Pro Vimpeli -mitali kyläseuralle

Mainos[adrotate banner="3"]

104-vuotiasta Suomea juhlittiin Vimpelissä tänä vuonna aiempaa pienimuotoisemmin. Kunnan itsenäisyyspäivän juhla toteutettiin koronatilanteen takia kutsuvierastilaisuutena.

Kutsuttuja oli 50, joista noin 25 noudatti saamaansa kutsua. Juhlapuheen ja musiikkiesitysten lisäksi juhlassa palkittiin onnistujia.

MAINOS

Lakaniemi-Pokela-Pyhälahti Kyläseura saa järjestyksessään toisen Pro Vimpeli -mitalin tunnustuksena Vimpelin kunnan yhteisöllisyyden, elinvoiman ja Vimpeli-hengen kasvattamisen eteen tehdystä horjumattomasta työstä.

Teuvo Mäkelän juontamassa juhlatilaisuudessa palkittiin myös Jani Kaunisto Vimpelin kunnan kulttuuripalkinnolla ja Jouni Niemelä kunnallisella yrittäjäpalkinnolla. Kuten Vimpelissä on ollut itsenäisyysjuhlassa tapana, myös tänä vuonna musiikkiesityksistä olivat vastaamassa nuoret.

Laura Turpela soitti Arto Turpelan säestämänä huilullaan toisen osan Heino Kasken säveltämästä sonaatista Air. Sanni Kangasniemi soitti pianolla Oskar Merikannon Valse Lenten. Kolmantena musiikkikappaleena kuultiin kirkkoherra Ilkka Lehdon ja kanttori Arto Turpelan esittämä Vienankarjalaisten laulu.

Itsenäisyys on myös vastuuta

Itsenäisyyspäivän juhlapuheen piti kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli. Hän halusi puheensa aluksi välittää tervehdyksensä sotaveteraaneille, sotainvalideille, sotaleskille, evakoille, kotirintaman sankareille ja kaikille niille, joita sota on koskettanut. Hän muistutti, ettei sota ei ole mikään kaukainen muisto historian kirjassa. Sen sijaan sota on vaikuttanut meihin kaikkiin.

– Tunneperimän tasolla maksamme siitä hintaa edelleenkin.

Kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli pohti juhlapuheessaan itsenäisyyden merkitystä.

Laivaston univormuun pukeutunut Leijonanmieli pohti itsenäisyyden merkitystä. Hänelle itselleen se merkitsee vastuuta – vastuuta siitä, että maallamme on uskottava puolustus ja tahto puolustaa isänmaatamme tarvittaessa myös aseellisesti.

– Useiden vapauksien ja oikeuksien sijaan uusien sukupolvien tuleekin alkaa kantaa vastuuta. Vastuuta siitä, että maamme itsenäisyys, alueellinen koskemattomuus ja muut meille tärkeät arvot ei vaarannu.

Leijonanmielen mielestä Krimillä ja Itä-Ukrainassa tapahtuneet sotilasoperaatiot osoittavat sen, että Euroopassa pitkään jatkunut rauhan aika on tulossa päätökseensä.

– Aseellinen voimankäyttö ja itsenäisiin valtioihin kohdistuvat aseelliset hyökkäykset eivät ole siis historiaa edes Euroopassa. Tämä onkin meille ehkä viimeinen herätys alkaa miettiä, mitä itsenäisyys merkitsee juuri minulle ja mitä juuri minä olisin valmis tekemään sen puolesta.

Palkittujen työ jatkuu

Pro Vimpeli -mitalin Lakaniemi-Pokela Pyhälahti Kyläseuran puolesta vastaanottanut yhdistyksen sihteeri Kaisa Alanen kertoo, että kesäkuussa käyttöön vihityllä Lakis Areenalla on järjestetty tanssit pois lukien yli 30 tilaisuutta.

Aktiivista talkooporukkaa on tällä hetkellä noin 30 henkeä, joista osa tulee muualta kuin omalta kylältä. Kun Karstulan Lomakouheron tanssipaviljonkina aiemmin toiminut kylätalo vihittiin, oli tehtyjä talkootunteja yli 5000.

– Lauantaina järjestimme joulutorin ja jatkamme joka toinen viikko pidettäviä bingoiltoja, joissa on käynyt 20–70 henkeä. Kyläseura ottaa tunnustuksen vastaan nöyrällä mielellä. Paljon on tehty töitä, ja se on myös huomattu.

Kuvataiteilija Jani Kaunisto pokkasi tämänvuotisen kulttuuripalkinnon kunnan kulttuuriperinnön edistämiseen ja ylläpitämiseen tehdystä arvokkaasta työstä. Turun piirustuskoulusta 2000-luvun alussa valmistunut Kaunisto kuvailee itseään aika ekspressiivistä taidetta tekeväksi maalariksi ja piirtäjäksi, joka ammentaa inspiraationsa elämästä.

– Iän myötä taiteen tekeminen muuttuu aika tavalla. Tällä hetkellä teen hyvin vanhaa aihetta eli taitelijan omakuvaa. Suunnittelen myös isompaa yksityisnäyttelyä. Taiteen tekeminen on aika yksinäistä puurtamista. Näyttelyt ovat tärkeitä ja niissä pääsee näyttämään yleisölle, mitä tekee.

Jouni Niemelä (vas.) sai tämänvuotisen kunnallisen yrittäjäpalkinnon. Lakaniemi-Pokela-Pyhälahti Kyläseuran sihteeri Kaisa Alanen otti vastaan Pro Vimpeli -mitalin. Kuvataiteilija Jani Kaunisto on myönnetty puolestaan kunnan kulttuuripalkinto.

Kunnallisen yrittäjäpalkinnon saanut Jouni Niemelä luotsaa Lakista, jossa kävi viime vuonna 100000 ihmistä. Heistä 30000–40000 oli laskettelijoita.

– Nyt meillä on lumetus käynnissä ja toivottavasti rinteet aukaistaan viikon päästä. Toivotaan, että tulee samanlainen kausi kuin edellisestä. Suuria visioita ei rinteen kehittämiseksi tällä hetkellä ole, vaan kehitellään lumetusjärjestelmää talvia varten.

Kesäaikaan Niemelä vastaa m/s Veannettaren ja saunalautan toiminnasta sekä tarjoaa ympäri vuoden rinneravintola Välilaskun palveluita yksityistilaisuuksiin. Välilaskun vieressä olevan Lakis Areenan tansseja pyöritetään yhteistyössä Lakaniemi-Pokela-Pyhälahti Kyläseuran kanssa.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliKipupumppu lahjoituksena terveyskeskukselle Alajärven syöpäosastolta
Seuraava artikkeliKorsukuoron kertoi lauluin isänmaasta