokevat, että syöpäosasto toimii juuri sitä varten, että tällaisiin tarpeisiin voidaan vastata.


Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät